Winterse neerslag

Deze week vallen geregeld regen- en hagelbuien. Later in de week ook natte sneeuw.

Na een kletsnatte start van de week, met vandaag langs de westkust lokaal ruim 20 millimeter, blijft het ook de rest van de week wisselvallig. Met een west- tot noordwestelijke wind worden dagelijks buien bij ons aangevoerd en deze hebben af en toe een wat winters karakter. Er valt soms hagel en vooral later in de week steeds vaker natte sneeuw. Zondag gaat het volgens de laatste weermodellen langduriger (nat) sneeuwen en zou het lokaal wel eens even wit kunnen worden.

Vandaag – maandag – trok er een actief lagedrukgebied over de Noordzee, van Schotland richting de Duitse Bocht en daar omheen draaide een drietal storingen. Allereerst trok afgelopen nacht en deels vanochtend een warmtefront over het land, met veel bewolking en wat regen en motregen. In de loop van de ochtend arriveerde vanuit het westen een koufront en deze was nog een stuk actiever. Een tijdlang regende het even stevig door en binnen 6 uur zaten vele weerstations in het westen van het land al ruim boven de 10 millimeter. In Hoek van Holland zelfs meer dan 20 millimeter.

Westen- tot noordwestenwind
Op passage van deze storingen waaide het bovendien fors vanuit het westen tot noordwesten. Aan de kust en op het IJsselmeer stond een tijdland een windkracht 7, met soms ook fikse windstoten. De komende tijd stagneert het eerdergenoemde lagedrukgebied ten noordoosten van ons, rondom Denemarken, waardoor wij te maken blijven houden met een koude westen- tot noordwestenwind.

Kouder
Hoger in de atmosfeer zakt komende nacht een bel met koude lucht vanuit de poolstreek uit tot over onze omgeving. Op ongeveer 5 kilometer hoogte daalt het kwik dan tot ongeveer -32 graden. De rest van de week blijft die koude lucht boven onze omgeving aanwezig, met vanaf donderdag de koudste lucht; -38 graden. Ook aan de grond wordt het vanaf dat moment voelbaar kouder, met nog maar 3 tot 5 graden maximaal, en wordt de kans op winterse neerslag bij buien steeds groter. Ook ’s nachts wordt het dan weer kouder, met temperaturen rond het vriespunt.

Lagedrukgebied
Het lagedrukgebied dat aanvankelijk boven Denemarken bleef hangen, beweegt tegelijkertijd weer terug onze omgeving in en een bijbehorende storing trekt donderdag over het land. Vooral in de hoger gelegen gebieden kan het dan weer tot wat natte sneeuw komen. Vervolgens vult hij aan de grond boven ons land weer op en verdwijnt van de weerkaarten. Op hoogte blijft het geheel wel bestaan en ook actief, met het zwaartepunt vrijdag boven Duitsland. Onze oosterburen kunnen dan rekenen op wat winterse neerslag en wellicht pikt met name Limburg daar dan ook nog wat van mee.

Wel of geen sneeuw
In het weekend ligt het lagedrukgebied al boven het Middellandse Zeegebied en begint bij ons een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan steeds meer invloed te krijgen. Dat resulteert in vrij rustig maar koud weer, met risico op hardnekkige grijzigheid. En dan wordt het spannend. Kijken we puur naar de hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF, dan trekt er zondag een front over het land, welke de terugkeer van mildere lucht aankondigt. De neerslag valt dan ook vooral in de vorm van regen, maar kan in de koudere lucht daar vooruit nog net even in de vorm van sneeuw vallen. Helemaal als het front al in de vroege ochtend passeert. Gebeurt dit laatste, dan zou het in het oosten en zuidoosten van het land zelfs eventjes wit kunnen worden door natte sneeuw, maar omdat er nog vrij veel warmte in de bodem zit, zal dit ook vrij snel daarna weer wegsmelten. Dit is echter slechts de opinie van één weermodel. Het merendeel van de berekeningen en modellen zijn iets minder enthousiast. Welk scenario uiteindelijk waarheid gaat worden, zien we dit weekend!