Stormachtige kuststrook

Vooral aan de kust wordt het dit weekend stormachtig. Mogelijk bereikt de wind aan de noordkust zelfs even stormkracht 9.

Tussen een standvastig hogedrukgebied ten zuidwesten van ons en een complex lagedrukgebied boven Scandinavië waait dit weekend een straffe westen- tot noordwestenwind in onze omgeving. Deze fungeert als denkbeeldige glijbaan vanuit de poolstreek tot diep in Europa en voert talrijke storingen aan, maar ook steeds minder warme lucht. Er wordt dan ook dagelijks een graadje van de maximumtemperaturen gesnoept en het is wisselvallig, met soms flink wat wind; aan de kust een tijdlang stormachtig en mogelijk steekt in het Waddengebied zelfs even stormkracht 9 op.

De lagedrukgebieden boven Scandinavië resulteren daar al in winterweer. In Finland viel donderdag al een eerste laag sneeuw en ook de Noorse bergen en Lapland kleuren alweer geregeld wit. In het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de Britse Eilanden, zit nog milde oceaanlucht gevangen en daar hebben vrijdag nog mee te maken. Rondom hogedrukgebieden waait de wind met de klok mee en hoewel de wind dus vanuit het ‘normaal wat koelere’ noordwesten komt, weet de temperatuur bij ons vrijdagmiddag nog te stijgen tot 14 of 15 graden.

Steeds minder warm
Dit weekend zakt één van de lagedrukgebieden boven Scandinavië echter steeds verder uit richting Nederland, waarna die nog vrij milde lucht meer en meer gemengd wordt met koudere lucht vanuit de poolstreek. Die koelere lucht glijdt als het ware via die eerder genoemde glijbaan onze omgeving in, waarna onze maximumtemperaturen dagelijks lager uitkomen. Zondagmiddag wordt het in het noorden van het land 11 of 12 graden en maandag nog slechts 10 of 11 graden. In het zuiden wordt het nog een graad of 14 en dat is nog een graadje boven de norm van 13 graden voor eind oktober.

Wisselvallig
Via diezelfde weg glijdt dit weekend ook af en toe wat nattigheid ons land in. Vandaag zijn dat vooral een paar losse buitjes, maar vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag neemt de bewolking toe op nadering van een warmtefront. Zaterdagochtend zitten daar vooruit nog wat opklaringen en vooral in de middag valt dan wat regen of motregen. Pas in de loop van zondag wordt het droger, met dan nog slechts een lokale bui in vooral de kuststrook.

Storm(achtig)
Naarmate het lagedrukgebied vanuit Scandinavië dichterbij komt, wordt het luchtdrukverschil boven onze omgeving steeds groter, waardoor het steeds harder gaat waaien. De meeste wind staat er in de nacht van zaterdag op zondag, de nacht van de nacht, met langs bijna de hele Nederlandse kust tijdelijk windkracht 8, ofwel stormachtig. In het noordelijk kustgebied kan het zelfs even tot storm komen, windkracht 9 met daarbij soms ook zeer zware windstoten tot rond 100 kilometer per uur. In de loop van zondag neemt de noordwestenwind heel geleidelijk weer wat af.

Klok uurtje terug
Tussen 2:00 en 3:00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is tevens het moment dat de klok een uurtje terug gaat en de wintertijd ingaat. Deze nacht duurt dus een uurtje langer dan normaal. Het ‘achteruit’ zetten van de klok gebeurt altijd ‘achterin’ het jaar, op de laatste vroege zondagochtend van de oktobermaand. De wintertijd duurt vervolgens 5 maanden, waarna we op de laatste vroege zondagochtend van de maand maart (in het ‘voorjaar’) de klok weer een uurtje ‘vooruit’ zetten en de zomertijd weer van start gaat. De zomertijd duurt vervolgens 7 maanden.

Na het weekend
De temperatuursdip van maandag duurt niet lang, want vanaf dinsdag gaat het kwik weer iets omhoog en komen we met een graad of 14 rond de norm uit. Ook dit is echter weer van korte duur, want vanaf donderdag lijkt het landelijk voorlopig nog maar 10 tot 12 graden te worden.  Ook de nachten worden vanaf dat moment kouder, met minimumtemperaturen tussen 5 en 10 graden.