Een eerste glimpje van de winter

In België viel gisteren al sneeuw, in de nacht naar zondag kan ook bij ons regionaal wat vallen.

November is voorbij, de decembermaand staat op de kalender en we beleven in Nederland en vooral in België een eerste glimpje van de winter. In de koude lucht, die gisteren vanuit het noorden over Nederland en België stroomde, ontstonden op de Noordzee talrijke buien die via het westen en zuidwesten van Nederland België in trokken. Vooral in België kwam het op uitgebreide schaal tot sneeuwval die de wereld voor het eerst dit seizoen wit kleurde.

Een bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer, was er verantwoordelijk voor. De buien waren erg actief. In het westen van België, dichtbij zee, liepen de neerslagsommen soms op tot tussen 30 en 50 millimeter. Daar klonterden de buien samen waardoor je meer van aanhoudende regen of sneeuwval dan van individuele buien kon spreken. Dit alles gebeurde bij temperaturen die zelfs midden op de dag tot dichtbij het vriespunt daalden.

Binnenland geen buien
Dieper het binnenland in, in vooral Nederland waren er helemaal geen buien. Hier wisselden wolken en de zon elkaar af en bleef het op de meeste plaatsen droog. Wel was het bij weinig wind vrij koud, met temperaturen die niet tot boven 4 of 5 graden stegen. In de avond daalde het kwik tijdens opklaringen snel tot enkele graden onder nul. Later ontstonden mist en laaghangende wolkenvelden die de daling van de temperaturen weer tot staan brachten.

Ook vandaag koud
Ook vandaag is de lucht waarin we ons bevinden nog koud, maar de buien op zee kunnen het land niet meer inkomen doordat de wind naar noord tot noordoost is gedraaid. Alleen het uiterste noordwesten krijgt er nog een enkele van mee. Verder is het aan de bewolkte kant, komt af en toe de zon erdoor en wordt het niet warmer dan tussen 3 en 5 graden.

Vanavond en de komende nacht passeert een rug van hogedruk het land. Het is dan rustig en tijdens opklaringen kunnen opnieuw mist en laaghangende bewolking ontstaan. Het gaat een paar graden vriezen, op de koudste plekken kan de temperatuur tot -4 graden dalen. Alleen in Zeeland blijft de temperatuur waarschijnlijk net boven het vriespunt.

Morgen front dichterbij
Morgen overdag trekt de rug langzaam naar het zuiden weg. Tegelijkertijd komt vanuit het westen een warmtefront dichterbij. Vooral in de ochtend kan de zon zich nog af en toe laten zien, in het westen worden de wolken al dikker en later breidt die bewolking zich langzaam verder over het land uit. Laat in de middag valt in het noordwesten de eerste regen, in de rest van het land lijkt de daglichtperiode droog te verlopen. Er steekt een zwakke tot matige zuidwestelijke wind op en in combinatie met temperaturen tussen 1 en 5 graden is het waterkoud buiten de deur.

Nacht naar zondag lokaal (natte) sneeuw
In de nacht naar zondag trekt de neerslag verder het land in en wordt de kans groter dat er ook een tijdje (natte) sneeuw valt. Vooral het oosten en zuidoosten maken daar kans op. Grote hoeveelheden worden echter niet verwacht. De temperaturen in het binnenland schommelen eerst nog rond het vriespunt. Later, als de zachtere lucht binnenstroomt, beginnen ze geleidelijk op te lopen. Zondag overdag zet dat door. Het koufront passeert met bewolking en lokaal een beetje regen of motregen. Ook dan zijn de hoeveelheden maar klein. Wel is er nauwelijks ruimte voor de zon. In het zuidoosten kan eerst ook nog natte sneeuw voorkomen. De wind is zuidwestelijk, aan zee noordwestelijk en de temperaturen stijgen tot tussen 6 graden landinwaarts en 10 aan zee.

Enkele dagen vrij zacht
Na het weekend lijkt het een aantal dagen vrij zacht te blijven. Onder invloed van een hogedrukgebied dat over Frankrijk naar het oosten trekt blijft wisselen wolken en de zon elkaar af en blijven de regenhoeveelheden beperkt. Woensdag zou een geheel droge dag kunnen worden. In de nachten vriest het niet meer, overdag komt het kwik tussen 8 en 10 graden uit. Vanaf donderdag wordt het wisselvalliger en lijken de temperaturen opnieuw onderuit te gaat. Hoeveel kouder het wordt is echter nog niet duidelijk – de berekeningen lopen wat dit betreft nog behoorlijk uit elkaar.

Door het vrij koude en wisselvallige weer van de laatste tijd is de sneeuwsituatie in de Alpen, met het wintersportseizoen op komst, een stuk beter dan de voorgaande 6 jaar. Met de sneeuw die nu al op veel plaatsen is gevallen, ziet het er voor de start dit jaar gewoon heel goed uit.

Bron: MeteoGroup.