Hoogwatergolf in o.a. de Rijn

Sommige rivieren in Duitsland zoals de Rijn laten zeer hoge waterstanden zien. De hoogwatergolf komt dinsdag en woensdag naar ons land.

Sommige rivieren in Duitsland zoals de Rijn laten momenteel zeer hoge waterstanden zien. De hoogwatergolf komt dinsdag en woensdag naar ons land, zodat de waterpeilen in onder meer Waal en Rijn hun maximum bereiken.

Bekende rivieren als de Rijn, Weser en Donau laten sinds enkele dagen zeer hoge waterstanden zien. De oorzaak is de combinatie van de vele neerslag van de afgelopen weken (december was vooral in het westen van Duitsland natter dan normaal), en de sneeuwsmelt van de afgelopen dagen/week in de middelgebergtes en de Alpen. Het hoge water hindert de scheepvaart flink.

Hoogwatergolf
Afgelopen nacht, de nacht naar maandag, zijn de waterstanden in de Nederrijn nog wat hoger geworden. In Keulen werd vanochtend vroeg een stand van 8,71 meter afgelezen, in Düsseldorf 8,18 meter. In de loop van de dag komt hier de te verwachten hoogwatergolf, zoals dat heet. In Keulen komt dan het waterpeil volgens de experts van het hoogwatercentrum in Mainz net iets onder de 9 meter uit, en in Düsseldorf wordt een peil van ongeveer 8 meter 30 cm verwacht. Ondertussen gaat de waterstand stroomopwaarts in de Rijn (Ober- en Mittelrhein) al langzaam dalen. Zo werd afgelopen zaterdag in Maxau bij Karlsruhe al het maximum afgelezen (8 meter 45). Ook de bekende Moezel is buiten zijn oevers getreden. Sommige plaatsen aan de Moezel kampen met overstromingen, zo staan straten en kelders onder water. In Keulen geldt sinds gisteren een vaarverbod voor de binnenvaart, zodat met name tussen Koblenz en Duisburg het scheepvaartverkeer min of meer tot stilstand is gekomen. In de haven van Duisburg liggen alle schepen 'geparkeerd'. Hoe lang de scheepvaart in Keulen gestremd blijft, hangt uiteraard van het dalen van de waterstanden af. Pas bij 8 meter en 20 centimeter, het luistert heel nauw, kunnen de schepen weer (verder) varen. Op de Moezel zijn sinds zaterdag al geen schepen meer aan het varen. Het hoogwatercentrum in Trier gaat er van uit dat de stremming in de Moezel nog tot morgen duurt. In onder meer de deelstaat Hessen begint het water in de Rijn al langzaam te zakken, en de rivier de Lahn komt een dezer dagen op een normaal niveau uit. Ook andere rivieren zoals de Main laten vanaf vandaag een verdere daling van de waterstanden zien.

En bij ons...
Volgens de laatste berichten van Rijkswaterstaat komt de hoogwatergolf in 'onze' Rijn dinsdagavond, bij Lobith gaat het om een stand van 14 meter en 65 centimeter boven NAP. Gisteren ging men nog uit van woensdag en bovendien een wat hoger waterpeil. Hoe dan ook, een dergelijk hoog peil komt volgens RWS eens in de vijf jaar voor. Normaal is het peil bij Lobith in deze tijd van het jaar 12 meter boven NAP. Er stroomt nu 6,5 miljoen liter water per seconde Nederland binnen, maar volgens RWS zou zelfs twee keer zo veel geen probleem zijn. De afgelopen jaren zijn maatregelen genomen om het rivierwater meer ruimte te geven ('Ruimte voor de rivier'....). Ook staan de stuwen in de Rijn open en bij de Haringvlietdam en de Afsluitdijk wordt volop gespuid in zee.

Nevengeul Nijmegen Lent
Margot Ribberink ging gistermiddag in de ijzig koude noordoostenwind naar de Waal bij Lent waar zij met honderden andere hoogwatertoeristen keek naar het kolkende water dat over de drempel van de nevengeul stroomt. In het kader van Ruimte voor de rivier is dit project twee jaar geleden afgerond en stroomt nu voor de tweede keer vol. Vorig jaar in december stroomde er voor het eerst water over de drempel, nu is het veel meer. Door deze aanpassing stroomt het te veel aan waalwater door een bypass (de nevengeul) tussen Nijmegen en Lent door waardoor het waterpeil geen bedreiging meer vormt voor de inwoners van Nijmegen en Lent. De nevengeul is één van de grootste klimaatadaptatieprojecten in Europa en trekt jaarlijks veel bezoekers uit diverse landen op de wereld. Het water in de Waal stijgt vandaag en morgen nog bijna een meter, maar blijft onder het kritieke niveau. De hoogste waterstand wordt in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht. Daarna gaat het water langzaam zakken, maar het blijft zeker nog een hele week hoog.


Bronnen: onder anderen Rijkswaterstaat, Yahoo.de, bafg.de en MeteoGroup.