Oog hurricane Jose trekt op 100 km afstand van St Maarten langs

Hurricane Jose trekt vanavond NL tijd langs St Maarten, gelukkig met veel minder wind dan Irma. Irma koerst morgenmiddag af op de zuidwestkust van Florida.

Er valt genoeg te schrijven over het wisselvallige en koele weer in ons land, maar op dit moment zijn onze ogen gericht op de andere kant van de Oceaan. Het oog van monster-hurricane Irma trok afgelopen woensdag met windsnelheden van 300 km per uur dwars over St Maarten. Op de beelden die we dagelijks op het nieuws voorbij zien komen, is te zien dat Irma, de zwaarste hurricane die ooit over het Caraibisch gebied trok, vrijwel alles heeft verwoest. Inwoners proberen op dit moment te overleven, er is nu behoefte aan water, eten en tenten. Aan wederopbouw wordt nog niet gedacht.  Mede doordat het gevaar nog niet is geweken.

Jose gisteravond categorie 4

De afgelopen dagen zagen we de ontwikkeling van een nieuwe hurricane Jose op de Atlantische Oceaan.   Het National Hurricane Center in de VS berekende tot gisteren dat Jose een veel minder zware hurricane zou worden in vergelijking met Irma. Gisteravond lag Jose nog ruim 500 km ten oosten van de Bovenwindse eilanden en ontwikkelde zich boven het warme zeewater met temperaturen van 30 graden tot een hurricane van de vierde categorie, opnieuw een major hurricane met windsnelheden boven de 210 km per uur. 

Jose trekt vanavond NL-tijd langs op 100 km afstand

Vanochtend 8 uur NL tijd kwam het National Hurricane Center met een volgende update. Hurricane Jose lag 390 km ten oosten van de Bovenwindse eilanden. Rondom het oog van Jose waaien winden met snelheden van 240 km per uur, de uitschieters hebben een nog hogere snelheid. De kerndruk was gedaald naar 938 hPa en de treksnelheid van Jose in west- tot noordwestelijke richting was 22 km per uur.  De verwachting is dat Jose vanavond NL tijd iets in kracht afneemt, maar een hurricane van de derde of vierde categorie blijft met rondom het oog windsnelheden van 220 tot 240 km per uur en op een afstand van 100 km ten noordoosten van St Maarten zal langs trekken. De afstand tussen het oog van Jose en de hoofdstad Philipsburg is vanavond 23 uur NL tijd 113 km. Het tijdsverschil met Nederland is 6 uur eerder (daar is het zaterdagmiddag).

Niet in de schil met de hoogste windsnelheden

Jose is echter in vergelijking met Irma in omvang een veel kleinere orkaan. De extreem hoge windsnelheden zullen in een schil van 55 km rondom de kern gemeten worden. Verder van de orkaan af, nemen de windsnelheden af. Volgens MeteoGroup ligt Jose vanavond 23 uur NL tijd het dichtsbij St Maarten op een afstand van 100 km, dus niet in de schil met de hoogste windsnelheden. Onze nautisch meteorologen verwachten dat op ruim 100 km van het oog St Maarten te maken zal krijgen met windsnelheden van 55 tot 65 km per uur (windkracht 7 tot 8). Deze windsnelheden hebben we gisteren ook langs onze kust gehad. Hogere uitschieters zijn natuurlijk mogelijk, af en toe zal de wind een piek in windkracht 9 of 10 hebben (stormkracht).

5 tot 10 emmers regen per vierkante meter

De meeste wind lijkt St Maarten dus voorbij te trekken, maar uit de banden wolken die nu op de satelliet zichtbaar zijn en al boven St Maarten hangen, vallen de komende 12 uur wel flinke buien. Volgens het Europees Centrum, het ECMWF zal ondanks dat het oog van Irma niet over St Maarten trekt, maar er langs, toch weer een aanzienlijke hoeveelheid regen vallen, 50 tot 100 mm (5 tot 10 emmers water per vierkante meter). In de afgelopen 36 uur viel in ons eigen land, met name in de omgeving Haaglanden en Amsterdam lokaal 80 mm. 

Toch weer meer schade

Ook zal Jose weer vloedgolven veroorzaken, maar ook deze zullen veel minder hoog zijn dan de enorme golven die Irma afgelopen woensdag veroorzaakte. Desalniettemin komt Jose natuurlijk op een zeer ongunstig tijdstip langs de Bovenwindse eilanden. Er is door Irma zoveel schade veroorzaakt door wind, vloedgolven en regen dat ook een windkracht 7 tot 8 in combinatie met weer flink wat regen nog meer schade zal veroorzaken. 

Irma was weer even een hurricane van de vijfde categorie

Intussen blijft hurricane Irma op volle oorlogssterkte. Zij trok afgelopen nacht rakelings langs de noordkust van Cuba. Boven het extreem zeewater tussen de Bahama’s en Cuba (32 graden) intensiveerde Irma afgelopen nacht opnieuw tot een hurricane van de vijfde categorie met windsnelheden rondom het oog van meer dan 250 km per uur.  Volgens de verwachting van het National Hurricane Center vanochtend is Irma weer iets afgezwakt en is zij nu weer een hurricane van de vierde categorie met windsnelheden van 250 km per uur. Irma trekt met een snelheid van 19 km per uur in west- tot noordwestelijke richting Florida. 

Irma trekt zondagmiddag langs de westkust van Florida het land op 

Volgens het NHC en volgens onze nautisch meteorologen in Wageningen trekt Irma morgenmiddag over Key West naar de westkust van Florida waar zij zondagmiddag of -avond aarzelend aan land zal gaan als een hurricane van de vierde categorie met windsnelheden van 240 km per uur rondom het oog.  Volgens de verwachtingen zal Irma niet pal over de miljoenenstad Miami trekken, maar ten westen ervan. Miami krijgt waarschijnlijk niet de meeste wind te pakken zoals Key West en de zuidwestkust van Florida, maar wel met extreem veel regen en extreem hoge vloedgolven. Vooral in de laaggelegen delen van Miami, waar ze al jaren last hebben van hoogwater door de zeespiegelstijging zal naar verwachting onder water komen te staan.

Bronnen: MeteoGroup, National Hurricane Center