Sneeuw en ijzel

Een winters dagje in ons land met vorst, mist en vanavond mogelijk gladheid door ijzel of (natte) sneeuw.

Na een koude en grijze nacht blijft het vandaag overdag koud, maar droog. Vanavond komt er zachte lucht naar ons land met regen. In het midden en oosten valt mogelijk eerst ijzel of (natte) sneeuw. 

Voor het eerst matige vorst

We hebben een ijskoud nachtje achter de rug. Bijna overal in Nederland heeft het gevroren, ook vlak aan zee. Zelfs in Vlissingen, waar vorst best wel bijzonder is, daalde de temperatuur naar -1.9 graden. Voor het eerst in dit winterseizoen heeft het matig gevroren. In het westen van Brabant kwam het kwik afgelopen nacht onder de -5 graden (Gilze-Rijen -5.2 graden en Woensdrecht -5.3 graden). Aan de grond werd het nog kouder, -6.2 graden in Woensdrecht en -7.0 graden in Gilze-Rijen. 

Code geel

Het was niet alleen koud, maar ook grijs, met uitzondering van de Waddeneilanden en de heuvels in Zuid-Limburg was het mistig met zichten beneden de 200 meter (dichte mist). Het vocht in de lucht veroorzaakte bevroren autoruiten. Door bevriezing van natte weggedeelten (met uitzondering van Limburg kwam de wegdektemperatuur ook onder het vriespunt) was het glad. Er is dan ook op uitgebreide schaal gestrooid. Prachtige foto's kwamen binnen met rijp en zelfs met ruige rijp. 

Uitsneeuwende mist

In de waarnemingen zagen we zaterdagochtend niet alleen mist, sommige (automatische) meters detecteerden ook motsneeuw. We zien in zo’n koude en grijze situaties wel vaker dat meters motsneeuw detecteren, soms onterecht. De kleine druppels in mist zweven en blijven vaak op eenzelfde plek hangen. De meter detecteert dan neerslag die langzaam valt. Bij temperaturen onder het vriespunt wordt die neerslag als motseeuw of lichte sneeuw gezien. Maar vanochtend werd het plaatselijk echt wit! We kregen van een van onze waarnemers in Kampen foto’s van een witte wereld. De sneeuw lag niet overal. Op de wegen waar afgelopen nacht gestrooid was, bleef het natuurlijk niet liggen, maar op (geïsoleerde) daken, op bomen en op het gras wel! 

Hellmanngetal van de nul af

Na de ijzige start van deze zaterdag en hardnekkige mist blijft het koud. Daar waar de mist optrekt en de zon even doorbreekt (mogelijk in het westen en noorden van het land) lopen de temperaturen vanmiddag op naar 3 tot 5 graden. Daar waar mist of laaghangende bewolking blijft hangen, blijft het kouder met temperaturen rond het vriespunt en komt de gemiddelde etmaaltemperatuur onder het vriespunt uit. Dat is voor het eerst in dit seizoen. Het Hellmanngetal of wel koudegetal komt vandaag van de nul af. Het Helllmanngetal is een maat voor de strengheid van de winter en wordt verkregen door over het tijdvak van 1 november tot met 31 maart alle etmaaltemperaturen beneden het vriespunt bij elkaar op te tellen met weglating van het minteken. 


IJsdag? 

Het is zelfs niet uitgesloten dat we vandaag voor het eerst in dit seizoen een lokale ijsdag in het oosten kunnen bijtekenen. Een ijsdag is een dag waarop het de hele dag blijft vriezen.

IJzel, (natte) sneeuw en gladheid

In de tweede helft van deze zaterdagmiddag nadert vanuit het noordwesten een warmtefront. De bewolking wordt dikker en in het westen en noorden gaat het in de namiddag en avond regenen. Van gladheid is hier geen sprake. Vanmiddag lopen de wegdektemperaturen in het westen en noorden op tot boven het vriespunt.  Verder naar het midden en oosten wordt het wel oppassen! Voor het warmtefront uit, zullen de temperaturen en de wegdektemperaturen vanavond rond of zelfs iets onder het vriespunt komen voordat het neerslaggebied nadert. Op grote hoogte komt wel warme lucht binnen en valt de neerslag als regen, maar in de onderste 250 meter vriest het nog wel met als gevolg onderkoelde regen of ijsregen, mogelijk dus vallend op een bevroren ondergrond.  Deze situatie doet zich vanavond voor ten oosten van de lijn Groningen-Breda. Na middernacht wordt de hele luchtkolom opgewarmd en valt er “gewoon” regen. De gladheid zal op de meeste plaatsen verdwijnen.  De neerslag trekt na middernacht pas naar het zuidoosten. Daar is de lucht het langst koud en valt er mogelijk ook wat (natte) sneeuw. In de Limburgse heuvels die wat hoger liggen (200-300 meter) valt misschien wel even wat “droge” sneeuw die heel even blijft liggen. Morgenochtend vroeg wordt de lucht ook daar zo zacht dat sneeuw overgaat in regen. 


Zacht, maar grijs

Zondag stroomt zachte lucht uit over ons land ook richting Limburg. Daar wordt het morgenmiddag 2 of 3 graden. Aan zee komt het kwik met een aantrekkende noordwestenwind zelfs tot in de dubbele cijfers.  Zondagochtend verloopt regenachtig, in de middag stroomt achter een koufront drogere lucht aan ons land. Misschien breekt in het noorden even de zon door, maar kan er ook nog een bui vallen. 

Prima pakjes-rondbrengweer 

In de eerste week van december is het zacht. Overdag wordt het een graad of 9. Van vorst in de nacht is geen sprake. Met een noordwestelijke- en later westelijke aanvoer wordt wel vrij veel bewolking aangevoerd en laat de zon zich amper zien. Maandag kan er vooral in het noordoosten nog een beetje regen vallen.  Op 5 december is het zo goed als droog en kan Sinterklaas zonder regenpak of gladheidproblemen het dak op. Vanaf donderdag gaat het harder waaien en regenen. In het volgend weekeinde wordt het weer kouder met enkele winterse buien en lokaal vorst aan de grond. Bron: MeteoGroup