Hoe koud wordt het?

Vanmiddag tot 17 graden in Limburg, maar de komende tijd is het vrij koud met minstens 1 echte vorstnacht. Hoe koud gaat het worden?

Deze zaterdagmiddag is het mild, zo tussen 14 en lokaal 17 graden in Limburg. Dit is de laatste keer, de komende paar weken wordt waarden rond 14, 15 graden niet meer bereikt. En de kans op lichte vorst in de nachten wordt steeds groter.

Het zal ongetwijfeld voor velen even wennen zijn: het vrij koude weer vanaf morgen. Het wordt in ieder geval kouder dan we de laatste maanden gewend waren. Zo was oktober een stuk warmer dan de norm, je hebt hier bij weernieuws al kunnen lezen vandeweek. Nou zal het de eerstkomende dagen niet superkoud worden voor de tijd van het jaar. Vroeg winterweer wordt het nog niet, zoals in 1980 wel het geval was met toen ook sneeuwval in de eerste novemberweek.

De eerste vorst na de zomer
Het blijft de komende dagen bij een paar vorstnachten (vorstdagen). Voor sommigen is dit al koud genoeg. Dit zijn dan de eerste koude nachten van het seizoen na de zomer. Vorst in de nachten en vroege ochtenden is in deze tijd van het jaar niet uitzonderlijk. Vorig jaar vroor het op de normale waarnemingshoogte al op 23 oktober. Toen werd het in de nacht en vroege ochtend in De Bilt -0,7 graad. In Deelen op de Veluwe werd het -1,7 graden, in Gilze Rijen -2,2 graden (aan de grond -5,5 graden, matige vorst) en Eindhoven -1,8 graden. En in het Zeeuwse Westdorpe werd het -0,8 graad. De vroegste datum voor de winter met vorst in De Bilt is nog altijd 16 september 1971. Op die dag vroor het in Winterswijk zelfs 2,4 graden. Normaal telt november 5 dagen (nachten) met vorst. Opvallend koud was het in november 1980 met zelfs de vroegste ijsdag ooit op 3 november. Ofwel het gehele etmaal temperaturen onder nul. Zo koud wordt het nu niet.

Hoe koud wordt het dan?
Afgelopen nacht kwam het in Enschede al, vrij onverwachts, tot vorst aan de grond, om 1 uur vannacht werd het op 10 centimeter -0,1 graad. Dit kwam door de aanwezigheid van zandgrond in combinatie met de uitstraling bij en door helder, rustig weer. Komende nacht stroomt weliswaar de vrij koude lucht binnen, afkomstig van de Noordpool, wolkenvelden met enkele buien inclusief doorstaande wind verhinderen dat het een ideale stralingsnacht wordt.

In de nacht naar maandag staat er waarschijnlijk nog wat wind, zodat ook dan de temperatuur nog niet drastisch keldert. Wel is vooral in het oosten en zuidoosten en weer boven vooral zandgronden opnieuw lichte vorst aan de grond te verwachten. De koudste nacht wordt die naar dinsdag met dan de eerste vorst op 1,5 meter. De combinatie van koude lucht, weinig wind en weinig/geen wolken leidt dan tot een ideale stralingsnacht. Gemiddeld over het land wordt het om het vriespunt en dat is officieel -2 tot +2 graden. Lokaal is -3 graden niet uitgesloten, met dan aan de grond matige vorstkansen. Ofwel minimumtemperaturen lager dan -5,0 graden... Pal aan zee wordt het vermoedelijk boven nul, met minimumtemperaturen van 3 tot 6 graden. De eerste lokale gladheid van het seizoen op enkele bruggen is mogelijk. Zoals we vandeweek al schreven, gaan bruggen als eerste omdat deze geen invloed van de warmte in de bodem ondervinden. In de nacht naar woensdag kunnen wolkenvelden de nachtelijke afkoeling beperken, maar er zijn ook opklaringen en nu hangt het er helemaal van af waar de opklaringen het langst duren en het breedst worden. Wanneer het helder is, kan het opnieuw tot lichte vorst komen. Voorlopig gaan we uit van minimumtemperaturen (net) boven nul. Hier komen we vast nog op terug...

Laatste keer onder de 10 graden was eind april
Tot zover even de nachtelijke temperaturen. Hoe zit het met de middagtemperaturen? Nou, ook overdag wordt het niet (al te) zacht meer. Maandag wordt het 'een normale' 11 graden, de dagen daarna is de maximumtemperatuur iets lager dan die norm, 8 tot 10 graden. Toch even wennen, want waarden onder de 10 graden hebben we voor het laatst gehad op.. 25 april dit jaar, toen het in De Bilt 9,9 graden werd. Kijken we naar de lange termijn, dus na woensdag, dan lijkt het (ietwat) zachter maar meteen ook wisselvallig te worden met wat meer wind. Want in eerste instantie is het rustig, droog en eerst - maandag en dinsdag - zonnig. Hoewel, er liggen adders onder het gras in de vorm van mist en laaghangende wolken. In deze tijd van het jaar moet je altijd maar afwachten of het grijs snel verdwijnt of überhaupt wel oplost.

Bron: MeteoGroup.