Gaat het sneeuwen?

Mede vanwege de korte duur van de kou is het een mini-winter. Vrijdag en zondag zijn er sneeuwkansen.

We hebben een mini-winter. Mini-winter, ook vanwege de korte duur van de vrieskou. Vrijdag en zondag zijn er sneeuwkansen.

Koudste nacht winter tot nu toe

Afgelopen nacht en vanochtend vroeg vroor het op veel plaatsen matig met minimumtemperaturen lager dan -5,0 graden. Hier lag de combinatie van behoorlijk koude lucht, een maximale uitstraling met en door helder weer bij weinig wind aan ten grondslag. Het is de koudste nacht van de winter van 2017-2018 tot nu toe. Het koudste officiele weerstation was, tegen de verwachtingen in, Wijk aan Zee waar het in de duinen -9 graden werd. En aan de grond, op tien centimeter, vroor het er zelfs streng met -11 graden. Ook in Heino en Eelde vroor het op 10cm streng. In Enschede lukte dit net niet, hier was -9,9 graden het grasminimum. Men gaat natuurlijk niet over 1 nacht ijs, maar wel over 2 nachten ijs ;-) blijkbaar, want in het Drentse Noordlaren kon de ijsbaan vanochtend open, zo lazen we vanochtend op de website van RTV Drenthe. Een ijslaag van slechts een paar centimeter, maar toch. 

Geen ijsdagen

In deze mini-winter is het (net) niet tot ijsdagen gekomen. Gisteren waren Enschede en Beek, Zuid-Limburg, de koudste meetpunten met een maximumtemperatuur van 0,1 graad. De verwachting is dat het vanmiddag gedurende enkele uren 1 tot 3 graden is. Vanavond en vannacht gaat het aan de kust misschien net niet meer vriezen, door opkomende wolkenvelden vanaf zee. In het oosten is het eerst nog wel helder en kan het nog afkoelen tot tussen -5 en -8 graden. Morgen (donderdag) klaart het vanuit het westen weer op en wordt het maximaal 2 of 3 graden in het noordoosten van Groningen tot 6 graden aan de westkust. De wind gaat zee uit het zachtere zuidwesten waaien. In het oosten waait het vanuit zuidelijke richting. 

Vrijdag: sneeuw?

Op vrijdag trekt een - mogelijk afzwakkend - oceaanfront langzaam van west naar oost. Dit levert waarschijnlijk wat winterse neerslag op. Vooral landinwaarts zal dat (lichte) sneeuw zijn. In het oosten blijft het overdag mogelijk nog droog. We komen nog uit een koude nacht met landinwaarts lichte vorst, in het oosten is -5 graden mogelijk. Vrijdagmiddag wordt het 2 tot 4 graden in de plus. Maar in neerslag zakt de temperatuur tot aan het vriespunt. De grond is nog koud, en dat betekent dat de sneeuw makkelijk kan/zal blijven liggen. Veel neerslag valt er niet, hooguit een paar centimeter sneeuw is landinwaarts mogelijk. De wind komt daar nog uit het zuiden of zuidoosten en dus is de aanvoer van de lucht (koud) continentaal. De invloed van zee is er niet. 

Carnaval en carnavalsvakantie: natuurlijke confetti?
 

Zaterdag verlaat de lichte neerslag in de nacht het land. De zon is te zien en waarschijnlijk blijft het droog. In de nacht en vroege ochtend is het zo rond het vriespunt, in de middag wordt het 4 tot 6 graden. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig. Kortom, fris maar droog carnavalsweer. De carnavalsvierders hossen zich wel warm en een mooi koeienpak b.v. zorgt ook voor genoeg warmte. 

Een mogelijk tweede sneeuwsituatie dient zich aan in de nacht naar zondag. Een volgende oceaanstoring kan dan passeren. In de vrij koude lucht met vooral landinwaarts een aflandige (zuiden) wind en temperaturen in die nacht omstreeks het vriespunt is weer sneeuw mogelijk, natuurlijke confetti ;-)

Zondag overdag worden wolkenvelden en enkele buien met regen, hagel en natte sneeuw verwacht. Aan de grond hebben we met niet al te koude lucht van boven zee te maken die met een zuidwestenwind wordt aangevoerd. Op grote hoogte trekt echter vrieskou over het land. De lucht wordt onstabiel van opbouw. De zuidwestenwind neemt toe tot vrij krachtig aan zee. Een vrij gure carnavalszondag met maximaal 4 tot 6 graden, aan de westkust 7 graden. De hele volgende week blijft het dan wisselvallig met (winterse) buien en eerst nog vorstkansen in de nachten. Maar overdag wordt het steeds een graad of 6, 7. En donderdag 15 februari mogelijk nog wat zachter. 

Poolwervel gaat splitsen en SSW

Dit hoeft niet het einde van de winter te zijn als het om vrieskou gaat. Op de nog langere termijn zijn er sterke aanwijzingen voor een splitsing van de poolwervel (polar vortex) boven de Noordpool, gevolgd door een zogeheten 'sudden stratospheric warming' ofwel SSW op grote hoogte in de atmosfeer, op circa 30 kilometer. Een sterke poolwervel boven de Noordpool stimuleert een zonale (westelijke) stroming. Een verplaatste en of verzwakte wervel gaat vaak samen met geblokkeerde patronen waarbij een eventuele uitbraak van koude lucht meer kans krijgt. Wat dit allemaal betekent en voor gevolgen dat kan hebben voor ons (winter)weer, legt Alfred Snoek uit op ons Weerkanaal op YouTube.

Bron: MeteoGroup.