Reisje naar Spanje?

Het wordt de komende dagen natter en vanaf vrijdag ook kouder, met winterse buien. In Spanje is het zonnig en warm. Beste Sint…

Om alle pakjes op tijd te bezorgen werken Sinterklaas en zijn Pieten vliegensvlug,
Maar ze hebben een aantal zware nachten achter de rug.
Het was soms erg koud, enkele nachten vroor het licht,
Ondanks dat zijn alle schoentjes gevuld, dat is hun jaarlijkse plicht.
Vanavond en vannacht doen ze hun allerlaatste ronde op het dak,
En onder de daarbij aanwezige weersomstandigheden gaat dat met gemak.
De daken blijven namelijk grotendeels vrij van sneeuw en ijs,
Dus wie het hele jaar zoet is geweest, heeft vanavond hoogstwaarschijnlijk prijs.

En terwijl de Sint morgen aan zijn terugreis naar Spanje begint,
Wordt het hier geleidelijk onstuimiger, met donderdag eerst regen en wind.
Vanaf vrijdag komen we vervolgens ook weer in een stuk koudere lucht,
En gaan er verspreid winterse buien vallen, om hun hagel en sneeuw berucht.
Niet iedereen houdt echter van dat koude winterweer,
Dus voor de zon- en warmteliefhebbers… probeer het dit jaar eens een keer.
Gedraag je vandaag eens niet zo netjes en heb gewoon eens geen zin,
Dan zit er wellicht nog wel een reisje naar het warme Spanje voor je in!


Het Sinterklaasfeest wordt mede door de Sinterklaasliedjes vaak geassocieerd met regenachtig en windrijk weer en dat klopt ook wel aardig. Het is vaak nog te vroeg voor echt winterweer, met ijs en sneeuw, maar af en toe gebeurt het wel. Vorig jaar nog, vroor het in het land en waren de daken dan ook glibberig. En er zijn nog enkele andere memorabele Sinterklaasmomenten.

Enkele uitzonderingen
De kans dat het weer rond Sinterklaas winters is, is als we terugblikken naar de afgelopen jaren dus vrij klein. Uit onderzoek blijkt dat het vooral vaak regent, met relatief hoge temperaturen. Vorig jaar echter, zaten we tijdens het Sinterklaasfeest in een vorstperiode. Na een te koude novembermaand, verliep de decembermaand vervolgens zacht, maar kwam er rond 5 december net een bel met koude lucht boven ons land te liggen. De decembermaand ging nog wel zacht van start, maar toen de Sint en zijn Pieten eenmaal de daken op moesten, werd het koud, met ’s nachts lichte tot matige vorst. De rest van de maand verliep vervolgens vrij zacht en relatief droog.

Sinterklaas in de sneeuw
De kans op een wit Sinterklaasfeest is vrijwel even groot als de kans op een witte Kerst en komt bij ons helaas niet vaak voor, maar af en toe is het raak. Zo ook in het jaar 2010. Op 4 december begon het toen flink te sneeuwen, met regionaal zelfs ruim 12 centimeter sneeuw en 5 december zette de dooi voorzichtig in. Maar we kwamen op dat moment in relatief rustig vaarwater, met weinig wind, en veel sneeuw bleef dan ook grotendeels liggen. De dagen daarna werd het geleidelijk weer kouder en genoot een groot deel van het land nog lange tijd van de nog aanwezige sneeuwrestanten.

Te paard door de sneeuw
Ook in 1998 verliep het Sinterklaasfeest winters, met overdag temperaturen iets boven het vriespunt en ’s nachts lichte vorst. Er viel verspreid in het land wat winterse neerslag, met in Drenthe op de dag zelf ruim 10 centimeter sneeuw.  

Sinterklaasstorm
In 2013 kwam het op 5 december zelfs tot een heuse Sinterklaasstorm. Een koufront passeerde het land en ging gepaard met regionaal heftig onweer en veel wind. Er stond windkracht 9 tot 10 aan de kust, met daarbij ook (zeer) zware windstoten, tot lokaal 137 kilometer per uur in Stavoren. Er kwamen die dag ook meldingen van witte straten door hagel en natte sneeuw en ook gedurende de avond en nacht bleef het vooral aan de kust stevig doorwaaien, landinwaarts werd het geleidelijk rustiger. Een zware nacht voor Sinterklaas, waarbij veel pakjes de schoorsteen op een haar na misten. Sommige mensen moesten dan ook zelf nog de tuin in om hun pakjes te verzamelen.