Russisch beertje op komst, mogelijk met sneeuw!

Volgens de nieuwste weerkaarten komt het broertje van de eerste Russische beer ;-) er in de nacht naar zaterdag aan.

Op de astronomische kalender is het nog een weekje winter en dat gaan we merken ook. Volgens de nieuwste weerkaarten komt het broertje van de eerste Russische beer ;-) er in de nacht naar zaterdag aan.

Denk je dat de lente nu echt begonnen is (dat zullen ongetwijfeld de padden ook denken, gezien de paddentrek...), zo wordt het deze maandagmiddag landinwaarts 15 graden, moeten uiteindelijk toch nog weer winterjas, sjaals, mutsen, handschoenen en winterbanden er aan te pas komen!

Van zacht naar fris, weer naar zacht en later naar ijskoud

De temperaturen jojo-en als een tierelier. Het was op de meeste plaatsen een (zeer) zacht weekend en ook deze maandag is het grootschalig erg mild, tot 15 a 16 graden. Nog wel. Morgen is het met en door regen al fris, maar nog niet echt koud. Het wordt 5 tot 8 graden. En woensdag en donderdag gaat de middagtemperatuur alweer op avontuur tot boven de 10 graden. Althans, op grote schaal maar niet overal. In het uiterste noorden en zeker dus ook op de Wadden zal het kwik weer onder de 10 graden blijven. Hierbij is het woensdag helemaal droog met (wat) zonneschijn. Maar vrijdag nadert 'de' koude lucht; het Russisch beertje dient zich aan. In het Engels 'the little beast from the east' :-)

Deze vrieslucht lijkt wat minder koud te zijn dan de vorige Russische beer, vandaar de naam 'beertje' maar toch. Een snijdende oostenwind brengt dan vrieskou tot in de lage landen, in de nacht naar zaterdag, en dit gaat mogelijk met een sneeuwzone gepaard! Dat het op de gewone kalender nog gewoon winter is, zullen we merken ook!

Vrij zeker

Ook omdat we het hebben over een verwachting voor meer dan 4 dagen vooruit, is er nu nog enige onzekerheid over deze ontwikkeling. Garantie tot de voordeur, zeg maar...De hoofdberekening, de operationele run, is zeker voor zaterdag 1 van de koudste berekeningen van het totaalpakket van 50 berekeningen die worden weergegeven in de inmiddels bekende pluim. Deze gaat zelfs voor een ijsdag op zaterdag 17 maart. Mocht het precies die datum inderdaad de hele dag blijven vriezen, dan zal dat voor het landelijk weerstation De Bilt een DATUMrecord opleveren. Maar ook veel andere 'lijnen' gaan in de run van afgelopen nacht voor veel te koud weer voor de tijd van het jaar. Slechts 1 lijntje presteert het om 11 graden te berekenen zaterdagmiddag 17 maart. Zo lijkt deze (ijs)koude verwachting vrij zeker.

Sneeuw?

Hier hoort overigens ook sneeuw bij. Maar of het een (dik) sneeuwdek wordt, is in dit stadium nog niet goed aan te geven. Waarschijnlijk valt de neerslag vooral in de nacht en (vroege) ochtend. Dan wordt het wel degelijk wit. Overdag klaart het op en mede dankzij de instraling van de zon zal de eventuele sneeuw dan zeker in steden, dorpen en in laaggelegen gebieden snel smelten. Maar ook precieze timing van neerslag is op dit moment lastig aan te geven. Hoe dan ook, de hoofdberekening laat wel degelijk sneeuw van enige betekenis zien, enkele centimeters en dan vooral in het zuiden, zie de illustratie. In een groot gebied van Oost-Europa naar ons wordt er in de nacht naar zaterdag sneeuwval berekend. Dit wordt met een snijdende oostenwind over het land geblazen. Ook zaterdag overdag blijft het dan stug waaien uit het ijskoude oosten, vermoedelijk windkracht 5 boven land en windkracht 7 aan zee. Brrr!

Na die extreem koude/recordkoude zaterdag wordt het de dagen erna vermoedelijk wat minder koud, maar dit geldt dan vooral voor overdag. In de nachten blijft het eerst nog vriezen, lokaal is matige vorst dus met minimumtemperaturen onder de -5 graden mogelijk... Zo vanaf het begin van de astronomische lente (dinsdag 20 maart) kan de temperatuur zich voorzichtig gaan herstellen, dan gaat of is het Russisch beertje weer weg.

Wordt vervolgd!

Bron: MeteoGroup.