Guur weer op komst met sneeuwkansen

Dit weekend is het nog vrij rustig weer, maar vanaf maandag wordt het anders.

Dit weekend is het nog vrij rustig weer, maar vanaf maandag wordt het anders.

Winters luchtdrukpatroon zonder aanvoer van vrieskou

Op de weerkaarten van dit moment is het een bijna klassieke winterse 'setting' met hogedruk boven het noordwesten van Rusland, en storingen nu nog ver ten westen van Nederland. Aan de flank van het hogedrukgebied waait bij ons een oosten- of noordoostenwind, overigens niet sterk. Het verschil in luchtdruk wordt dit weekend wel wat groter, dus de oostelijke wind trekt iets aan. Hoe dan ook, deze wind voert geen vrieskou aan. Zo bevindt de vorstgrens zich morgen overdag, zaterdag, ter hoogte van Berlijn en op zondag schuift deze waarschijnlijk alweer iets noordoostwaarts op. In ons land wordt het maximaal 4 tot 7 graden. Het weerbeeld is nog bewolkt met lokaal misschien even wat mist, maar in het zuiden nadert droge lucht met als gevolg opklaringen. De meeste zonneschijn (4 uren) wordt voor Zuid-Limburg verwacht. Verder blijft het overal droog.

Zonnige zondag?

Op zondag breiden de opklaringen zich verder uit, dit gebeurt overigens al in de nacht naar zondag. Mede hierdoor kan het dan een graadje vriezen. Maar in het noorden, onder wolken, wordt het wat minder koud. Zondag overdag hebben de wolken de neiging boven het noorden te blijven plakken, maar elders draait het naar verwachting om (vrij) zonnig weer met blauwe lucht. Het voelt wat schraal aan, met windkracht 2 tot 4 uit het oosten tot zuidoosten in combinatie met maximumtemperaturen van 2 of 3 graden in het Waddengebied tot 6 graden in het zuiden. Dus op de Wadden zal het het koudst zijn met ook die 4 Bft.

Omslag op maandag

Maandag gaat het weer omslaan. De wind zoekt het zuiden op en vanuit het westen nadert een koufront. Al snel raakt het bewolkt en de regen lijkt vooral in de late middag en avond te vallen. Tegen die tijd waait de zuidzuidwestenwind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, rond 7 Beaufort. We komen nog uit een koude nacht en vroege ochtend met verspreid lichte vorst, maandagmiddag wordt het naar verwachting 6 tot 9 graden, van noord naar zuid.

Ook in de V.S. heeft men te maken met een koufront, maar dat is daar van een heel ander kaliber dan het maandagse front bij ons! Het Amerikaanse front brengt (zeer) koude lucht tot in de zuidelijke staten, zoals Texas! Reinier van den Berg vertelt er uitgebreid over in onze dagelijkse themapresentatie op ons Weerkanaal.

Gure periode. Sneeuw?

Vanaf dinsdag is er bij ons sprake van een sterke westcirculatie boven ons hoofd. De straalstroom is dus actief. Dit is de luchtrivier op pakweg 5-10 km hoogte, transportband van storingen en buien. Af en toe is ook wel droog en zien we de zon. Wisselvallig dus.

De bovenlucht wordt dermate koud, dat er winterse buien te verwachten zijn. Dit zijn buien met naast regen ook hagel en (smeltende) sneeuwvlokken. Kortom, guur weer, ook met en door de straffe westelijke wind, veelal 4 tot 7 Beaufort. De temperaturen op 1,5 meter zullen door aanvoer van zeelucht boven het vriespunt uitkomen. Alleen in een rustige nacht met opklaringen kan het wat kouder zijn. Dit maakt dat de kans op vorming van een sneeuwdek vrij klein is. Maar, enkele winterse verrassingen zijn wel mogelijk. Zo is een situatie mogelijk met een depressie die zo zuidelijk trekt, dat aan de 'kopse kant' van het weersysteem in koude lucht met tijdelijk oostenwind wel degelijk 'droge' sneeuw kan vallen...We houden het in de gaten!

Sneeuwkans groter dan de kans op storm

De krachtige weststroming kan een storm met zich mee brengen. Gisteren zagen we nog een paar berekeningen met 1 of 2 stormsituaties voor deze periode. De nachtrun van het ECMWF van gisteren liet voor a.s. donderdag zelfs bizarre, ja voor ons land belachelijke windstoten tot boven de 140 km/u in het zuiden zien! Zoveel wind hebben wij in de weerkamer in een berekening van dat grote model nog niet eerder gezien! De nieuwste berekeningen van vandaag, vrijdag, zijn echter veel minder windrijk. Rustig wordt het zeker niet. Maar in feite is de kans op sneeuw - in de berekeningen van dit moment - groter dan de kans op storm ;-) Zie ook de sneeuwpluimen voor zes weerstations, waarbij je ziet dat de kans op sneeuw in Vlissingen en Den Helder duidelijk kleiner is dan de andere stations.

Bron: MeteoGroup.