Waarschuwing voor gladheid

Vanochtend moesten veel automobilisten de ijskrabber opzoeken en aan de slag om de rijp en het ijs van de ruiten te schrapen. Komende nacht wordt het op grotere schaal glad.

Ook kwam er vrij uitgebreid gladheid voor op bruggen, viaducten en fietspaden.  Vooral in het oosten en zuidoosten van het land was het glibberig op de fietspaden.

Op veel gewone wegen bleef de gladheid uit omdat er nog voldoende warmte dieper in de grond zit. Deze zogenoemde ondergrondwarmte werkt als een soort elektrische deken en zorgt ervoor dat de wegen minder snel afkoelen dan losstaande voorwerpen.  De ondergrondtemperatuur zal de komende dagen langzaam maar zeker dalen, zodat ook de kans op gladheid op de gewone wegen toe gaat nemen.

Rijp
Auto’s, bomen en zelfs grassprietjes staan niet of nauwelijks in contact met de bodem en koelen bij heldere nachten af tot onder de luchttemperatuur.  Dat is vaak zichtbaar door de rijp die dan afgezet wordt. Het hoeft niet per se glad te zijn als er rijp op de autoruiten of op het gras zichtbaar is, maar het is wel een belangrijke aanwijzing om voorzichtig te zijn. Ook bruggen en viaducten hebben namelijk geen bodemwarmte en koelen daarom sneller en gemakkelijker af dan wegen die dat wel hebben. Vooral stalen en houten bruggen berijpen snel.

Gladde fietspaden
Fietspaden zijn ook gevoeliger voor gladheid. Dit heeft een aantal oorzaken. Het asfaltlaagje op een fietspad is vaak dun en een dunne laag reageert sneller op vrieskou dan een dikke laag. Ook zijn veel fietspaden roodgekleurd. Rood asfalt wordt overdag niet zo warm als zwart asfalt en zal dus ’s nachts sneller kunnen afkoelen.  Verder ligt een fietspad aan de kant van de weg en dus vaker in de schaduw van bomen en huizen. Minder zonnewarmte overdag geeft ook weer een snellere afkoeling in de nacht. 

Verschillen grafisch weergegeven
Op de grafiek is de temperatuur van een wegdek, een fietspad en een brug weergegeven. Terwijl de brug (rode lijn) op de eerste nacht al bevriest, en het fietspad (groene lijn) op de tweede nacht is de gewone weg (blauwe lijn)  pas op de derde dag aan bevriezing toe bij dezelfde omstandigheden.

Gladheid
De komende nachten blijft het koud en is er op veel plaatsen gladheid door bevriezing en of rijp te verwachten. In Limburg trekt wat meer bewolking over en aan de westkust waait nog een wind die ietwat zachtere zeelucht aanvoert. In die regio's lijkt het dan ook vooralsnog mee te vallen met de gladheid. De nacht van donderdag op vrijdag en de nacht naar zaterdag worden naar verwachting nog kouder. Er kan ook nog een enkele winterse bui vallen en ook dat veroorzaakt glijpartijen. 

Bron: MeteoGrop