Zondag sneeuw?

Voor het eerst in dit winterseizoen gaat het op uitgebreide schaal sneeuwen. Volgens het Europese weermodel wordt het in de loop van zondagmiddag en avond op veel plaatsen wit.

Volgens het Europese weermodel gaat het zondag gaat het in de loop van de middag en avond vanuit het westen een tijdje sneeuwen. Als het even lekker door sneeuwt, kan er genoeg vallen om een sneeuwpop te bouwen. 

Warme sector

Vandaag is er geen sprake van sneeuw. In een zogenaamde warme sector bleef het kwik afgelopen nacht ruimschoots in de plus. Vandaag wordt het in het westen en noorden zelfs 10 graden. Het is helaas wel bewolkt, misschien dat vanmiddag even de zon doorbreekt. Op nadering van een aantal fronten op de Oceaan neemt de zuidwestenwind toe.

Wind en regen

Komende nacht en morgenochtend gaat het flink waaien, aan zee wordt de wind hard tot stormachtig, kracht 7 tot 8. Ook boven land gaat het flink waaien, vrij krachtig of krachtig, kracht 5 of 6.  Donderdagmiddag trekt een front over ons land met regen. Komende nacht blijft het in de zachte lucht met een stevige wind zacht met minima tussen 2 graden in Limburg en 5 graden aan de kust. Voor de regen uit stijgt het kwik donderdag overdag nog even naar 8 of 9 graden. 

Polaire lucht

Na passage van het front stroomt donderdagavond en in de nacht naar vrijdag koude poollucht naar ons land met later in de nacht vanaf de Noordzee al een paar winterse buien met hagel. De wind draait na passage van het front naar west en wordt tijdens buien vlagerig van karakter. Ondanks aanvoer van koude lucht wordt het in de nacht naar vrijdag nog niet echt koud. Donderdagavond zijn er enkele opklaringen, daarna neemt de bewolking en de wind toe waardoor de afkoeling wordt geremd. Op de meeste plaatsen blijven de wegdektemperaturen boven het vriespunt. Maar als er een flinke hagelbui valt, daalt de wegdektemperatuur lokaal tot onder het vriespunt en kan het glad worden.

-40 graden

Vrijdag overdag trekt een bel ijskoude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer via Engeland naar de Benelux. Op 5 kilometer hoogte vriest het 40 graden. Door het enorme verschil in temperatuur ontstaan er veel buien, buien met hagel, onweer en (natte) sneeuw. Omdat de lucht in de onderste lagen van de atmosfeer boven het vriespunt blijft, zullen de sneeuwbuien op de meeste plaatsen niet blijven liggen, welllicht wel in de wat hoger gelegen delen van ons land zoals de Veluwe en in de heuvels van Limburg. Door winterse buien kan het ook overdag lokaal glad worden op de wegen.

Wintersport mogelijk, ook dichtbij huis

De ijskoude bel lucht trekt door via Duitsland en de Alpen helemaal naar Italië.  In vrijwel alle wintersportgebieden, ook dichtbij huis zoals het Sauerland, in de Eifel en de Ardennen wordt het wit! Zaterdag kan er op diverse plaatsen worden gelanglauft. Ook in de Alpen, waar de afgelopen weken al meerdermalen met een noordelijke stroming sneeuw viel, gaat het weer sneeuwen.

Toenemende kans op gladheid

Op zaterdag komt vanaf de Noordzee een volgende bel met ijskoude lucht van 40 graden onder het vriespunt op 5 kilometer hoogte. Het zeewater voor de kust is een graad of 10. Een verschil van 50 graden geeft aanleiding tot de vorming van diverse winterse buien met hagel, onweer en (natte) sneeuw. In de nacht naar zaterdag zullen de wegdektemperaturen op meer plaatsen in het binnenland rond het vriespunt liggen en kan het niet alleen door winterse buien maar ook door bevriezing van natte weggedeelten lokaal glad worden. In de nacht naar zondag gaat het op uitgebreide schaal vriezen en liggen de wegdektemperaturen onder het vriespunt. Door bevriezing en winterse buien kan het op veel plaatsen glad worden. Sneeuw die uit buien valt zal op steeds meer plaatsen even blijven liggen.

Gevoelstemperaturen

Ook overdag wordt het steeds kouder. Op vrijdag wordt het nog 5 graden, op zaterdag blijft het kwik steken rond 3 of 4 graden. In combinatie met een stevige westen- tot noordwestenwind ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Met 5 graden op vrijdag en een matige bries boven land voelt het alsof de temperatuur net boven het vriespunt komt. Op zaterdag voelt het alsof het een graadje vriest.

Sneeuw op zondag

Misschien dat het zondagochtend op sommige plaatsen al een beetje wit is door winterse buien vanaf de Noordzee over ons land trekken. Maar er komt wellicht nog veel meer sneeuw! Zondag overdag trekt de naar zuid draaiende wind op nadering van een storing boven de Britse eilanden flink aan. Op de thermometer wordt het overdag 3 graden, mar de gevoelstemperaturen blijven onder het vriespunt. Zondagochtend is de zon nog even te zien, in de middag raakt het vanuit het westen bewolkt en gaat het overal een tijdje sneeuwen! Hoe deze winterse situatie precies zal verlopen is op deze termijn nog niet helemaal duidelijk. Het ECMWF-model laat de sneeuw in de nacht naar maandag overgaan in regen door aanvoer van zachtere lucht met een uitdiepende depressie trekkend via Engeland over de Noordzee naar Noord-Nederland. Het GFS-model laat het lagedrukgebied ten zuiden van ons land langstrekken met veel minder neerslag, dus minder sneeuw, maar wel in koude lucht. Duidelijk is wel dat het vanaf vrijdag kouder wordt met een toenemende kans op winterse buien en gladheid. Ook de sneeuwkansen nemen toe.

Witte kerst?

Ook na het weekeinde duiken we van tijd tot tijd de koude lucht in. Steeds vaker zien we bellen met koude lucht op grotere hoogte vanuit het Poolgebied afzakken naar onze omgeving. De lucht in de bellen wordt steeds kouder, komende dagen rond -40 graden. Ook zien we dat die bellen steeds dieper Europa inzakken, tot over Italië de komende dagen en soms zelfs tot aan het Afrikaanse continent. Alles heeft te maken met de ontwikkelingen van de luchtstromen boven de Noordpool. Mogelijk is er een Sudden Stratosferic Warming (SSW) op komst waarbij de Polar Vortex van westenwinden op het winterhalfrond afremt of zelfs omkeert. Na een plotselinge stratosferische opwarming draaien de winden op grote hoogte om van richting. De oostenwinden die dan ontstaan, dalen dan in de atmosfeer en reduceren de snelheid van de straalstromen, vaak gevolgd door het aantrekken van oostenwinden aan het aardoppervlak, resulterend in een drastische daling van temperatuur in heel Europa mits de drukgebieden op de juiste plaatsen liggen. De statistische kans op een witte kerst in ons land is slechts 7 %. Door de mogelijke ontwikkelingen boven de Noordpool en boven Europa is de kans op dit moment groter dan die magere 7% en ligt ie nu op 30%. Het blijft natuurlijk afwachten wat er de komende weken gebeurt in de atmosfeer. Pas als duidelijk is hoe de hoge- en lagedrukgebieden er tijdens de Kerstdagen bijliggen, kunnen we een preciezere inschatting maken. Tot die tijd blijft het dromen… I’m dreaming of a White Christmas.

Bron MeteoGroup