April droogste maand, niet de kortste regenduur

In april valt normaal de minste regen van het hele jaar. Maar het is (net) niet de maand met de kortste regenduur.

De grasmaand is klimatologisch gezien de droogste maand van het jaar. De maand met de kortste regenduur is echter voorbehouden aan augustus.

Bui van 5 minuten of duurt de bui hele middag?
Vooral in deze tijd van het jaar en ook de komende zomer zijn nauwkeurige (regen)verwachtingen van belang voor allerlei buitenactiviteiten. Een algemeen weerbericht zoals: "Vandaag vallen enkele buien" zegt niet zo veel. Wanneer komt dan die bui? En duurt ie maar 5 minuten, of wordt het regen die de middag in beslag neemt? Antwoord op deze vragen is voor bijvoorbeeld vakantiegangers en festivalbezoekers handige informatie. Zeker als het gaat om wisselvallig weer met (fikse) buien. Een weertype dat Nederland zo kenmerkt. Ook onze klanten vragen: waar en wanneer valt de regen, hoe zwaar worden de buien (windstoten, hagel, onweer??) en vooral ook: hoe lang duren de buien? Als er bijvoorbeeld maar één bui valt na een overwegend zonnige lentedag, is het al bij al een prima dag voor buitenactiviteiten. Vooropgesteld dat de bui geen wateroverlast met zich mee brengt, zoals in de zomervakantie wanneer een wolkbreuk mogelijk is die bijvoorbeeld je plek rondom de caravan blank zet. Ook komende zomer zullen we ongetwijfeld enkele situaties met hoosbuien meemaken. Het is per slot van rekening zomer in Nederland...Op korte termijn breekt in ieder geval een droge en mooie periode aan. Dit weekend is het nog wel vrij wisselvallig.

Droogste maand van het jaar
April is over het algemeen een goede maand voor (droge) buitenactiviteiten, want het is dé maand met normaal de minste neerslag per jaar. Gemiddeld over het land valt in april normaal 44 mm regen. Vorig jaar viel trouwens maar 25 mm neerslag. En april 2018 laat grote verschillen zien met tot en met vandaag in Zuid-Holland 1 meetpunt met maar liefst 75 millimeter neerslag, tegen maar 8 mm lokaal in Twente. Het absolute droogterecord staat op naam van april 2007 met in De Bilt toen... 0 millimeter regen! Heel uitzonderlijk. De norm voor de maand februari is 55 millimeter, in maart is de norm nog hoger: 68 mm. En voor mei geldt ook een hogere norm dan april. In mei valt gemiddeld over het land normaal 61 mm. Zo laten de cijfers van het KNMI zien. 

Augustus de maand met kortste regenduur
April is echter niet de maand met de kortste regenduur. In april regent het, volgens het KNMI, in De Bilt normaal 43 uren (de uitzonderlijke april 2007 had in De Bilt een totale regenduur van slechts 1 uur!). In mei is dat wat meer, 47 uren. In juni regent het net als in april gemiddeld 43 uren in De Bilt, maar in de maand juli is de norm qua regenduur nog lager: 40 uren. Het is augustus die de kortste regenduur van het jaar heeft met in De Bilt een norm van 38 uren regen, om in september op te lopen naar een norm van 52 uren en in oktober is de norm qua regenduur 61 uren. In juli en augustus vallen over het algemeen de zwaarste regen- en onweersbuien, maar deze duren meestal niet lang. Deze buien kunnen dan wel het neerslagtotaal flink opkrikken; wolkbreuken kunnen hoeveelheden tot 50 of 100 mm per dag mogelijk maken. In april is het meestal nog (net) niet warm genoeg voor de ontwikkeling van dit type buien. En in het winterhalfjaar zijn het vooral de neerslaggebieden, frontale zones, b.v. uit het westen die de regenmeters vullen en enige uren in beslag kunnen nemen, waardoor de regenduur dan duidelijk hoger is ten opzichte van het zomerhalfjaar.

Zondag: vaker droog dan nat
In de nieuwe week blijft het geheel droog, met dus in totaal 0 uren regen. Heel misschien valt maandagochtend lokaal nog wel een bui, maar daarna is het ook gezien de neerslag(kansen)pluim tot en met vrijdag droog. Voor daarna wordt de verwachting onzeker. 

Morgen, zondag, is het nog vrij wisselvallig. In de nacht zijn waarschijnlijk al - verspreid? - buien gevallen die in de ochtend naar het noordoosten wegtrekken. Er volgt een lang venster met droog weer met de meeste zonneschijn in het zuiden. In de middag kan verspreid alleen een losse bui vallen die vrij snel trekt en vermoedelijk geen uur zal duren. Met andere woorden: zondag wordt een dag met meer droge uren dan natte uren. In de kaart zie je dat ook staan, met slechts op enkele plaatsen maximaal nipt 1 uur regen in de periode 8-20 uur, toevalligerwijs ook in De Bilt. Na die lokale bui eventueel maandagochtend is het in de middag droog met (later) vanuit het westen steeds meer zonneschijn. De zonnigste dagen komen hierna met daarbij hogere middagtemperaturen, tot circa 24 graden in het zuiden. Later in de week trekt de oostenwind aan en hierdoor zal er meer vocht gaan verdampen.

Bron: MeteoGroup.