Recordwarme en recordkoude Oudejaarsdag

Het zeer warme jaar 2017 wordt in stijl afgesloten: met een warmterecord. Het nieuwe jaar begint zacht maar na volgend weekend wordt het misschien even wat kouder.

Gisteren viel er op veel plaatsen nog even natte sneeuw en sommige plaatsen kleurden zowaar zelfs nog even netjes wit. Het was een van die winterse speldenprikken waar de moderne winters toch een beetje patent op hebben. Langere perioden met onvervalst winterweer worden toch behoorlijk zeldzaam. December was eigenlijk een vrij opmerkelijke maand. Kletsnat en zondermeer zacht. Maar toch ook de maand met enkele keren serieuze sneeuwval. Sterker nog, zelf heb ik op 12 december in de dikste sneeuwlaag gestaan die ik ooit in Nederland heb mogen aanschouwen. Dik 40 centimeter in Hoog Soeren.

Illuster rijtje

Dit weekend draait de straalstroom op volle toeren. De ene na de andere depressie maakt in sneltreinvaart de oversteek over de Atlantische Oceaan. De storingen slepen stuk voor stuk zachte lucht met zich mee en zo zien we de temperatuur in het slotweekend van 2017 tot zeldzaam hoge waarden oplopen. Het jaar wordt zo in stijl afgesloten want 2017 mag zich scharen bij het illustere rijtje van zeer recente en extreem warme jaren. Op een onbetwiste eerste plaats staat 2014 met een jaartemperatuur van 11,7 graden. Op nummer 2 en 3 staan 2006 en 2007 met 11,2 graden. Dit jaar komt uit op 11,0 en dat is dus goed voor de vierde plaats sinds (tenminste) 1901. De hele top 4 bestaat dus uit zeer recente jaren. Het meest belegen jaar uit de top 10 is 1989 met een jaartemperatuur van 10,8 graden.

Tweet van Amerikaanse president

Het laat zien hoe overduidelijk het Nederlandse klimaat warmer wordt. Vergelijkbare lijstjes kan men ook in de rest van de wereld maken. Waarbij aangemerkt moet worden, dat de temperatuurstijging in de gebieden op en rond de Noordpool en Zuidpool nog sneller gaan. Ook in hoger gelegen berggebieden verloopt de opwarming sneller. Met alle gevolgen van dien voor ijskappen en gletsjers. Dat neemt uiteraard niet weg dat het soms ook koud kan zijn. Zelfs koude records worden heel soms nog gebroken. Dat zou nu misschien in de Verenigde Staten kunnen gebeuren. Daar gaat men gebukt onder een ijzige koudegolf met diepvries temperaturen en plaatselijk ook zeer veel sneeuw. Mogelijk beleeft een deel van de VS morgen de koudste Oudejaarsdag sinds het begin der waarnemingen . De bittere kou was voor de Amerikaanse president reden, om te twitteren dat ‘global warming’ juist goed is, en het schandalig is dat we geld investeren in het tegengaan van die opwarming. En dat terwijl Amerika veruit het duurste jaar ooit afsluit wat betreft natuurrampen: Meer schade dan ooit door weergerelateerde natuurrampen!

Datumrecords

Een eerste golf zeer zachte oceaanlucht overspoelt vandaag ons land. Aan de voorzijde van het front werd vanochtend in Groningen nog plaatselijk even natte sneeuw gezien. Maar in de loop van de middag is het ook daar opgewarmd tot een graad of 10, terwijl het in de zuidelijke helft van het land wel 13 of 14 graden moet kunnen worden. Daarmee kan het plaatselijk de warmste 30 december worden. Het datumrecord voor De Bilt staat op 13,0 graden. Wellicht wordt dat net niet gehaald. Maar Eindhoven staat bijvoorbeeld ook op 13 graden (vanaf 1951 dan weliswaar), en die waarde wordt vanmiddag als het goed wel ruim overschreden. Overigens zijn temperaturen rond 15 graden ook mogelijk in deze tijd van het jaar. Twee jaar geleden werd het met Kerst lokaal 15 graden en in De Bilt 14 tot 14,5 graad! Op 6 januari 2014 werd het ook lokaal 15 graden.

Recordwarme Oudejaarsdag

De tweede golf superzachte lucht dendert morgen over het land. Volgens onze berekeningen zou het in De Bilt 13 graden moeten kunnen worden. Het datumrecord staat op 12,3 graden. Dus als alles volgens de verwachting loopt, krijgen we de warmste Oudejaarsdag sinds tenminste 1901. In de loop van de middag passeert een koufront waarna het kwik daalt tot onder de 10 graden. Maar echt koud wordt het allerminst en tijdens de jaarwisseling hebben we dan te maken met temperaturen rond een graad of 8. Uiteraard brengen al die fronten wel flink wat regen. Oudejaarsdag verloopt nat met geruime tijd regenachtig weer met mogelijk enkele felle buien tijdens de passage van het koufront.

Jaarwisseling: Wak met droger weer

Dit front trekt op Oudejaarsavond enigszins golvend via het zuidoosten het land uit. Maar met name Zuid Limburg heeft tijdens de Jaarwisseling zelf waarschijnlijk nog last van de bijbehorende regen. Tegelijkertijd nadert vanuit het westen een trog met buien en daar zal het noordwesten als eerste last van krijgen in de Nieuwjaarsnacht. Maar tussen middernacht en 1 uur zou een groot deel van het land moeten kunnen profiteren van het wak met droger weer tussen de storingen in. Er staat redelijk wat wind en dat zorgt er in ieder geval voor, dat er geen dichte vuurwerkdeken in de woonwijken wordt gevormd. Nieuwjaarsdag begint op veel plekken niet eens onaardig met wellicht een straaltje zon maar al gauw wordt het opnieuw bewolkt en vooral in het zuiden volgt dan opnieuw regen bij maximaal een graad of 8.