Weekendwisselvalligheid, daarna de eerste vorst

Precies alleen dit weekend is het wisselvallig. De eerste dagen van de nieuwe week is het 'hogedrukweer' met de eerste nachtelijke vorst van het seizoen.

Precies alleen dit weekend is het wisselvallig. De eerste dagen van de nieuwe week is het 'hogedrukweer' met de eerste nachtelijke vorst van het seizoen.

Zaterdag mild, in het oosten de meeste zonneschijn
Terwijl de Alpen zich later dit weekend en maandag kunnen opmaken voor intensieve regen en op enige hoogte (een pak) sneeuwgaat er bij ons nog geen vroege sneeuw vallen. Wel wordt het uiteindelijk kouder. Zaterdag echter zitten we nog even in zachte lucht, die met een zuidelijke wind wordt aangevoerd. In de nacht naar zaterdag is het frisjes, maar niet koud met minimumwaarden van 5 tot 10 graden. Zaterdag lopen de maximumtemperaturen uiteen van 12 graden op de Waddeneilanden tot 16 graden langs de oostgrens, en 17 graden in het zuidoosten van Brabant en in Limburg. Mild voor begin november. De norm, ofwel het langjarig gemiddelde, voor de eerste novemberdecade is 11 graden. Het weerbeeld is wisselvallig. Er gaat een frontaal systeem passeren. In de eerste ochtenduren trekt een warmtefront over het land met als gevolg bewolking en op veel plaatsen (wat) regen of motregen. Vervolgens klaart het vanuit het zuiden op. Vooral in het oosten en Limburg komt de zon goed voor de dag. Met die vrij hoge thermometerwaarden voelt het dan bijna lenteachtig aan wellicht...In het westen volgt later in de middag als eerste het koufront met regen. De wind draait later in de middag of in de avond van zuid naar west en trekt tijdelijk aan, langs de kust tot krachtig, 6 Bft en mogelijk hard, 7 Bft. Het 'knijpveld' van een lagedrukgebied - gebied waar de isobaren het dichtst bij elkaar liggen (straffe wind) - trekt in de nacht naar zondag via de Wadden ons land uit. Overigens, precies in dat knijpveld ligt het koufront. De naam zegt het eigenlijk al, het gaat aan koude lucht vooraf en deze luchtsoort trekt zaterdagavond en zondag over Nederland.

Zondag koud, met zonneschijn en enkele buien
Hoewel de maximumtemperatuur zondag met rond 10 graden dichtbij de norm van 11 graden ligt, zal het koud dan wel vrij guur aanvoelen mede door de doorstaande matige westelijke wind. Hierbij is er ruimte voor nu en dan zonneschijn, maar tussen de stapelwolken en enkele buien door. Doordat de hoge luchtlagen ook flink zijn afgekoeld, kan er lokaal een donderslag klinken en ook hagelsteentjes zijn hier of daar niet uitgesloten. De buien leiden tot regionale verschillen in hoeveelheden neerslag, met verspreid nog geen millimeter regenwater, terwijl op andere lokaties misschien 5-10 millimeter regen valt...

Hogedrukweer na het weekend, eerste nachtelijke vorst
Maandag zien we een hogedrukgebied passeren, dat is ontstaan uit het Azorenhogedrukgebied. In de koude, droge luchtsoort waar we ons nog in bevinden krijgt de zon vermoedelijk veel ruimte. De nachttemperatuur daalt al behoorlijk, met op sommige plaatsen vorst aan de grond landinwaarts. Op 'neushoogte' wordt het in de nacht naar maandag waarschijnlijk 2 tot 5 graden. De koudste nacht lijkt de nacht naar dinsdag, overigens inclusief de eerste ochtenduren. Dan komt het lokaal tot de eerste 'echte' vorst na de zomer met op 1,5 meter minimumtemperaturen (net) onder het vriespunt. Met verspreid mistbanken levert dat vermoedelijk de eerste, winterse plaatjes op. En, de autoruitenkrabber kan weer eens zijn diensten bewijzen... Ook dat is voor de eerste keer dit seizoen. Wordt het maandagmiddag 11 graden, op dinsdag iets kouder: 8 tot 10 graden. De wind draait van noordwest naar zuidoost en neemt iets toe. Dinsdag lijkt vooralsnog een (redelijk) zonnige dag te worden, maar door de aantrekkende zuidooster kan het schraal aanvoelen.

Lange termijn: wisselvallig en minder koud?
Het is nu onzeker hoe het later in de week verder gaat met het Nederlandweer. Woensdag begint nog wel droog, en koud. De nieuwe pluim, geldig voor De Bilt, komt ook dan met lichte vorst in de nacht en vroege ochtend, zie afbeelding. Later op de dag kan het gaan regenen. Kan. Want er zijn ook mogelijkheden voor een voortzetting van het hogedrukweer met de koude nachten met vorstkansen. Ook de middagtemperaturen scoren komende week vrij laag. Een vrij koude bedoening. Voor later (zie volgend weekend) is slechts een lichte stijging van de middagtemperatuur in deze pluim te zien. Afwachten maar.

Bron: MeteoGroup.