Van-alles-wat-weer, nieuwe weerwoorden welkom!

Er kunnen nog nieuwe weerwoorden bij. Neem 'van-alles-wat-weer', die wij nu ter plekke verzinnen, geldig voor het weer van de eerstkomende dagen.

Er kunnen nog nieuwe weerwoorden bij! Neem 'van-alles-wat-weer', die wij nu ter plekke verzinnen, geldig voor het weer van de eerstkomende dagen.

Weerwoordverkiezing
De weerwoordverkiezing van het jaar in samenwerking met Omroep Gelderland is ieder jaar in december en dus kun je nog volop je taalcreativiteit kwijt! Ik verzin nu ter plekke van-alles-wat-weer, geldig voor de weersverwachting van de komende dagen. Maar nieuwe weerwoorden zijn dus van harte welkom! Stuur in via twitter of stuur een mail naar weervraag@weer.nl met tag #weerwoord2017. Lees hier alles over het weerwoord van 2016.

Voor de inzendingen van 2017 zijn tot nu toe o.a. binnengekomen: 'huilenderuitendag' van Joyce Derksen @Joysofnature, kortdurende buien noemt meteoroloog Tom van der Spek, 'kwartierbuitjes' en @Evelynwijnton kwam in augustus met 'prutzomer'.

Regen, zonneschijn, mist en harde wind
We krijgen dus van alles wat de eerstkomende vijf dagen. Regen, zonneschijn, lokaal mist en later meer wind. Deze vrijdagmiddag is het nog warm, met op grote schaal maximumtemperaturen van minstens 20 graden, tot wellicht 24 graden in Zuidoost-Brabant en Limburg. Maar deze cijfers zien we voorlopig voor het laatst. Er komt koele oceaanlucht aan. Morgen (zaterdag) trekt een oceaanfront naar Duitsland. Het front vormt de scheiding tussen warme en koele lucht. De koele lucht gaat het dus winnen. Op zijn weg naar de oosterburen gaat het front naar verwachting flink treuzelen om uiteindelijk boven het westen van het land tot stilstand te komen. Dit leidt in het oosten van Nederland tot veel bewolking en buien/buiige regen. Verder west- en zuidwestwaarts komt de zon er door en valt hooguit een bui, bij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Zie de kaart. De wind is westelijk tot noordwestelijk 2-4 Beaufort. De maximumtemperatuur komt tussen 14 en 17 graden uit. Een groot verschil met vandaag. Een fris einde van september dus.

Wisselvallig begin van oktober
In de nacht naar zondag is het rustig en droog. Verder kan vooral landinwaarts makkelijk mist ontstaan. Het koelt voldoende af voor mistvorming, de temperatuur daalt in het oosten tot een graad of 8. Vlak aan zee is de kans op mist klein, hier wordt het 11 of 12 graden en trekt de wind al iets aan. Zondag overdag zou het een tijd droog kunnen blijven, met waarschijnlijk vooral in het oosten eerst ruimte voor de zon. Hierbij stijgt de middagtemperatuur naar 16 tot 18 graden. De wind draait naar het zuiden en neemt toe, met in de namiddag of avond aan zee 7 Bft. Maar ook in de nacht naar maandag en maandag overdag blijft het aan zee hard waaien. Diep landinwaarts is de wind wat minder.

De stevige wind hangt samen met een uit de kluiten gewassen depressie die in de nacht naar maandag tussen Schotland en IJsland wordt berekend. Het bijbehorende oceaanfront passeert ons met regen van enige betekenis, mogelijk 10 millimeter. Maandag overdag trekt de depressie langzaam naar het zuidwesten van Noorwegen. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied waait het nog stevig vanuit westzuidwest met aanvoer van wolkenvelden en enkele buien. Opnieuw wordt het 16 tot 18 graden, vrij gangbare maximumtemperaturen voor begin oktober overigens. Dinsdag blijft het vrij wisselvallig met een paar buien en wat zonneschijn. Het is dan frisser, met een maximum van rond 15 graden. De wind draait bij naar west-noordwest en neemt iets af. Op woensdag zien we een hogedrukgebied naar Frankrijk trekken en de uitloper is in de hoge luchtlagen ook aanwezig. Donderdag breidt het drukmaximum zich naar de Alpen uit. Een volgende stormdepressie moet hierdoor intussen uitwijken naar Noorwegen. Het gevolg voor ons land is vrij rustig en droger weer. Maar een periode met droog, zonnig en warm oktoberweer wordt niet verwacht.

Bron: MeteoGroup.