Hurricane Nate op weg naar New Orleans

Na Harvey en Irma trekt vandaag hurricane Nate boven de Golf van Mexico richting de Golf Staten waar hij vanavond in de buurt van New Orleans zal aankomen.

Na Harvey en Irma is boven het nog steeds warme zeewater van de Golf van Mexico afgelopen nacht tropische storm Nate uitgegroeid tot een hurricane van de eerste categorie met windsnelheden van 130 km per uur.  Nate is nu op weg naar de kust van Louisiana, Mississippi en Alabama. Vooral de inwoners van New Orleans houden hun hart vast. 

Katrina

Hoewel het inmiddels 12 jaar geleden is, hebben de meeste mensen in New Orleans nog steeds een trauma. Hurricane Kartrina veroorzaakte in 2005 als de op twee na zwaarste orkaan in het Atlantisch gebied 1.833 doden en voor ruim 153 miljoen dollar aan schade. Nate is bij lange na niet te vergelijken met Katrina, maar zal met orkaanwinden, veel regen en golven mogelijk toch veel impact hebben. 

22 doden

Nate heeft al een geschiedenis achter de rug en heeft de afgelopen dagen dood en verderf gezaaid in Midden-Amerika. In Costa Rica zijn al zeker 8 doden gevallen, in Nicaragua vielen al 11 doden door overstromingen en modderstromen. Men verwacht dat het dodental de komende dagen nog verder zal  oplopen, er zijn nog diverse mensen vermist. In Nicaragua moesten vanwege het hoge water duizenden mensen worden geëvacueerd en in Costa Rica zochten meer dan zevenduizend mensen onderdak in schuilkelders. 

Snelle ontwikkeling 

Nate was gisteren nog een tropische storm, een oog was vanuit de ruimte nog niet te zien. Wel was te zien dat Nate een grote storm is, de banden met wolken en neerslag reikten over heel Yucatan en Cuba.  Nate is afgelopen nacht sneller dan verwacht uitgegroeid tot een echte hurricane, een hurricane van de eerste categorie met windsnelheden van 130 km per uur. Inmiddels is op satellietbeelden van NASA wel een oog te zien, een teken dat de hurricane zich nog verder ontwikkelt.  Speciale vliegtuigen die boven de hurricane vliegen hebben een luchtdruk van 987 Hpa gemeten. Vanochtend lag Nate 240 km ten noordwesten van Cuba en 675 km ten zuiden van de Mississippi delta en trekt vandaag met een, voor een hurricane behoorlijke snelheid, van 35 km per uur noord tot noordwestwaarts, later vanavond noordwaarts.  

Nog steeds warm zeewater

Ondanks dat we inmiddels in het najaar zitten en de zeewatertemperaturen langzaam dalen, is het water van de Golf van Mexico ook op dit moment nog steeds veel warmer dan normaal. Het zeewater waar Nate vandaag overtrekt, heeft nog steeds een temperatuur van 29 of 30 graden. Hoe warmer het zeewater, hoe meer energie voor het ontwikkelen van de hurricane.  Volgens het National Hurricane Center in de VS komt Nate vanavond laat aan land bij het schiereiland van Louisiana waar ook New Orleans op ligt, de mond van de Mississippi. Vanochtend heeft een speciaal vliegtuig rondom het oog windsnelheden van 130 km per uur gemeten, met hogere uitschieters. Vanmiddag en vanavond zal de wind rondom de hurricane nog 5 tot 10 km per uur toenemen naar 135-140 km per uur rondom het oog vlak voordat de hurricane aan land gaat. 

Veel regen, hoge golven en tornado’s 

Het gaat vanavond laat en vannacht dus stevig waaien langs de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama, maar ook stevig regenen. Omdat Nate behoorlijk van omvang is, valt uit de banden rondom het oog veel regen valt, 70-150 mm, en mogelijk zelfs meer 250 mm en worden overstromingen verwacht in de laaggelegen gebieden nabij de kust. Nate zal boven de Golf van Mexico vandaag ook hoge golven veroorzaken. Men verwacht in combinatie met hoogtij komende nacht, morgen en de komende dagen golven die 1.5 tot 2.5 meter hoger zijn dan normaal.  Uit de verscholen buien in de banden wolken rondom Nate kunnen ook nog eens tornado’s ontstaan. Hoewel Nate veel minder sterk is dan Katrina en er in de afgelopen jaren na Katrina veel gedaan aan de veiligheid van New Orleans blijft het spannend voor de inwoners van de Golfstaten.  

Vervolg

Nadat Nate komende nacht aan land is gekomen, nemen de windsnelheden rondom de kern snel af, maar blijft het wel stevig regenen ten oosten van de Mississippi in de staten Alabama en Tennessee.  De kans dat Nate net zoals regenorkaan Harvey blijft hangen op 1 plek en extreem veel regen veroorzaakt zoals in Texas is klein. Het National Hurricane Center verwacht dat de restanten van Nate de komende dagen in noordoostelijke richting verder zullen trekken met flink wat regen over de Appalachen en uiteindelijk ten noorden van New York uiteindelijk op de Atlantische Oceaan terecht komen. De restanten van Nate zullen uiteindelijk volgende week dinsdag in de stroming worden opgenomen richting Europa. Of dit gevolgen heeft voor het weer in ons land, is op dit moment nog niet te zeggen.

Bronnen: Nasa, National Hurricane Center, ANP.