Inhaalslag!

De eerste twee wintermaanden verliepen zacht, grijs en nat. Nu is februari bezig aan een inhaalronde met veel zon.

De zon begint aan kracht te winnen. Dat merken we aan de UV-Index. In december en januari is de zonkracht minder dan 0.5, terwijl in februari de zon al wat hoger aan de hemel staat en merkbaar krachtiger is. De UV-index komt in februari voor het eerst voorzichtig op meer dan 1 uit. Dat merk je ook duidelijk, de warmte van de zon is goed te voelen.

Ook de daglichtperiode wordt snel langer. Alleen al in de februarimaand winnen we rond 1 uur en 40 minuten daglicht! Het wordt 50 minuten eerder licht, en 50 minuten later donker. Met langere dagen, kun je natuurlijk ook meer uren de zon zien. We zijn dit jaar sowieso al ruim bedeeld, want alleen in de eerste 11 dagen van februari hebben we al meer dan 40 uur zonneschijn gehad.

Februari versus januari
In februari krijgen we volgens het langjarig gemiddelde circa 85 uur zon. In januari is dat lager met circa 60 uur zon. Gemiddeld verloopt een februarimaand dus zonniger dan een januarimaand. Toch kun je die vergelijking eigenlijk niet echt maken. Vanwege de daglichtperiode zou februari alleen al vanwege de langere dagen een hoger aantal zonuren moeten laten zien. Maar ook de lengte van de maand heeft er invloed op. Februari heeft drie dagen minder dan januari waardoor je dan ook minder zonuren meetelt in de berekening.

Slecht humeur?
Ondanks dat de zonkracht langzaam stijgende is, kun je er nu nog niet bruin van worden. Ook nemen we in de wintermaanden geen vitamine D op van de zon. Wel helpt het zonlicht om je humeur te verbeteren (het stimuleert de hormonen die je een goed gevoel geven) en is het goed tegen slapeloosheid. Dus mocht je je een beetje depri hebben gevoel in de afgelopen maanden: hét medicijn is om geregeld in de winter buiten te zijn. Het beetje zon dat je dan kan meepakken, maakt een groot verschil.

Fotogeniek weer
Overigens is het uitzicht afgelopen dagen prachtig. Felle opklaringen met veel zon, wisselen buienwolken af. De buien hebben een uitgebreid aambeeld en zijn zeer fotogeniek. Het zijn winterse buien, die (natte) sneeuw of hagel kunnen achterlaten. Morgen blijft het vrijwel overal droog en ook zit het dan met de zonuren wel goed. Na een koude start van de dag met temperaturen van -4 tot 0 graden, schijnt morgen de zon volop. Zo kunnen we morgenavond waarschijnlijk 8 zonuren in de boeken bijschrijven.

Bron: MeteoGroup