Stormachtige weerkaarten

De huidige weerkaarten voor komende donderdag laten de ontwikkeling van een zeer zware storm zien!

Iedere dag druppelen hier op bepaalde tijden de nieuwste modelberekeningen binnen van diverse weermodellen. Op basis van de laatste inzichten wordt de verwachting gecontinueerd of eventueel bijgesteld. Op de korte termijn zijn de verschillen meestal niet bijzonder groot, maar op de langere termijn kunnen de nieuwste berekeningen nogal eens flink afwijken van zijn voorgangers. Het is en blijft dan ook altijd spannend wat er uiteindelijk komen gaat. Zo ook komende donderdag. Eerder deze week liet een enkele berekening al zeer zware windstoten zien voor die dag, maar het model stond daar nog grotendeels alleen in. Inmiddels zijn meerdere weermodellen en berekeningen om en laten ook zij de ontwikkeling van een zeer zware storm boven ons land zien op donderdag. Dit wil echter nog steeds niet zeggen dat het ook gaat gebeuren! De kaarten zijn echter wel spannend..

Eerder deze week kwam al een mailtje binnen van één van onze meteorologen, met daarin een kaartje met de mogelijk windstoten voor komende donderdag. De letterlijke tekst die hij ernaast geschreven had, was ‘Deze windstoten worden berekend….. kijk, huiver, en VERGEET!’. En terecht, want hoe  interessant ook, weerkundig bezien... op die termijn kan er nog van alles gebeuren en veranderen.

Een enkeling
En toen kwamen de nieuwste berekeningen weer binnen. Nog steeds slechts een enkeling die voor de ontwikkeling van een zeer actief en venijnig lagedrukgebiedje boven de Atlantische Oceaan ging en welke vervolgens via de Britse Eilanden over onze omgeving zou trekken. Dat gaat dan gepaard met heel veel wind en zeer zware windstoten.Op basis van de huidige berekening
Inmiddels laten meerdere weermodellen deze ontwikkeling voor komende donderdag zien. Een kleine rimpel aan de zuidwestflank van een lagedrukgebied ten noorden van Schotland, diept zeer snel uit en wordt uiteindelijk een venijnig opzichzelfstaand lagedrukgebiedje. Het geheel is dermate sterk op basis van de huidige berekeningen van de hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF, dat het alle energie van het eerdergenoemde lagedrukgebied bij Schotland overneemt. Mede gevoed door een zeer sterke straalstroom boven onze omgeving, zou dat in het meest extreme geval resulteren in windkracht 11 tot 12 langs de westkust en zelfs tot diep landinwaarts windstoten van orkaankracht, tot 140 kilometer per uur!

Ontwikkeling, koers en sterkte
Bijzonder spannende weerkaarten, maar…. ondanks dat het een hoofdberekening is van een zeer goed weermodel, is het nog steeds een verwachting voor 5 dagen vooruit. Er komen tot die tijd nog zo’n 10 nieuwe berekeningen van datzelfde weermodel binnen, waarin er nog grote veranderingen kunnen optreden in zowel de ontwikkeling, als de koers en sterkte van het lagedrukgebied.

Andere scenario’s
Trekt het lagedrukgebied bijvoorbeeld ten zuiden van ons land langs, krijgt vooral Frankrijk te maken met zeer veel wind en zullen wij er ‘nauwelijks’ iets van merken. Een ander scenario zou kunnen zijn, dat het lagedrukgebied minder sterk uitdiept en ‘slechts’ als regulier lagedrukgebied ons land passeert, met regen en wind. En die kans bestaat zeker! Als we naar de zogeheten pluim kijken, een vergelijking van alle 52 berekeningen van het ECWMF en nog enkele andere weermodellen, valt op dat de hoofdberekening van het ECMWF de meeste wind berekent. Voor station De Bilt komt hij dan met een windkracht 8 (stormachtig), maar komt daarmee als hoogste uit de bus. De overige (ruim 50!) berekeningen zijn een stuk minder windrijk, al komt het merendeel ook wel met aardig wat wind, maar er zijn er ook een paar die met nauwelijks wind op de proppen komen, waaronder het Engelse weermodel UKMO. Deze laat juist woensdag een krachtige wind in De Bilt zien en komt donderdag met slechts een ‘huis, tuin en keuken’ windkracht 4.

Wel of niet
Wat het uiteindelijk echt gaat worden, is dus nog lastig te zeggen. Gezien de pluim en de huidige berekeningen lijkt het donderdag in ieder geval flink te gaan waaien met ook forse windstoten, maar nogmaals.. een kleine koersverandering kan ineens hele andere weerkaarten opleveren. We gaan het zien de komende dagen!