Zachte en natte start van 2018

Na een zeer zacht en nat einde van 2017, begint het nieuwe jaar nu ook met regen en vrij hoge temperaturen.

Vanuit de weerkamer van MeteoGroup wensen wij u een gelukkig, gezond en liefdevol 2018!

Hoewel Oudjaarsavond in bijna het hele land kletsnat verliep, was het om middernacht in vrijwel het hele land droog, met zelfs wat opklaringen. Koud was het met temperaturen rond 6 graden niet, maar het waaide wel stevig. Vooral in de kustgebieden was het soms oppassen geblazen met het vuurwerk door de krachtige tot harde zuidwestenwind, met fikse windstoten. Een onstuimige start van het nieuwe jaar dus en ook de komende dagen blijft de zuidwestelijke wind stevig doorblazen. Daarmee blijft zachte lucht aangevoerd worden en tevens talrijke storingen.

Terwijl de temperatuur bij ons rond middernacht stokte rond 6 graden, was het aan de andere kant van de wereld een flink stuk kouder. In de Verenigde Staten en Canada werd het nieuwe jaar bijzonder koud ingeleid, met op grote schaal (zeer) strenge vorst. In de omgeving van New York lag de temperatuur rond middernacht rond -12 graden en zelfs in grote delen van de staat Texas vroor het matig tot streng. Veel kouder was het in het noorden van de Verenigde Staten, met nabij de Canadese grens regionaal ruim 30 graden vorst. Canada zelf spande echter de kroon, met daar op grote schaal 30 tot 40 graden vorst en in het noorden plaatselijk -48,4 graden!

Terugblik op 2017
Als we dit afzetten tegen de laagste temperatuur van het afgelopen jaar bij ons, dan kunnen we al bijna concluderen dat het een relatief warm jaar was bij ons. De laagste temperatuur die in het jaar 2017 geregistreerd werd in Nederland was -10,8 graden in Twente en dat was op 23 januari. De gemiddelde temperatuur lag het afgelopen jaar op 10,9 graden en daarmee was het zelfs een zeer warm jaar, met net als de voorgaande 3 jaren een notering in de top 10 van warmste jaren sinds het begin van de metingen! De hoogste temperaturen werden in het voorjaar bereikt. Op 29 mei werd het op weerstation Volkel 33,5 graden en dat was de hoogst gemeten temperatuur van 2017. Verder was het een vrij nat jaar, met toch ook behoorlijk veel zonneschijn!

Begin 2018
Het nieuwe jaar begon vandaag op veel plaatsen ook meteen met nog wat zon, maar vanuit het zuidwesten naderde in de loop van de middag een storing, waarna de bewolking toenam en het halverwege de middag als eerste in Zeeland begon te regenen. Het noorden hield het nog lange tijd droog. Met een aanhoudende wind uit zuidwestelijke richtingen blijven we voorlopig te maken houden met de aanvoer van zachte lucht, maar ook talrijke storingen vanaf de Atlantische Oceaan.

Vrijwel dagelijks valt komende week wel wat regen, vooral in de nacht naar woensdag en woensdag overdag met dan op veel plaatsen zo’n 10 tot 20 millimeter. Ook waait het dan weer stevig, met aan de kust een krachtige tot soms stormachtige wind, in combinatie met forse windstoten. Donderdag overdag is het overwegend droog, met soms ook wat zon, en volgt in de avond pas weer regen.

Dit bij nog steeds vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Gemiddeld komen we deze week op een graad of 8 uit, maar in het zuiden vinden we vanaf woensdag opnieuw dubbele cijfers, met daar 10 of 11 graden. In het midden en noorden van het land is het een fractie minder zacht.

Nieuwjaarsduik
Het nieuwe jaar begint voor talrijke mensen traditioneel met de Nieuwjaarsduik en was dat vorig jaar nog bij temperaturen rond het vriespunt, dit jaar is het dus een stuk minder koud. Rond de middag lag de temperatuur aan de kust op een graad of 7, met zelfs nog een klein gaatje voor de zon, maar het waaide nog wel stevig, windkracht 5 tot lokaal 7. De zeewatertemperatuur verschilde niet zo heel veel met de luchttemperatuur, want ook die lag op 6 a 7 graden. Het allerbeste voor 2018!