Hoogzomerse neerslagsommen

Het is half april, maar de buien van afgelopen nacht waren hoogzomers pittig. Komen er nog meer?

Het was gisteravond en afgelopen nacht in het zuiden een waar onweerspektakel en waterballet. Vooral in de regio’s Schiedam, de Biesbosch, Waalwijk is het met bakken uit de lucht gekomen en veroorzaakten de slagregens plaatselijk wateroverlast. Vandaag hebben we met de restanten van dit front te maken en kunnen er vooral over het midden en zuiden enkele buien passeren. De volgende zone met stevige buien zal in de nacht naar vrijdag en vrijdag over het land trekken. Nog onduidelijk is hoe pittig die zullen uitpakken, maar in de atmosfeer zit behoorlijk wat neerslagpotentie.

De buien van gisteren vonden hun oorsprong in Duitsland, grofweg tussen Keulen en Kassel. Met een oostelijke stroming werden ze naar Nederland gevoerd. In de middag was het slechts wat licht gespatter uit de bewolking, maar dinsdagavond schoof een groot complex met buien over.

Warme lucht en onstabiliteit
Voor pittige buien heb je meerdere ingrediënten nodig. Warme lucht aan de grond, bijvoorbeeld, en koudere lucht op enige hoogte. Ook een windgradiënt is handig. Daar waar de wind op verschillende plekken naar elkaar toe waait, stroomt de lucht ook naar elkaar toe. Als gevolg zal het teveel aan lucht moeten opstijgen. Verder is vocht van essentieel belang. Immers, voor neerslag is vocht nodig. In de woestijn kan de lucht onstabiel zijn, kan de wind de lucht op elkaar duwen, maar door het gebrek aan vocht blijft een bui uit.

Gisteravond werd aan al die voorwaarden wél voldaan. Op de bijgevoegde kaart met maximumtemperaturen staan veel ‘twintigers’. Niet op een kaart, maar wel de hele dag aanwezig, was een lichte windsprong: in het midden van het land waaide een licht noordelijk briesje, in Noord-België een licht zuidwestelijk windje. Verder was de lucht onstabiel van opbouw. Vooral in de aanvoerrichting: boven Duitsland. Dáár ontstonden dan ook de pittige buien, in de loop van de middag. In Keulen groeide de buien tot 9,5 kilometer hoogte door. Die buien werden met een oostelijke bovenstroming onze kant opgevoerd en bleven zeer actief. Het rivierengebied en de zuidelijke regio’s, inclusief wijde omgeving Rotterdam, hebben op grote schaal 15-30 millimeter water over zich heen gekregen. De hoogste neerslagsommen waren in de regio: Waalwijk, Biesbosch, Drimmelen, Strijen. In die hoek viel 35-40 millimeter. Op de kaart is tevens te zien hoeveel bliksemontladingen er zijn geweest.

Nieuwe buien?
Op de bijgevoegde kaart van vanochtend 8 uur, zien we de huidige weersituatie. Boven Nederland ligt een front, boven België nog eentje. In het stuk daartussen bevindt zich nog steeds vochtige lucht (hoge dauwpunten). En vocht, dat is een essentieel ingrediënt van buien. Er zijn ook al een paar buien ten oosten van Zuid-Limburg zichtbaar. Er zullen in de loop van de dag dan ook wel weer een paar buien ontwikkelen, of vanuit Duitsland binnenschuiven. Deze buien kunnen een stukje noordelijker komen dan gisteren (het midden en het zuiden maken kans op buien). Er zijn echter een paar elementen iets anders dan gisteren. Zo wordt het vandaag wat minder warm dan gisteren (dat scheelt wel een paar graden) én is de lucht wat minder onstabiel van opbouw (de buien groeien minder hoog uit). Vandaar ook dat de buien die in de loop van deze woensdag ontstaan, minder heftig dan gisteren zullen uitpakken.

Donderdag is er overdag ook nog weinig aan de hand, op een enkele bui na. In de avond wordt de lucht echter weer onstabieler van opbouw door de nadering van een klein lagedrukgebiedje vanuit het oosten. Daarmee neemt de onstabiliteit toe en vooral in de loop van vrijdag kunnen de buien juist weer fors uitpakken, met onweer en lokaal flinke neerslagsommen. Doordat de koudste bovenlucht over het noordoosten trekt, lijken die pittigste buien in de loop van vrijdag voornamelijk voor de noordoostelijke delen van Nederland te zijn.

 

Bronnen: MeteoGroup