Water op straat hoort bij het nieuwe klimaat

Water in de straten in Drenthe en Groningen. Het gaat vaker gebeuren. Wen er maar aan!

Gisteren ging het weer los…. Dit keer boven Groningen en Drenthe. Buien die in korte tijd zoveel regen loslaten dat riolen het even niet meer kunnen verwerken. Straten komen onder water te staan. Foto’s van auto’s die tot aan de wielkast tot in het water staan werden gisteren op twitter vertoond. In Assen viel 50 mm, 5 emmers water per vierkante meter, in Slochteren 60, ook in Exloërmond. 

Het nieuwe klimaat

Hoosbuien ofwel piekbuien zijn dit jaar al diverse malen in het nieuws geweest. Ook in april ontstonden aan het eind van een warme periode lokaal zware buien. Het lijkt wel alsof de zomerse buien steeds vroeger in het seizoen ontstaan en dat het niet eens zo heel warm hoeft te worden. Het gebeurt ook al bij temperaturen van 20 graden.  Deze buien horen bij het nieuwe klimaat… doordat opwarming kan lucht meer waterdamp bevatten en kunnen buien veel meer regen loslaten dan enkele decennia geleden.  Het gaat ook vaker en zwaarder onweren, 10 tot 15 % meer per graad opwarming, hagelstenen worden steeds groter en kunnen lokaal heel veel schade aanrichten zoals op 16 juni 2016 in het oosten van Brabant. Ook kunnen tijdens deze buien zware windstoten voorkomen. Hoosbuien zullen ook de komende zomermaanden regelmatig in het nieuws verschijnen. De NOS deed vorige week samen met de regionale omroepen een onderzoek hoe vaak hoosbuien voorkomen. Zonder uitzondering komen hoosbuien in alle provincies van ons land regelmatig voor. 85 % van de mensen zegt regelmatig wateroverlast te hebben.

Verantwoordelijk

Wateroverlast is heel vervelend. Natte voeten, volgelopen kelders, water dat omhoog borrelt uit het toilet… De vraag is, kunnen we iets aan doen en wiens verantwoordelijkheid is het? Uit de enquête van de NOS blijkt dat de meeste mensen na dat ze wateroverlast hebben gehad met een vinger naar de overheid wijzen, naar gemeenten… die moeten de waterlast oplossen door bijvoorbeeld groter rioolbuizen te plaatsen. Volgens Stichting Rioned, de koepel voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland, zijn gemeenten niet in alle gevallen verantwoordelijk voor de wateroverlast. Je bent als particulier zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van je kelder en wordt rioolwater dat opborrelt in de wc of wasbak doorgaans veroorzaakt door een ontluchtingsprobleem in de huisriolering. 

Wen er maar aan!

Volgens Rioned ligt het probleem in de meeste gevallen niet aan het openbare rioolstelsel.  “Gewone” buien worden doorgaans prima verwerkt door riolen, alleen in het geval van extreem veel regen in korte tijd, door zogenaamde hoos- of piekbuien, kan het riool het tijdelijk niet aan en kan de straat korte tijd blank staan. Dat is wel vervelend, zeker als je er doorheen moet, maar het hoort een beetje bij het nieuwe klimaat.  Dat het water bij hoosbuien even in de wachtkamer staat, maar uiteindelijk wel door het riool wordt afgevoerd, is in de meeste gevallen niet erg en is goedkoper dan het aanleggen van nieuwe grotere rioolbuizen.  Het water moet natuurlijk niet zomaar de huizen binnenlopen. 

Klimaatbestendig

De meeste gemeenten in ons land zijn volop bezig om de gemeente klimaatbestendig te maken en maatregelen te nemen tegen wateroverlast. Bij de aanleg van nieuwe woonwijken en industrieterreinen worden regenpijpen niet meer op het riool aangesloten en worden Wadi’s en andere laaggelegen wateropvangplaatsen aangelegd.  Het water loopt dan vanzelf naar deze plekken toe waar het langzaam de grond inzakt. Dit heeft als voordeel dat in tijdens van droogte (ook vaker voorkomend in het nieuwe klimaat) de grond en de daarop staande bomen en struiken een buffer hebben. Ook kunnen inwoners bij veel gemeenten aankloppen voor subsidie om zelf regenwater af te koppelen of een groen dak aan te leggen. Maar als je vaak last hebt van wateroverlast is het misschien beter om te kijken of je in je tuin een plek kunt graven waar het water naar toe kan. 

Rioolheffing 

De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd door gemeenten om hun stad klimaatbestendig te maken. Dat moet natuurlijk wel bekostigd worden. Bijna 40 % van de gemeenten verwacht dat dat de rioolheffing de komende jaren flink zal stijgen. Dat komt overigens ook doordat veel riolen door hun leeftijd sowieso vervangen moeten worden. Van de ondervraagde personen in de NOS-enquête zegt slechts 20% bereid te zijn om meer rioolheffing te betalen.

Bronnen: MeteoGroup, NOS, Weerwoord