De stijging van de zeespiegel versnelt

Metingen bevestigen dat de zeespiegel elk jaar steeds sneller stijgt.

Het meten van de zeespiegelstijging wordt al zeer lang gedaan. Op veel plaatsen in zowel rivieren als aan zee staan palen waar hoge waterstanden zijn aangegeven. Inmiddels is de wetenschap zo ver ontwikkeld dat er veel meer bij komt kijken. Niet alleen satellieten meten constant vanuit de ruimte hoe hoog de zeespiegel staat. Ook historische gegevens worden onderzocht, op basis van sedimentaire afzettingen, organismen uit de oceanen en de verwering van gesteenten waar golven tegen aan geslagen hebben.

Uit al deze studies blijkt heel duidelijk dat de zeespiegel aan het stijgen is. De stijging lijkt miniem op korte tijdsschaal, het gaat om 3 millimeter per jaar. Toch is dit één van de grootste bedreigingen van klimaatverandering. Recente onderzoeken laten namelijk zien dat de stijging versnelt en dat er elk jaar circa 0,08 millimeter bijkomt. Deze versnelling heeft op een langere tijdsschaal een drastisch resultaat, het levert rond het jaar 2100 circa 1 centimeter per jaar op. En dan gaat het hard. Zeker ook in aanmerking genomen dat heel veel grote wereldsteden aan zee liggen. Ook veel arme gebieden, die amper mogelijkheden hebben om zich te verweren door middel van dijken, liggen dicht bij de zee. Denk maar aan grote delen van bijvoorbeeld Bangladesh.

Waarom drijft ijs op water?
Water van 4 graden heeft de grootste dichtheid. Alle temperaturen daarboven, en de dichtheid van het water zal afnemen. Dat geldt ook voor alle temperaturen daaronder. Kouder water zet uit en is lichter dan water van 4 graden. Als gevolg kan ijs op het water drijven. Water van vier graden heeft dus de grootste dichtheid, is het zwaarst en deze ‘waterlaag’ bevindt zich dan ook meestal op de bodem van de oceaan. Zowel in de tropen als in poolgebieden.

Opwarming
Wat heeft de opwarming dan voor gevolgen voor het water in de oceanen? Inmiddels is onze aarde al bijna 1 graad opgewarmd. Dat houdt in dat ook het oceaanwater opwarmt. Water met een hogere temperatuur krijgt een lagere dichtheid. Het water wordt lichter, maar elk waterdeeltje heeft dan ook meer plaats nodig. Het water zet uit. Net zoals water uitzet, wanneer het bevriest. Zo vriezen in de winter veel buitenkranen kapot! Zo zet ook water uit wanneer het warmer wordt. Het geheel aan water in de oceanen zet dus ietwat uit en de zeespiegel stijgt.

Smelt van landijs
Door de opwarming smelt ook het ijs op de Polen. De smelt van zeeijs heeft geen invloed op de zeespiegelstijging. Zeeijs lag immers al in zee. De smelt van landijs draagt wel bij aan de stijging van het waterniveau. Landijs lag eerst op land en zodra het smelt komt er plots een extra portie water in de zee terecht. Tot nu toe zien we dat ongeveer de helft van de huidige zeespiegelstijging te wijten is aan de thermische uitzetting van water, en de andere helft is te wijten aan de smelt van landijs.

Versnelling maakt toekomst onzeker
Nu blijkt uit recent onderzoek van de NASA dat de zeespiegel in de jaren ’90 ongeveer 2,5 millimeter per jaar steeg. Inmiddels zitten we op 3,4 millimeter per jaar. De stijging versnelt dus. Deze versnelling maakt het erg moeilijk om een goede verwachting te geven over de snelheid van de zeespiegelstijging over 100 jaar. Onderzoek waarbij gekeken wordt naar lange tijdseries (meer dan 30 jaar) is dan ook erg belangrijk om betere verwachtingen te ontwikkelen voor de toekomst.

Bron: MeteoGroup, het weerkanaal en het onderzoek van Nerem et al., in februari 2018 gepubliceerd in PNAS.