Storm Sebastian

Stormdepressie Sebastian koerst af op Nederland. In het Waddengebied kan het zelfs zwaar gaan stormen.

Stormdepressie
Vorig jaar hadden we in september nog te maken met een regionale hittegolf, maar dit jaar lijkt de herfst al gestart te zijn. We zijn er vroeg bij. Veel regen, vooral in de kustprovincies, en daarbij ook onstuimig weer. Een uitdiepende stormdepressie is afgezakt vanaf IJsland richting Ierland en is nu op weg naar Nederland. De kern van het lagedrukgebied trekt over de Noordzee, zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Texel, richting Denemarken. Verder op weg naar Zuid-Zweden zwakt het lagedrukgebied af en gaat het minder waaien.

Bezoek van Sebastian
In Duitsland geeft de meteorologische dienst namen aan hoge- en lagedrukgebieden. Het lagedrukgebied dat ons de eerste najaarsstorm gaat bezorgen heet Sebastian. Komende nacht wakkert de wind al fors aan, maar vooral op woensdagochtend gaat het stormen. Aan de zuidwestzijde van de kern van Sebastian waait de meeste wind.

Komende nacht wordt het al stormachtig aan zee, met een windkracht 8. Ook boven land gaat het flink waaien met een windkracht 5 tot 6. Morgenochtend is het middelpunt van Sebastian het dichtstbij onze omgeving en komt er een windkracht 9 te staan aan zee, een storm. In het noordwesten kunnen dan ook zeer zware windstoten voorkomen.

Gemeen knijpveld
In de loop van de ochtend trekt Sebastian ietwat verder naar Denemarken en krijgen we te maken met de geniepige ‘knijpzone’ net achter het lagedrukgebied aan. Dat is een gemeen windveld. Zo krijgen we tussen 10 uur en 14 uur het hoogtepunt van de wind met een tijdelijke zware storm, kracht 10, aan de noordwestkust. De windstoten kunnen in vrijwel de gehele kustzone zeer zwaar uitpakken met 100 tot 110 kilometer per uur. Boven land waait er dan een krachtige zuidwestenwind, 6 Beaufort, mogelijk in combinatie met windstoten van zo’n 80 tot 100 kilometer per uur. Voor de details in jouw regio kun je boven dit verhaal ook een kaartje zien waar het staat ingetekend. In de loop van de middag trekt het windveld via de Waddeneilanden naar de noordkust van Duitsland weg. Hoe verder Sebastian zich van ons verwijdert, hoe meer de wind gas terugneemt.

Buien, maar ook zon
Vanavond is het tijdelijk wat droger met meer opklaringen. Maar in de loop van de nacht naar morgen neemt de buienactiviteit snel toe, eerst aan zee, maar later ook landinwaarts. Daar kan onweer bij voorkomen. Morgenochtend vroeg kan het nog flink nat zijn, maar al snel trekken de meeste buien naar Duitsland weg. In het kielzog van Sebastian zitten in de loop van de ochtend en middag opklaringen, en is er nog maar een enkele bui verscholen. Dus qua weer is het morgenmiddag helemaal niet zo nat. De wind is het opvallendste en zo krijgen we morgen dan de eerste herfststorm van 2017. Aangezien het eventjes tot een windkracht 10 komt, wordt het zelfs even een tijdje een zware storm. De laatste keer dat er een zware storm gemeten werd, was op 20 november in 2016, op het weerstation in IJmuiden. Dat was echter een uurgemiddelde, vooralsnog lijkt het morgen maar kortdurend tot een windkracht 10 te komen. 

Bron: MeteoGroup