IJskoud en zonnig weekend op komst!

De rode loper wordt uitgelegd voor de Russische Beer...

De maartmaand is heel koud begonnen met een aantal ijsdagen voor De Bilt. Inmiddels hebben we echter aan de lente geroken, het was de afgelopen dagen zeer zacht. Het woord voorjaarschoonmaak is al gevallen en veel mensen krijgen al kriebels om eens de tuin onder handen te nemen. Maar we moeten nog even geduld hebben. Het wordt dit weekend koud. Er kan zelfs sneeuw vallen! 

Maart roert zijn staart
Het weer in maart kan alle kanten op. De zon wordt steeds krachtiger waardoor het ook al aangenaam warm kan worden. Toch zijn de nachten nog vrij lang en kan het gemakkelijk vriezen. Ook zit er nog kou dichtbij, in Zweden en Noorwegen wordt het bijvoorbeeld maximaal -10 graden in het noorden tot maximaal 0 graden in het zuiden. De wind hoeft maar even te draaien en die koude luchtsoort kan onze kant op komen. Het omgekeerde is ook het geval, warmte zit ook dichtbij. In Zuid-Frankrijk komen we al uit op temperaturen van circa 19 graden in de middag. Maart is bij uitstek dé maand waarop het compleet lente kan zijn, of nog compleet winters. Er wordt niet voor niets gesproken over maartse buien. Dat zijn buien waarbij sneeuw en hagel voor kan komen. En nadat het begin deze week lenteachtig was, staat er voor de komende dagen kou in de verwachting…

Zekere kou
Het begon al op 9 maart. De pluimgrafiek liet ineens een aantal berekeningen de kou induiken. Het waren maar een paar lijntjes, maar de veranderingen was aan zet. De dagen erna volgden steeds meer berekeningen deze koude inval op termijn. Hoe dichter we bij de flitswinter in de buurt komen, hoe zekerder de berekeningen erover zijn. Aanstaande vrijdag is de omslagdag, waarop het weekend ijskoud zal verlopen. Inmiddels zijn alle 50 berekeningen van het Europese weermodel het eens en is er vrijwel geen ruimte meer voor een andere berekeningen. Koud wordt het dus.

Rode loper voor de Russische Beer
En opnieuw wordt het kou die aangevoerd wordt vanuit het oosten. Er komt zelfs opnieuw die straffe, koude oostenwind te staan. Een hogedrukgebied breidt zich nu geleidelijk uit over Scandinavië. Er komt zelfs een uitloper tot over Rusland te liggen. Zo wordt de rode loper weer uitgelegd voor de Russische Beer! Via een omweg kan de Russische kou met een noordoost- tot oostenwind via Polen en Duitsland zich uitbreiden tot over de Benelux.

Openbaar leven valt stil
En niet alleen de Benelux krijgt met kou te maken. Ook in Engeland gaan de temperaturen dalen. En in Ierland zijn zo niet gewend aan dit type winter. Bij de vorige kou uitbraak hadden ze daar serieuze problemen met lege supermarkten, omdat iedereen zoveel had ingeslagen. Echte winterse perikelen komen niet zo vaak voor in Ierland, dus een beetje sneeuw kan daar al het openbare leven ontregelen. Aanstaande zaterdag zijn daar optochten vanwege St. Patrick’s Day, en het ziet er naar uit dat in sommige plaatsen dit event uitgesteld gaat worden.

Grensgevalletje
We bevinden ons de komende dagen op de grens van die koude lucht. Een storing vanuit Frankrijk probeert zich op te dringen en levert voor het zuiden van het land morgen al een bewolkte dag op met regen. Elders schijnt af en toe de zon en het wordt 9 tot 12 graden. In het noordoosten van het land is het donderdag zelfs een hele fraaie, zonnige dag. 

Sneeuw
De storing breidt zich in de avond en nacht naar vrijdag uit over de rest van het land. Dan kan er overal wat regen vallen. Vrijdag overdag gaat de koude lucht vanuit het oosten het echter winnen. De storing wordt teruggeduwd naar het zuiden, tegelijkertijd gaat de neerslag dan her en der over in sneeuw. Geleidelijk wordt het op vrijdag in de loop van de dag op steeds meer plaatsen droog. Het binnentrekken van de koude lucht is direct merkbaar. Het wordt maximaal 3 graden in Groningen tot 8 graden in Brabant. De matige tot krachtige oostenwind voert vervolgens in een rap tempo de koude lucht aan. Vrijdagavond gaat het al snel vriezen. De nacht naar zaterdag levert matige vorst op.

Flink wat zon
Er volgt een ijskoud weekend. Wel kan er dan verspreid een enkele sneeuwbui vallen, vooral op zaterdag lijken de Waddeneilanden en ook de zuidelijke provincies favoriet te zijn voor een sneeuwbui.  Verder is er veel ruimte voor de zon. Op zondag wordt de wind nog oostelijker en wordt het op veel plaatsen stralend zonnige dag. We starten wel ijskoud met minimumtemperaturen van -5 tot -9 graden. Een groot deel van de dag blijft het vriezen, met uiteindelijk maximaal 0 tot 2 graden op de thermometer. Op sommige plaatsen blijft het misschien wel de hele dag vriezen met een ijsdag tot gevolg.

Bron: MeteoGroup en ons weerkanaal