Vroege herfst brengt buien en woensdag storm

We schreven het gisteren al: de herfst is er dit jaar vroeg bij. En woensdag lijken we onze eerste herfststorm te krijgen.

De septembermaand is in grote delen van Nederland kletsnat begonnen (met in het westen in 10 dagen tijd plaatselijk al meer dan 100 millimeter regen), maar er komt nog meer bij. Twee actieve lagedrukgebieden bepalen het weer deze week. Dit betekent vooral in de kustgebieden steeds weer buien, soms veel wind en in het noordwestelijke en noordelijke kustgebied woensdag misschien wel een heuse storm. Het blijft vrij koel met ongeveer 17 graden.

Waren de ogen van veel mensen gisteren nog gericht op Florida, waar de in kracht afgenomen orkaan Irma aan wal kwam, intussen begint het ook in onze eigen omgeving behoorlijk nat te worden. Als gevolg van de regen van vrijdag en zaterdag kwam het in westen dit weekend op diverse plaatsen tot wateroverlast. In Friesland werd in Lemmer het Woudagemaal, één van de grootste stoomgemalen van Europa, opgestart om water uit de overvolle sloten en vaarten te kunnen wegpompen; als voorbereiding op de regen die vandaag en later deze week volgt.

Vroege herfst
We hebben het al vaker gesignaleerd: het weer deze septembermaand vertoont tot nu toe geen enkele overeenkomst met de ronduit zomerse septembermaand van vorig jaar. Waren het toen hogedrukgebieden die de dienst uitmaakten, dit jaar is de herfst er vroeg bij. Aanjagers van dat herfstachtige weer zijn deze week twee lagedrukgebieden. Het eerste ligt vandaag bij Schotland en trekt de Noordzee over, richting het zuiden van Noorwegen. Het tweede, een sterk activerende randstoring, snelt morgen over de Oceaan naar het noorden van Engeland en trekt woensdag over de Noordzee naar het noorden van Denemarken. Vooral dit tweede systeem brengt een sterk windveld met zich mee dat op de Noordzee een storm kan gaan veroorzaken.

Vandaag zijn het vooral de buien die in het oog springen en dan vooral de buien die in de kustgebieden vallen. Als het een beetje tegenzit, kunnen de neerslaghoeveelheden vooral langs de west- en de noordwestkust plaatselijk weer behoorlijk oplopen. Daarbij is er kans op onweer. Verder landinwaarts zijn de buien minder actief, is de kans op onweer kleiner en laar de zon zich vaker zien. De zuidwestelijke wind is aan zee hard met bij buien kans op zware windstoten. Verder is het relatief koel met temperaturen tussen 16 en 18 graden, in buien nog een tikkeltje kouder.

Vanavond en de komende nacht vallen vooral in de kustgebieden nog buien. In het binnenland komen flinke opklaringen voor en dalen de temperaturen tot plaatselijk 10 graden. Morgen wisselen wolken en de zon elkaar af en komen opnieuw enkele buien voor, de meeste in het noorden van het land. Omdat vanuit het westen een zwakke rug van hogedruk dichterbij komt, wordt de buiigheid vooral in Zeeland en Zuid-Holland behoorlijk onderdrukt. Daar komt de zon er het vaakste door en overheersen de droge perioden. De west- tot zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig en eerst nog af en toe krachtig, en de temperaturen lopen op tot rond 17 graden.

Storm 
Na de passage van de rug van hogedruk, morgenavond, komt in de nacht naar woensdag het nieuwe lagedrukgebied snel naderbij. Terwijl de wind naar het zuiden tot zuidwesten draait en begint aan te trekken, beweegt vanuit het westen een gebied met regen het land binnen. De temperaturen dalen hierbij tot tussen 11 en 15 graden. Woensdag overdag is de regen voorbij. Meteen in de ochtend lijkt het actiefste deel van het windveld te passeren. Vooral de noordwest- en de noordkust maken dan kans op eerste storm van deze herfst. In een veel groter deel van het land zullen de windstoten opvallen, die zeker in de noordwestelijke helft ruim boven 100 kilometer per uur kunnen uitkomen. Met de bomen nog in blad, kunnen zulke windstoten her en der toch schade opleveren.

Later op de woensdag, als het lagedrukgebied richting het noorden van Denemarken wegtrekt, neemt de wind weer langzaam af. Het weerbeeld bestaat dan uit een afwisseling van wolken en zon en af en toe valt nog een bui. In het zuiden van Limburg kan eerst de regen van de voorgaande nacht nog een tijdje blijven slepen. Daar wordt maar weinig zonneschijn verwacht, terwijl in de rest van het land de zon waarschijnlijk toch regelmatig tevoorschijn komt. Het wordt opnieuw tussen 16 en 18 graden, waarmee het ook woensdag relatief koel blijft voor de tijd van het jaar.

Ook op langere termijn wisselvallig
Na woensdag trekt het lagedrukgebied snel verder naar het noordoosten van Europa. Tegelijkertijd komt op de Oceaan een sterke rug van hogedruk dichterbij. Hogerop in de atmosfeer gaat de wind hierdoor een tijdje uit het noordwesten waaien. Koude lucht uit de poolgebieden krijgt hiermee in de hogere delen van de atmosfeer de kans om naar onze omgeving te stromen.  In combinatie met het warme water van de Noordzee wordt daarmee nog steeds aan de basisvoorwaarden voor de vorming van buien voldaan. In elk geval tot en met het komende weekeinde lijkt het dan ook wisselvallig te blijven, met vooral aan zee geregeld buien, dieper landinwaarts ook langere zonnige perioden. De temperaturen komen nog iets lager uit: het wordt steeds rond 16 graden.

Bron: MeteoGroup.