Het gaat op en neer met het meiweer

Maandag is het zeer warm, meizomerweer. Later in de week is de warmte het land uit.

 

Waar de wind precies vandaan komt, maakt in mei veel uit, en dat zullen we ook komende week merken. Komt de lucht flink over het koele zeewater, of legt ie een groot deel over 'land' af. De week begint zeer warm voor de tijd van het jaar, maar donderdag pakt koeler uit dan de norm van 18 graden. De wind komt dan uit het noordwesten en voert koele lucht van boven zee aan.

Voor dat zover is, waait maandag een noordoostelijke wind met aanvoer van warme, droge lucht uit Polen en Duitsland. Op de weerkaarten van maandag en dinsdag zien we een groot lagedrukgebied ter hoogte van de Alpen. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Tussen de systemen in staat bij ons een noordoostelijke stroming.

Thermisch effect op wind
Maandag pakt overwegend droog én zonnig uit. In het zuiden trekt eerst - in de ochtend - nog vrij veel bewolking over, horende bij de storing van Moederdag die maandag zuidwaarts wegtrekt. De maximumtemperaturen komen uit op 20 graden in het Waddengebied, tot 28 of 29 graden in het zuidoosten. Een echte zeewindcirculatie is het niet, maar door grote verschillen tussen zeewatertemperatuur en de luchttemperatuur boven land, kan maandag langs de westkust en Zeeuwse kust de wind iets toenemen, tot vrij krachtig (5 Bft.) en bovendien bijdraaien naar het noorden (tegen de wijzers van de klok in, ofwel krimpen). Terwijl diep landinwaarts een matige noordoostenwind waait. Het resultaat is een daling van de temperatuur aan zee, met kustwater van circa 13 graden. Aanvankelijk wordt het er nog ruim 20 graden, tot 24 graden aan de westkust. Op dinsdag is het overal minder warm: maximumtemperaturen van 19-25 graden, dit is nog steeds boven de norm van 18 graden. Met ook dan die verkoelende noordenwind aan de westkust. Het zonnige weer vinden we dan in het westen terug, in het oosten gaan stapelwolken ontstaan, hier wordt het dan gemiddeld half bewolkt. 

Koele noordstroming
Voor woensdag wordt een matige tot vrij krachtige noord-noordwestenwind voor heel het land verwacht, aan de flank van een hogedrukgebied bij Ierland. De eerdervermelde depressie verhuist dan naar Polen met de kern. De stroming komt dan vanaf de Noorse Zee tot ons land, dus legt het overgrote deel over de frisse Noordzee af. Met bovendien een aantal wolkenvelden en een enkele (verspreide) bui, kan het niet anders of de maximumtemperatuur moet inleveren. Het wordt 15 tot 18 graden, in het zuidoosten nog net 20 graden. Overigens het lijkt geen bewolkte dag te worden, de wolkenvelden laten nog ruimte toe voor regelmatig zonneschijn. 

Donderdag het koelst
Op donderdag wordt het nog frisser, het wordt de koelste dag van de gehele week met naar verwachting een graad of 14 in de middag. Dat is 4 graden onder het langjarig gemiddelde, de norm. Het weerbeeld is ook dan licht wisselvallig: wolkenvelden, ook (wat) zonneschijn en mogelijk een lokale bui. De wind blijft noordwestelijk en vrij stevig, aan zee 5-6 Beaufort. 

En dan Pinksteren...
Het ziet er naar uit dat het vanaf zaterdag stapsgewijs warmer wordt. Bovendien krijgt de zon wat meer ruimte. De kans op regen is vrij klein, aldus de pluim. Het lijkt er op dat het hogedrukgebied langzaam naar de lage landen koerst. De koele noord-noordweststroming wordt daarmee een halt toegeroepen. Bovendien neemt de wind af. Een positieve Pinksterverwachting dus op dit moment. Afwachten of de weerkaarten de eerstkomende dagen in deze positieve mood blijven ;-) Wordt vervolgd!

Bron: MeteoGroup.