Mysterieuze mist

Opkomende mistvelden kunnen prachtige foto's opleveren. Met de lengende nachten neemt de kans op mist boven land geleidelijk toe.

Mist creëert vaak een aparte mysterieuze sfeer. In ons land is vooral het najaar favoriet voor mistige ochtenden boven land. Vanochtend waren op veel plekken al fraaie ondiepe mistbanken zichtbaar. De komende weken neemt de kans op landmist geleidelijk toe doordat de nachten langzaamaan langer worden. Zeemist daarentegen is hier hoofdzakelijk een voorjaarsverschijnsel, vanwege het feit dat het zeewater dan kouder is. Langs onder meer de Noord-Amerikaanse westkust komt zeemist echter ook in de zomer regelmatig voor, aangezien het zeewater daar behoorlijk koud blijft.

Er is weerkundig sprake van mist als het horizontale zicht op anderhalve meter hoogte minder dan 1000 meter is. In Nederland loopt het aantal dagen waarop het tot mist komt uiteen van 27 in Vlissingen tot maar liefst 111 in Deelen, op de Veluwe.

Mist boven land
Boven land ontstaat mist veelal tijdens lange, heldere nachten, ook wel stralingsmist genoemd. Doordat de zomernachten relatief kort zijn, kan het in de onderste luchtlagen niet voldoende afkoelen om het aanwezige vocht in de lucht te laten condenseren. Hierdoor komt het in de zomer maar weinig tot mist. In het najaar nemen de kansen op stralingsmist toe, als de nachtduur langer wordt.
Mist kan zich boven land ook vormen als relatief warme en vochtige lucht zich over een koud (bijvoorbeeld besneeuwd) landschap uitspreidt. Dit komt vooral voor bij een dooiaanval in de winter.

Zeemist
Mistgebieden boven zee vormen zich meestal in het voorjaar als warme, vochtige lucht over het nog koude zeewater beweegt. Vooral tijdens vroege zomerse of tropische dagen in mei of juni komt het regelmatig voor dat strandgangers teleurgesteld huiswaarts keren als vanaf zee een kil mistveld komt binnendrijven. In de loop van de zomer warmt het kustwater behoorlijk op, zodat de kansen op zeemist flink afnemen.

Langs de Noord-Amerikaanse westkust blijft het kustwater echter ook in de zomerperiode vaak koud. Het gevolg is dat het langs de kust van onder meer Californië, Oregon, Washington en Brits-Columbia ook tijdens de hoogzomer geregeld tot binnendrijvende zeemist komt.
Hoewel de strandliefhebber de mist liever ziet vertrekken, levert het wel prachtige sfeervolle beelden op.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: nevels in het gematigd regenwoud op Vancouver Island. Alle foto's vanaf Vancouver Island zijn eigen foto's (Tim van Dalen).