IJskoud staartje winter 2017-2018

Het is al koud, komende week gaat het 's nachts met noordoostenwind vriezen, na het weekeinde wordt het misschien nog veel kouder...

Afgelopen nacht heeft het flink gevroren, op kleine slootjes en plassen is een dun ijslaagje te zien. Komende week wordt het ook koud. Morgen en dinsdag is het het in het westen wat minder koud en valt er een beetje regen. Vanaf dinsdag voeren noordoostenwinden koude en droge lucht aan vanuit Duitsland. ’s Nachts gaat het weer licht tot matig vriezen. Ook overdag is de winterjas nodig. Op de thermometer wordt het 3 of 4 graden. Door een schrale noordooster voelt het onder de winterzon nog kouder aan. Misschien wordt het na het laatste weekeinde van februari nog kouder als diepvrieslucht vanuit Siberië via Polen en Duitsland naar ons land wordt gevoerd. De laatste wintermaand februari krijgt een ijskoud staartje. Mogelijk wordt ook de eerste week maart een ijskoude met pittige vorst in de nacht

Bijna strenge vorst aan de grond 

Afgelopen nacht was een koude, op veel plaatsen heeft het 4 tot 5 graden gevroren. Woensdrecht was het koudst, -5.9 graden. Op 10 cm boven de grond was Gilze Rijen de koudste, bijna strenge vorst, -9.9 graden. Het koude en heldere weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Duitsland. 

Morgen in het westen beetje regen

Komende nacht wordt een minder koude. Vanuit het westen naderen zwakke storingen met wolken. Morgen kan er in het westen en noordwesten een beetje regen vallen. In het oosten en zuidoosten blijft het droog. Komende nacht wordt het daar het koudst met temperaturen rond -3 of -4 graden. Vlak boven de grond wordt het nog enkele graden kouder. Morgen is in het oosten de zon nog af en toe te zien. Ook in de nacht naar dinsdag zien we een tweedeling. In het westen is het bewolkt en valt er een beetje regen, in het oosten kan het kwik tot rond het vriespunt dalen. 

Stijgende luchtdruk boven Scandinavië

Intussen zien we boven Scandinavië de ontwikkeling van een hogedrukgebied en verzamelen lagedrukgebieden zich boven Italië. Tussen deze druksystemen ontstaat een noordoostelijke stroming. Noordoostenwinden voeren vanaf dinsdag koudere en droge lucht aan vanuit Duitsland. Het wordt weer zonniger en kouder.  ’s Nachts gaat het weer licht tot matig vriezen met temperaturen gemiddeld rond -4 graden. Overdag komt de temperatuur nog steeds in de plus.  


IJsgroei

’s Nachts zal er afhankelijk van wind en wolken ijs groeien. Maar met temperaturen overdag in de plus en een steeds sterker wordende zon zal het ijs weer worden aangetast. Netto zal er te weinig ijs groeien om op grote plassen en meren te kunnen schaatsen. Wellicht kan er net zoals een paar weken geleden op een ondergelopen betonbaan of weiland wel een paar centimeter ijs ontstaan waarop in de ochtenduren een rondje kan worden geschaatst. 

Bel Siberische kou 

Misschien wordt het na het laatste weekeinde van februari echt koud. Het ECMWF model schetst tijdens het weekeinde van 24 en 25 februari een zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Diepvrieskou boven Siberië en Finland zou met een oost tot noordoostelijke stroming na het weekeinde via Polen en Duitsland naar ons land kunnen bewegen. Op 1500 meter zien we een bel koude lucht van -20 graden over ons land schuiven. Indien dit scenario de waarheid wordt, gaat het na het weekeinde ‘s nachts streng vriezen en zal de temperatuur de laatste dagen van februari overdag niet meer boven het vriespunt uitkomen…. Een ijskoud eind van de gemiddeld zachte en wisselvallige winter. 

Polar Low

Natuurlijk is het nog ver weg en is het de vraag of deze Siberische kou op de rand van het winterseizoen daadwerkelijk onze landgrenzen binnenkomt, maar kijkend naar de pluimgrafiek en de ensembles is dit scenario niet ondenkbaar. We kijken in de weerkamer ook naar andere modellen, bijvoorbeeld naar het NCEP model. Dat model zit voor de komende week op een lijn van het ECMWF model met noordoostenwinden, lichte tot matige vorst in de nacht en tot en met vrijdag overdag temperaturen boven het vriespunt. Tijdens het weekeinde laat het Amerikaanse model de ontwikkeling van een koud lagedrukgebied op de Noordzee zien, een zogenaamd Polar Low. Dit lagedrukgebied trekt volgens de Amerikanen zaterdag vanuit het noordwesten mogelijk sneeuw over ons land en volgt aan de achterzijde van het wegtrekkende sneeuwlaag een ijskoude zondag met temperaturen over dag onder het vriespunt. Na het weekeinde berekent het NCEP model vanuit het westen weer zachte lucht en is volgens dit model de winter voorbij.

Hoe dan ook, de winter van 2017-2018 is geen gelopen race en krijgt mogelijk een ijskoud staartje. Het blijft spannend om de weermodellen de komende dagen te volgen. Wordt het sneeuw in het laatste weekeinde van de sprokkelmaand of gaat het in de laatste dagen van de winter nog even streng vriezen?

Bron: MeteoGroup