Krijgen de moeders als cadeautje regen dit jaar?

Of valt het wel mee?

Zondag trekt een regenstoring over het land, die vervolgens een beetje blijft treuzelen boven onze omgeving. Het levert een nat en fris weerbeeld op, tegenover juist een warme en droge zaterdag.

Droog is het in Spanje vele jaren geweest, maar daar is afgelopen maanden juist veel regen gevallen. En dat was nodig ook. De stuwmeren zijn weer goed gevuld inmiddels en van een droogte is geen sprake meer. Onze weerman Reinout van den Born is ter plekke en vertelt vanuit Andalusië hoe het ervoor staat.

 

In Nederland hebben we deze vrijdag stralend weer met veel zon en een paar vriendelijke stapelwolken in de middag. Een hogedrukgebied trekt dwars over ons land, waardoor het droog blijft en ook amper waait. Vanochtend vroeg dampten de sloten en plassen, vanwege de koude lucht die over het warmere slootwater streek. Geleidelijk komt er echter een zuidoostelijk windje te waaien, waardoor er zachtere lucht wordt aangevoerd. De temperatuurverschillen zijn dan ook groot. Na een nacht met her en der vorst aan de grond wordt het vanmiddag in het binnenland 19 tot 21 graden. Direct aan zee is het iets koeler, ook vanwege een zeewindje dat vanmiddag opsteekt.

Soms een fletse zon op de droge zaterdag
In de nacht naar zaterdag wordt het een stuk minder koud dan de afgelopen nacht. We zijn duidelijk in zachtere lucht belandt met minimumtemperaturen van een graad of 10. Zaterdagochtend start fraai met veel zon. Wel wordt het een ietwat andere dag dan vandaag, met geregeld hoge wolkenvelden die voorbij drijven. Vooral in de middag is er wat vaker (hoge) bewolking te zien. Het wordt dan nog iets warmer met 20 graden op de Waddeneilanden tot zelfs lokaal 25 graden in Limburg. Een zomerse dag.

Franse regen
De hoge wolkenvelden van zaterdag zijn de voorbode van een storing die dichterbij komt. Op de vroege zaterdagavond ligt de storing, een uitgestrekt gebied met regen en buien, van Montpellier, over Parijs, richting Dover, helemaal tot over de oostkust van Engeland. 

Mitsen en maren
In de nacht naar zondag en zondagochtend kan er al een enkele bui vallen in ons land, maar veel plaatsen houden het nog droog. We zien dat zich geleidelijk een lagedrukgebied vormt, waardoor de storing geleidelijk aan als warmtefront weer teruggeduwd wordt. De ontwikkeling van de kern van lagedruk wordt door de meeste weermodellen wel berekend, maar ze hebben er moeite mee. De ene berekening laat het lagedrukgebied verder uitdiepen, de andere berekening laat het lagedrukgebied sneller naar Duitsland wegtrekken. Dat maakt de verwachting voor Moederdag enigszins onzeker.

Valt Moederdag in het water?
Wanneer we kijken in detail, lijkt de verwachting voor Moederdag niet helemaal in het water te vallen. Zo houden veel plaatsen het in de ochtend droog met ook af en toe zon. Een enkele bui zoekt in de ochtend vooral de zuidelijke helft van het land op en in de middag breiden buien zich uit over de rest van Nederland. De meeste regen wordt verwacht in de loop van de middag en avond. De buien worden dan wel pittiger, waardoor er onweer kan voorkomen. Hou de radar in de gaten, maar een mooie ochtendwandeling zit er waarschijnlijk wel in. En op sommige plaatsen dus ook in de middag. 

Verschil in temperaturen
Het langst blijft het droog in het noordoosten, waar ook de wind nog het langst uit het zuidoosten blijft waaien. Zo wordt het in Groningen zondagmiddag nog 20 tot lokaal misschien wel 22 graden. Elders draait de wind gedurende de zondag overdag naar het zuidwesten en wakkert aan. Dat gebeurt het eerste in Zeeland, waar het slechts 14 tot 16 graden wordt. Wat later op de dag komt overal een zuidwestelijke wind te waaien en blijft het kwik op veel plaatsen steken op 16 tot 18 graden.

Bron: MeteoGroup, Weerkanaal