Arctische wateren in Nederland

Wil je weten hoe het er op de Noordpool uit ziet, ga dan vandaag naar de Wadden!

Wil je weten hoe het er op de Noordpool uitziet, ga vandaag dan naar de Wadden. Het is afgelopen week zo koud geweest dat op het zoute water ijsschotsen zijn ontstaan. Een prachtig gezicht!

Schots en scheef

Alsof je op de noordelijke IJszee vaart…. De Waddenzee, maar ook de Oosterschelde, de Westerschelde en het IJsselmeer zijn bezaaid met ijs. IJs op zee is in Nederland een zeldzaamheid. Maar op zandbanken in de Waddenzee en langs de oevers en in de havens van de Ooster- en Westerschelde, waar het ondiep is en er weinig golven zijn, bevriest ook het zoute water tamelijk snel.  Zoutwater bevriest niet bij 0 graden, maar wel bij -1 tot -2 graden. Zee-ijs is niet te vergelijken met het ijs op ijsbanen, sloten en zoetwaterplassen. Het is vrij luchtig, bros, vanwege het zout.  Bij de vorming van zee-ijs speelt het getij een grote rol. Bij eb kan een relatief dun laagje water vrij gemakkelijk bevriezen, bij vloed breekt de ontstane ijslaag uit elkaar en ontstaan er ijsschotsen die afhankelijk van de wind en de stroming een bepaalde kant opdrijven en soms over elkaar heen duikelen. Het ijs ontstaat deels doordat het bovenste laagje van het water bevriest, maar ook door grondijs, ijs dat op de bodem van stukjes ondiepe zee is ontstaan en naar boven komt drijven. Door de voortdurende beweging van het getij en de deining van het water beweegt het ijs en ontstaan de meest grillige vormen, soms is het vrij papperig en zien ijslaagjes eruit als en pannenkoek. Je kunt er natuurlijk ook niet op schaatsen!   Het zee-ijs komt ook noot helemaal dicht te liggen zoals op meren wel kan gebeuren. 

IJs in Nederland vanuit de ruimte te zien 

Gisteren kom je zelfs vanuit de ruimte het ijs op de Waddenzee en het IJsselmeer zien! Zeeland was toen al bedekt met bewolking waaruit de in middag en avond sneeuw en ijzel viel. Op de foto zien we ijs in grijstinten op het Gooimeer, het IJmeer en het Markermeer en langs de oostkant van de dijk Enkhuizen-Lelystad. Rondom de Noordoostpolder en  de IJsselmeer-kust van Friesland is het ijsvrij. Dat komt omdat er de afgelopen dagen een forse oostenwind waaide en de ijsschotsen allemaal naar het westen zijn gedreven. De dikste laag ijs is te zien noord van de dijk Enkhuizen-Lelystad bij Andijk, Medemblik en Den Oever en langs de zuidkant van de Afsluitdijk. Ook op de Waddenzee is vanuit de ruimte ijs te zien, vooral rond de ondieper gelegen zandbanken die bij eb af en toe droog vallen. 

Schaatsen

Vooral in het noorden van het land kan er vandaag nog volop geschaatst worden. Het dooifront met een beekje sneeuw vanochtend in de zuidelijke heft van het land trekt heel langzaam noordwaarts en verpieterd. In de koude lucht noord van het dooifront heeft het afgelopen nacht weer flink gevroren met temperaturen tussen -6 en -9 graden. Vandaag blijft het in het noorden vriezen en voelt het nog steeds ijzig koud aan door een stevige oostenwind, matig tot vrij krachtig windkracht 4 tot 5 en op de Waddenzee en het IJsselmeer krachtig windkracht 6. Als je gaat schaatsen of gaat kijken naar het ijsschotsen op de Waddenzee of op het IJsselmeer,  kleed je dan goed aan. De gevoelstemperatuur ligt ook vanmiddag 10 graden onder het vriespunt. Het zuiden van het land zit vandaag al in veel zachtere lucht en loopt de temperatuur vanmiddag op naar 5 of 6 graden boven het vriespunt. 

Gladheid

Komende nacht probeert een tweede dooifront de kou te verdrijven. Rond middernacht bereikt het neerslaggebied het zuiden van het land. De neerslag is vloeibaar van karakter. In de zuidelijke provincies, Zeeland, Brabant en Limburg blijven de wegdektemperaturen komende nacht boven het vriespunt, vanaf het rivierengebied kan regen op de grond bevriezen en in de loop van de nacht en morgenochtend lokaal gladheid veroorzaken

 

Dubbele cijfers

Achter het tweede dooifront stroomt morgen zeer zachte lucht naar ons land. Met medewerking van de steeds sterker wordende maartzon kan de temperatuur in het zuiden van het land oplopen naar 8 of 9 graden. Het ziet ernaar uit dat de kou morgen ook in het noorden  wordt verdreven. Het wordt daar 4 tot 7 graden. Bij deze temperaturen gaat het ijs snel smelten en wordt schaatsen, ook in het noorden van het land, steeds gevaarlijker. Volgende week wordt het in het zuiden 10 graden! 

Vorst in de grond

De kou is wel uit de lucht, maar nog niet uit de grond. Hoewel het ook na het weekeinde overdag met zuidelijke tot zuidoostelijke winden opwarmt naar 5 tot 10 graden, kan het kwik ’s nachts nog dichtbij het vriespunt uitkomen.  De kou in de grond trekt de luchttemperaturen naar beneden en ook de wegdektemperaturen. Door condensatie en rijpvorming kan het ook na het weekeinde lokaal glad worden.

Bron: MeteoGroup, Weerkanaal