Waarom de regen van Harvey zo gevaarlijk is

Hoewel hurricane Harvey wat betreft wind is uitgeraasd, verwacht men in Texas de komende dagen grote problemen.

Het was heftig gisteren, langs de kust van Texas. Rondom het oog van hurricane Harvey zijn windsnelheden gemeten van meer dan 200 km per uur. Harvey komt daarmee in de categorie 4 op de Saffir-Simpson schaal, de op een na zwaarste categorie voor tropische cyclonen. Het is lang geleden dat de VS getroffen werd door een major hurricane. Hoewel de wind is afgenomen, vreest men dat het ergste nog moet komen. Het water...  Harvey wordt nu al vergeleken met Katrina, de hurricane die in 2005 New Orleans onder water zette.

Tropische storm

Vooral in het plaatsje Rockport aan de kust is gisteren veel schade veroorzaakt en zijn er zover nu bekend drie doden te betreuren. Gisteren overdag trok Harvey langzaam verder het land op en namen de windsnelheden snel af. Inmiddels is Harvey geen hurricane meer maar een tropische storm met windsnelheden van 75 km per uur en zwakt de komende uren en dagen verder af tot een tropische depressie. 

Stuurloos

Maar het ergste moet nog komen…. het water.  Langdurig en extreem veel regen wordt verwacht omdat Harvey maar weinig beweegt en de komende dagen boven het zuidoosten van Texas blijft hangen. Een hurricane op zee wordt mede gestuurd door harde winden op grote hoogte in de atmosfeer. Eenmaal boven land hebben bovenluchtwinden geen invloed meer op de sturing van de hurricane. Omdat de voeding, de aanvoer van warme en vochtige lucht van boven zee minder wordt, nemen windsnelheden rondom het oog, de kern snel af maar ook de treksnelheid van de hurricane zelf. Deze kan als ie langzamer trekt gemakkelijk van richting veranderen en lijkt daarmee stuurloos. Harvey heeft boven zee met zijn wind enorme golven veroorzaakt. Tezamen met het tij verwacht men vandaag en de komende dagen dat veel gebieden aan zee onder water zullen lopen. Uit voorzorg zijn duizenden mensen geëvacueerd.


Stationary 

Langs de kust is al heel veel regen gevallen, op sommige plaatsen in 24 uur bijna 400 mm regen en zijn golven gemeten van meer dan 8 meter hoog…. Volgens de verwachting van het National Hurricane Center zit er maar weinig beweging in Harvey (present movement… stationary).  Ook de komende dagen blijft Harvey een beetje op dezelfde plek hangen en zal pas donderdag in noordelijke richting verder bewegen en uiteindelijk oplossen. Tot die tijd valt er uit de enorme banden met wolken rondom de kern heel veel regen. 

Warm zeewater

Aan de oostzijde van de depressiekern voeren zuidelijke winden nog steeds lucht aan van boven de Golf van Mexico. Het zeewater van de Golf van Mexico heeft normaal een temperatuur van 27 of 28 graden, maar is op dit moment veel warmer, 30 tot 32 graden. Het warme zeewater is de bron van energie voor de vorming van zware buien met extreem veel regen, onweer en ook enkele tornado’s.  

Niet alleen aan zee overstromingen

Ook verder landinwaarts valt de regen met bakken uit de lucht. Ook in Houston, een stad waar miljoenen mensen wonen, regent het flink en zijn inmiddels straten en snelwegen onder water gelopen. Het internationale vliegveld kan op dit moment niet worden gebruikt. Verwacht wordt dat het komende dagen blijft regenen en dat er op sommige plaatsen in totaal meer dan 1000 mm water (1 meter) zal vallen. Omdat de regen in relatief korte tijd valt er zeer heftig is, kan het water niet de grond inzakken en stroomt over de grond naar beken en rivieren toe die op hun beurt het water niet aan kunnen en zullen overstromen. 

Golven, het tij en veel regen

Uiteindelijk zal de regen door de rivieren worden afgevoerd naar zee.  Daar komt het water van twee kanten. De komende dagen zal ook daar nog veel regen vallen en blijft het gevaar vanaf zee komen. De golven (deining) die de afgelopen dagen rondom Harvey boven de Golf van Mexico zijn ontstaan zullen de komende dagen de zuidoostkust van Texas blijven binnenvallen. Golven in combinatie met het tij veroorzaken ook de komende dagen hoogwater. Op sommige plaatsen zal het water vandaag en de komende dagen 1 tot 2 meter hoger staan dan normaal. Tijdens hoogtij kan het water nog hoger komen. Zulke hoge golven hebben ze langs de Texaanse kust in 50 jaar niet meer gehad. In 1961 veroorzaakte hurricane Carla ook een enorme stormvloed.  

Krokodillen

In dit gebied in het zuiden van de VS is het warm en leven krokodillen en slangen. Door de overstromingen en het hoogwater zoeken deze dieren net zoals mensen een droog plekje en duiken ze soms op onverwachte plaatsen op...  

Bronnen: MeteoGroup, National Hurricane Center, NASA