De weekendweersverwachting

Zaterdag de mooiste dag, zondag de paraplu nodig!

Dit weekend kent twee gezichten. Zaterdag krijgen we lentetemperaturen en blijft het vaak droog. Wel trekt er dan veel bewolking over. Zondag wordt het juist nat, met veel regen. De temperaturen blijven dan nog wel aardig op peil, maar vanwege de regen is het dan een stuk minder fraai.

Een lagedrukgebied trekt vanaf de Atlantische Oceaan richting Ierland. Allerlei storingen liggen er in een prachtige krul omheen. En die storingen trekken geregeld ook over onze omgeving. Ze trekken tegen de wijzers van de klok in, rondom de kern van het lagedrukgebied. En zo krijgen we van tijd tot tijd te maken met regen- of buiengebieden die vanaf België, over Nederland, richting Zuid-Noorwegen verder trekken.

Nachtelijke regen
Nadat het op deze vrijdag heel aardig weer is geweest, met geregeld zon, neemt de bewolking toe. Dat is op nadering van een warmtefront dat onze kant op komt. In België regent het vanmiddag al, wij krijgen vooral vanavond te maken met regen. In de nacht naar zaterdag blijft het van tijd tot tijd regenen, geleidelijk wordt het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog en klaart het nog wat op.

Regen vóór 8 uur, is nooit van lange duur
Morgenochtend vroeg regent het nog in het noorden van het land, maar al snel wordt het ook daar droog. We zijn dan in zachtere lucht terechtgekomen. En dat gaan we merken! Heel veel zonneschijn komt er niet bij te pas, maar ook onder een wolkendek zullen de lentekriebels wel opborrelen. Het wordt namelijk rondom de 15 graden! En dat mogen we toch wel zeker lentetemperaturen noemen. Op de Waddeneilanden blijft het kwik steken op 10 graden, terwijl het in Limburg lokaal misschien wel 17 graden wordt.

Zwabberende storing
Al snel daarna zie je een volgende storing dichterbij komen. Het gaat zaterdagavond af en toe regenen, ook in de nacht naar zondag blijft het nog nat. Vervolgens gaat het front golven. En dat is in de meteo-terminologie geen goed teken. Een golvend front, ookwel een zwabberende storing genoemd, kan flink wat regen achterlaten. En langdurige nattigheid veroorzaken. Vaak zijn zwabberende regengebieden ook wel de oorzaak van een ietwat onzekere weersverwachting, het is van tevoren lastig in te schatten boven welke gebieden ze precies blijven hangen. En wanneer het droog is, voelt het ook op zondag met 13 graden best wel lenteachtig al aan.  

Zaai in maart niet te vroeg, er is nog tijd genoeg
Zodra de lentekriebels komen, lijkt het alsof de winter echt achter ons ligt. Maar wat dat betreft kan maart nog van alles in petto hebben. De nieuwe pluimgrafiek laat weer van allerlei mogelijkheden zien op termijn. Voor de zes- tot tiendaagse periode (vanaf volgende week donderdag ongeveer) zijn er diverse berekeningen die voor een aflandige wind gaan. Een wind vanuit de oosthoek. Dat levert potentieel kou op. Het is vooralsnog een minderheid in de pluim, maar toch… Zelfs de controlerun van het ECMWF laat zelfs maximumtemperaturen zien van slechts 2 graden boven nul rondom 19 maart. Dus het is zaak om de moestuinkriebels nog maar even in toom te houden!

Bron: MeteoGroup en ons weerkanaal