Minder koud intermezzo, na donderdag winters?

Maandag t/m donderdag is het aan de milde kant voor het jaargetijde. Daarna zijn er wel (weer) winterkansen...

Deze zondag stroomt vrij zachte lucht binnen, vanuit het noordwesten. Deze luchtsoort zet de koude lucht van de afgelopen 24 uur weg. In delen van het land was het gisteren een ijsdag. Dit was voor het eerst dit winterseizoen. Van winterweer zal morgen (maandag) tot en met donderdag geen sprake zijn. Voor de lange termijn zijn er wel weer winterkansen.

Regionale ijsdag
Op zaterdag 2 december 2017 bleef de temperatuur in Zeeuws-Vlaanderen en in grote delen van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel het gehele etmaal net iets onder het vriespunt. Daarmee is de eerste regionale ijsdag van dit winterseizoen (winter 2017-2018) een feit. Omdat de temperatuur in De Bilt wel boven het vriespunt kwam, kunnen we niet over een landelijke ijsdag spreken. Met een maximum van -0,9 graad was het Zeeuwse Westdorpe de koudste plek van Nederland. Op de Waddeneilanden was het overigens met +7 graden een flink stuk zachter. De eerstkomende dagen is het aan de milde kant voor deze fase van het jaar. Op donderdag kan alweer een omslag plaatsvinden. Daarover zo meer.

Een beetje sneeuw
Het binnendringen van de vrij milde lucht in combinatie met een frontaal systeem ging gisteravond, vannacht en vanochtend in vooral het oosten en zuidoosten regionaal met de eerste 'droge' sneeuw van deze winter gepaard, ofwel sneeuw die - tijdelijk - bleef liggen. Het was zeker niet veel maar toch. Lokaal werd ook ijzel gemeld. Zoals in Raalte. Het was allemaal een tijdelijke zaak, de temperaturen gaan gestaag verder omhoog. Zo wordt er in de komende nacht en morgenochtend vrijwel nergens gladheid verwacht, door de combinatie van wolkenvelden en de vrij milde zeelucht.

Iets boven de norm
De eerstkomende dagen is het over het algemeen een tikje zachter dan de norm, met maximumtemperaturen tussen 6 graden (Zuid-Limburg) en 10 graden (westen en Wadden). Op de weerkaarten zien we een westelijke stroming aan de flank van een hogedrukgebied met de kern boven Frankrijk. Die norm, het langjarig gemiddelde, bedraagt in De Bilt tot 10 december 6,8 graden, en wordt in de periode 11 tot en met 20 december 5,9 graden. Voor de minimumtemperaturen geldt eerst een norm van 2 graden, en in de periode 11-20 december is 1,1 graad het langjarig gemiddelde. Het ziet er naar uit dat na donderdag de temperaturen nabij of net onder de norm(en) gaan uitkomen. Maar sommige berekeningen waaronder de nieuwste operationele run, de hoofdberekening, zijn kouder. Zie verder de pluim.

Donderdag mogelijk onstuimig en daarna winters?
Het weerbeeld ziet er eerst bewolkt uit met slechts af en toe zonneschijn. Morgen bijvoorbeeld zitten er vooral voor het westen en Zeeland opklaringen in. Hier blijft het waarschijnlijk droog, elders kan het af en toe wat regenen of motregenen. Dinsdag en woensdag lijken dan overal droog te verlopen. Met niet veel wind én geen gladde daken is het voor de Sint dinsdag een goede werkavond, op Pakjesavond... Woensdag neemt de wind al iets toe. Meer wind en regen lijken voor donderdag bestemd. Die dag namelijk staat een koufront op het programma dat is gekoppeld aan een stormdepressie die naar Noorwegen trekt. Althans, volgens de berekeningen van dit moment. Dit kan de komende paar dagen nog makkelijk wijzigen in minder of meer wind. Hoe dan ook, op dit moment wordt voor Nederland een windrijk gebied berekend. De isobaren, ofwel lijnen die dezelfde luchtdruk met elkaar verbinden, liggen dicht bij elkaar. Dit levert enige tijd veel wind op, uit het zuidwesten, 7 tot 8 Beaufort aan zee. Vlak na passage van het koufront neemt de wind af, en draait naar het westen tot noordwesten. Hiermee stroomt uiteindelijk (volgend weekend) Noordpoollucht binnen. Met vanaf zee aanvoer en vorming van enkele winterse buien. Deze kunnen vooral landinwaarts al dan niet smeltende sneeuw betekenen. Een paar graden kouder of warmer, ook op (grote) hoogte, maakt het verschil tussen regen, sneeuw of een mengvorm (ook hagel). We hebben het over een lange termijnverwachting en dat brengt automatisch onzekerheden met zich mee. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
 
Bronnen: MeteoGroup, RTV Oost.