Zomerse buien en Saharazand

Het blijft zacht tot zelfs warm, maar van tijd tot tijd valt er ook een (zomerse) bui die soms een beetje Saharazand kan bevatten.

Het is dan wel niet zo zonnig en warm zoals het afgelopen weekeinde, met temperaturen rond 18 graden is en blijft het komende week behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. In combinatie met een aantal buien is het uitermate groeizaam weer.  De fysiologische ontwikkeling van planten en bomen gaat razendsnel. Je ziet het van dag tot dag steeds groener worden.  In de vochtige en warme lucht kunnen de komende dagen vrij pittige, zomers aandoende buien vallen.  De buien kunnen de komende dagen ook een beetje Saharazand bevatten. 

20 millimeter buien

Op een front gekoppeld aan een depressie boven Engeland en voor het front uit in warme en onstabiele lucht ontstaan eind van deze middag, maar vooral vanavond een aantal zomers aandoende buien. De meeste ontstaan boven Duitsland en trekken met een zuidoostelijke stroming over het zuiden en midden van ons land. Buien kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en windstoten en laten lokaal flinke hoeveelheden neerslag los. Op sommige plaatsen kan er wel 20 millimeter vallen in korte tijd, omgerekend 2 emmers water per vierkante meter. Volgens de weermodellen trekken de meeste buien over het zuiden en midden van het land en blijft het tot in het noordoosten meest droog. Komende nacht vallen vooral in de zuidelijke helft van het land nog een aantal buien. Morgen schuift de frontale zone noordwaarts en vallen vooral in het midden en noorden van het land nog enkele (onweers)buien.  Ook de komende dagen kan van tijd tot tijd een groeizame bui vallen. Donderdagavond in het zuidwesten van het land, in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag vooral in het noordelijk helft van het land. 

Zachte tot warme lucht 

Op de weerkaarten voor de komende dagen zien we zoals we gisteren in ons verhaal al schreven een nieuwe bel koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer vanaf de Oceaan over Spanje en Frankrijk trekken met een aantal regen- en onweersbuien. Tussen de nieuwe lagedrukcel en hogedruk boven Scandinavië voert een zuidoostelijke stroming de komende dagen weer zachte tot soms warme lucht aan naar ons land. De temperaturen blijven hoog voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het in de tweede decade van april in het midden van het land 12 of 13 graden. De komende dagen wordt het 17 tot soms 20 graden en leven we ver boven onze stand. Ook de nachten zijn zeer zacht met minima rond 9 graden. Met aan de grond oostenwinden blijft met name het noordelijk kustgebied wat achter met temperaturen tussen 10 en 14 graden overdag.  De hoogste temperaturen worden in het zuidoosten van ons land gehaald, donderdag en in het weekend rond 21 of 22 graden. 

Zon

Zacht tot warm weer in de lente is niet alles. Als het de hele dag bewolkt blijft, valt het weer voor veel mensen toch tegen.  De komende dagen is het wisselend bewolkt. Vandaag komt de zon in het noordoosten het best uit de verf. Morgen overheerst de bewolking overal.  Donderdag en vooral vrijdag komt de zon in het zuiden weer beter tevoorschijn. In het weekend berekenen de weermodellen overal weer meer zon. 

Saharazand 

Met een zuidoostelijke stroming wordt ook de komende dagen Saharazand Europa in gevoerd.  Het meeste zand in de lucht zit in boven het zuiden van Italië en Griekenland.  Het Saharazand is zelfs vanuit de ruimte te zien.  Een klein beetje van het zand ergens tussen 4 en 10 km hoog in de atmosfeer wordt via de Alpen ook naar ons land gevoerd. Het is niet uitgesloten dat de buien die vanavond en vannacht vallen een beetje Saharazand bevatten. Gisteren werd al melding gemaakt van een beetje zand op auto’s in het westen van het land. 

Bron: MeteoGroup