Sneeuwbuien vannacht

Komende nacht wordt het op veel plaatsen glad!

Deze zondagavond en in de nacht naar maandag trekken winterse buien over het land. De luchttemperatuur daalt tot rond het vriespunt. Belangrijker in dit geval is de wegdektemperatuur. Die komt onder het vriespunt uit en zo bevriezen natte weggedeelten.

Op de satelliet- en radarbeelden kondigden de buien zich al vroeg aan. Zondagochtend was het in Ierland een ‘komen en gaan’ van buien, die met een westelijke stroming op weg waren naar Nederland. Het was toen bij ons 5 tot 7 graden, maar in Ierland kwamen de temperaturen rond het middaguur maar net boven het vriespunt uit, op sommige plaatsen was het zelfs nog onder nul. Met veel kou in de bovenlucht leverden de buien toen al sneeuw op.

Sneeuwbuien
Vanavond en vannacht arriveren ze in Nederland. Vanwege onze hogere temperaturen, zullen het eerst vooral regenbuien zijn, mogelijk ook met hagel. Maar met het dalen van de temperaturen in de avond, zullen we zien dat op steeds meer plaatsen natte sneeuw voor zal komen. Later kan dat ook droge sneeuw zijn.

Zichtbare gladheid
Qua gladheid levert het een lastige situatie op. In de avond komt de temperatuur nog boven het vriespunt uit, ook de wegdektemperaturen zijn dan nog nog in de plus. Wel kunnen de wegen dan nat worden door buien. Mocht dat al een winterse bui zijn, dan kan lokaal een weg afkoelen tot onder het vriespunt. Dat is dan wel zichtbare gladheid, met een slushlaagje van natte sneeuw/hagel op het wegdek.

Verraderlijke gladheid
In de nacht hebben we echter nog steeds te maken met de buien, sterker nog, de meeste buien vallen in het binnenland pas in de nacht. Ook klaart het dan af en toe op. De luchttemperatuur komt dan uit op -2 graden in Twente en +2 graden aan de Zeeuwse kust. De wegdektemperaturen komen dan op grote schaal onder het vriespunt uit. De wegen die dan nat zijn, kunnen bevriezen. Dat is een stuk minder zichtbaar en daardoor ook verraderlijker. Om al vóór de buien uit te gaan strooien, heeft in deze situatie weinig zin. Bij een regenbui stroomt het zout dan van de weg af, of het wordt sterk verdund. Het wordt dus vooral nachtwerk voor de strooiploegen.

Poedersuikerlaagje?
In de nacht zal vooral in het binnenland de neerslag op steeds meer plaatsen overgaan in (natte) sneeuw. In het oosten van het land kan het hier en daar ook een beetje aanwitten. Het positieve van de situatie, is dat de meeste buien vóór de maandagochtendspits het land uit zijn. Zo kunnen de strooiploegen, die dag en nacht voor ons klaar staan, ervoor zorgen dat iedereen dan weer veilig de weg op kan.

Geregeld zon komende dagen
De strooiploegen moeten de komende week trouwens nog wel vaker aan het werk. In de nacht naar woensdag valt vooral in het zuidwesten van het land een paar winterse buien. In de nacht naar donderdag lijkt een groot deel van het binnenland winterse neerslag te krijgen. De storingen trekken de komende tijd (toevallig) vaak ’s nachts over. Daardoor is het overdag vaak droog weer met zonnige perioden. De nachtelijke timing van de fronten zorgt er wel voor dat de neerslag vaak als winterse neerslag naar beneden komt, aangezien op die nachtelijke uren de temperaturen het laagst zijn.

Bron: MeteoGroup