Sneeuw

Morgenochtend gaat het vanuit het westen enige tijd sneeuwen en kan het ook even wit worden.

Heel Nederland is momenteel in de ban van het huidige winterweer. De zon schijnt veel, het vriest en er ligt dus op veel wateren een laagje ijs. Maar de ijslaag is over het algemeen nog te dun om er op te kunnen schaatsen. Op de geprepareerde schaatsbanen is het al druk en er wordt met smart op het moment gewacht dat we eindelijk ook op het natuurijs kunnen schaatsen. Gunstig zijn die vooruitzichten echter niet. Er komt vanuit het westen namelijk een storing aan, met bewolking en sneeuw, maar daarachter ook meteen de zachtere lucht. Funest dus voor de ijsaangroei.

Het heeft nu een aantal nachten achter elkaar gevroren. Aanvankelijk vroor het nog vooral aan de grond, later kwam het bijna overal tot lichte vorst. Daarna volgde op grote schaal matige vorst en afgelopen nacht kwam het regionaal zelfs bijna tot strenge vorst. In Twente koelde het op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter af tot -9,6 graden, op het weerstation Deelen op de Veluwe werd het -9,1 graden. Aan de grond vroor het nog harder, met in de oostelijke delen van Overijssel, Gelderland en Brabant zelfs strenge vorst, ofwel ruim -10 graden. Twente had ook hier weer de laagste waarden, met -12,9 graden!

Zeer grote temperatuurverschillen
De verschillen waren echter zeer groot voor wat betreft de temperatuur, want in de westelijke helft van het land kwam in de loop van de nacht bewolking opzetten en daar kwam het kwik lokaal zelfs niet onder het vriespunt uit. De bewolking werkte als isolerende laag, waardoor het afkoelingsproces sterk getemperd werd. Niet gunstig voor de ijsaangroei daar dus.

IJsaangroei
In de oostelijke helft van het land was het een uitstekende nacht dus, voor de aangroei van natuurijs en dat was ook goed te zien. Op veel open water lag een mooi ijslaagje, maar op de meeste plaatsen nog wel (flinter)dun. Ondanks dat durfde een enkele waaghals het vanochtend al aan op bijvoorbeeld de uiterwaarden bij Wageningen. Het risico was echter zeer groot. Niet alleen door het te dunne ijs, maar ook door de snel stijgende temperaturen overdag. Rond de middag vroor het landinwaarts op een enkele plek nog een paar tienden en net na de middag lag het kwik ook daar boven nul. Dooi.

Lichte tot matige vorst
Zodra de zon vanavond onder is, koelt het vervolgens weer snel af. In het westen van het land tot rond het vriespunt, waar vervolgens later vanavond al de eerste bewolking arriveert en de zuidelijke wind flink aantrekt. Het kwik stagneert en daalt daar niet meer verder. In het binnenland zijn er nog opklaringen en daalt het kwik ondanks de aantrekkende wind nog tot -4 of -5 graden.

Sneeuw
Morgenochtend gaat het vanuit het westen enige tijd sneeuwen. Rond een uur of 8 als eerste in Zeeland en dat breidt zich vervolgens steeds verder uit richting het oosten. In een smalle kuststrook en in de noordelijke provincies valt hooguit 1 centimeter. In het midden, zuiden en deels oosten kan tot in de late middag 1 tot 2 centimeter vallen en wordt het regionaal wit. Het front zwakt naarmate het dieper landinwaarts trekt steeds verder af, waardoor ook langs de grens met Duitsland hooguit 1 centimeter sneeuw valt.

Zachtere lucht
Aan de achterzijde van het front sijpelt in de loop van de middag de zachtere lucht ons land in, waarna de sneeuw in het westen van het land overgaat in regen. In het oosten arriveert de zachtere lucht wederom later en daar blijft de neerslag vooral nog in de vorm van (lichte) sneeuw vallen.

Winterse buien
Zaterdag warmt het vervolgens met af en toe zon snel op tot 6 of 7 graden, maar het is nog niet gedaan met het winterweer. Hoger in de atmosfeer trekt zondag namelijk zeer koude lucht over ons land, met op ongeveer 5 kilometer hoogte rond -40 graden. Er valt een aantal buien en ook die kunnen met dit soort lage temperaturen in de hogere luchtlagen een winters karakter hebben of krijgen.