Noordwesterstorm

In de nacht naar zondag gaat het kortstondig stormen aan de noordkust. Vervolgens krijgt Duitsland de volle lading.

Een lagedrukgebied trekt vandaag van Zuid-Noorwegen naar Zuid-Zweden en daaromheen zit een pittig windveld. Vooral aan de zuidwestelijke zijde van de kern van lagedruk haalt de wind flink uit. Zo gaat het bij ons gedurende de dag steeds steviger waaien en komt het vannacht zelfs even tot een noordwesterstorm in het Waddengebied. Het lagedrukgebied gaat echter verder uitdiepen en zo krijgt Duitsland te maken met nog wat heftiger weer.

Eerst even terug naar de Nederlandse situatie. Er trekt vandaag een warmtefront over dat veel bewolking met zich meeneemt. Achter het warmtefront zitten we in de warme sector. De temperaturen lopen vandaag geleidelijk op en opvallend is dat we eigenlijk pas later vanavond onze maximumtemperatuur gaan halen. De bewolking wordt geleidelijk dikker. Vooral vanaf de late middag kan er ook her en der een beetje (mot)regen vallen.

Noordwesterstorm
Gedurende de dag waait het al stevig, met een windkracht 4 boven land en een windkracht 5 tot 6 aan zee. Later vanavond wordt het al stormachtig aan zee en in de late nacht komt er aan de noordkust een windkracht 9 te staan, stormkracht. Dan hebben we het hoogtepunt van de storm bereikt, met ook in het binnenland veel wind, kracht 5 tot 6. De windstoten kunnen vooral aan zee zwaar tot zelfs zeer zwaar uitpakken met in het Waddengebied risico op 100 tot 100 kilometer per uur. De meeste wind zal voorkomen in het noordoostelijke deel van het Waddengebied. Overigens trekt er dan een koufront over en regent het dan op meer plaatsen in het land.

Zeer zware windstoten binnenland Duitsland
Tegen die tijd is de wind ook in Duitsland al fors aangetrokken. Aan het einde van de nacht staat er in het binnenland van Duitsland een zeer vlagerige windkracht 5 tot 6. In de vroege ochtend wordt dat in sommige regio’s een windkracht 7. Aan zee komt dat wel vaker voor, maar zo ver in het binnenland is dat echt fors. We hebben het over bijvoorbeeld regio Berlijn. In de vroege ochtend kunnen daar dan ook tijdelijk zeer zware windstoten voorkomen van circa 100 kilometer per uur. Aan zee kunnen de windstoten lokaal uithalen tot 130 km/uur.

Xavier
Dat doet denken aan de restanten van storm Xavier die op 5 oktober Duitsland trof. Dat leverde aanzienlijke schade op, met helaas ook een aantal doden. Qua windsnelheden is de situatie van zondagochtend vroeg wellicht wel te vergelijken met 5 oktober. De schade zal echter minder zwaar uitpakken. Dat heeft enerzijds te maken met de bomen, die hebben een groot deel van hun blad verloren. Zo zijn ze minder topzwaar en kunnen ze meer wind hebben. Verder trok het belangrijkste stormveld van Xavier tijdens een doordeweekse dag over Duitsland met zelfs ook nog deels het spitsuur erbij. Veel mensen waren buiten, het verkeer lag compleet plat etc. Morgenochtend, een zondagochtend, zal het echter veel rustiger zijn op straat. Overigens gaat morgen de wintertijd in, zo hebben we dan een uurtje extra morgen.

Zondagzon
Gedurende de zondag neemt de wind geleidelijk af. Het eerste in Nederland, maar later op de dag geldt dat ook voor Duitsland. Ook trekt het wolkendek open. We zitten dan in de koudere lucht, achter het koufront. Het is een polaire luchtsoort. Boven het milde zeewater ontstaan zeker een paar wolkenvelden, maar verder komt de zon op zondagmiddag geregeld tevoorschijn. Het blijft niet overal droog, vooral aan zee valt nog een enkele bui. Verder blijft de middagtemperatuur steken op 12 graden in Groningen tot 13 graden in Zeeland.

Bron: MeteoGroup 
Meer informatie vind je ook terug op ons weerkanaal.