Lichtpuntjes in het weekeinde

Er staat ons een wisselvallig weekeinde te wachten. Naast buien of wat regen, zijn er echter ook droge momenten met zonneschijn.

Volgens de boekjes bevinden we ons momenteel in het hele land midden in de zomervakantie, waarin de dagen van de week voor de meesten waarschijnlijk weinig van elkaar verschillen. Toch zijn er ook nog heel wat mensen aan het werk. Voor een groot deel van hen staat het weekeinde voor de deur. Hoewel de weersverwachting voor de zaterdag en zondag niet hoogzomers is, zullen er zeker mooie momenten zijn. We pakken de lichtpuntjes eruit.

Ons weekendweer wordt in grote mate beïnvloed door een groot lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland. Rondom dit systeem bevinden zich verscheidene fronten en onstabiele luchtmassa’s die met een omweg ook tot onze regio doordringen. Tussen de storingen door klaart het soms breed op en warmt het overdag vrij snel op.

Vrijdagavond
De eerste avond van het weekeinde verloopt op de meeste plekken droog. Helemaal droog blijft het niet, want her en der passeert nog een enkele lichte bui. Dit zal echter erg plaatselijk zijn. Vooral in de oostelijke delen van het land schijnt de zon ook van tijd tot tijd.  Op nadering van een frontale storing neemt in westen de bewolking toe. Pas tegen middernacht begint het vanuit het westen te regenen. Hoewel het redelijk doorwaait (4 tot 6 Beaufort uit het zuidwesten) is de aangevoerde lucht behoorlijk zacht met rond 21 uur nog ongeveer 18 graden.

Zaterdag
De zuidoosthoek heeft voor de zaterdag de beste papier wat droge condities betreft. Vooral Limburg, de Achterhoek en het oosten van Noord-Brabant houden het waarschijnlijk grotendeels droog (slechts een enkele bui).  Wel is het er hoofdzakelijk bewolkt. Vooral in Oost-Brabant en Limburg komt het kwik ook vrij hoog uit met 23 à 24 graden.

Ook voor het uiterste noordwesten en noorden verwachten we zaterdag letterlijk lichtpunten (zonneschijn). De dag begint daar met oostwaarts wegtrekkende regen, waarna het later in de ochtend en in de middag in de noord(west)regio redelijk opklaart. Bij een geleidelijk afnemende wind wordt het daar maximaal 20 à 21 graden.

In het gebied van Zeeland, Zuid-Holland tot over de regio Drenthe verloopt de zaterdag overwegend grijs met af en toe regen. In de avond trekken vooral over deze zone een paar pittige regen- en onweersbuien over. In dit gebied is dus wat meer geluk nodig om lichtpuntjes te zien op zaterdag.

Zondag
Op zondag staat wederom een onbestendige dag op het programma, maar ook dan zullen er zeker zonnige perioden zijn. In de ochtend schijnt de zon vooral in de oostelijke regio’s van tijd tot tijd, terwijl vanuit het westen een gebied met bewolking en een aantal buien overtrekt. In de middag zijn de rollen omgedraaid en komt de zon vooral in de kustregio goed tevoorschijn. Dan komt het landinwaarts tot enkele buien.
Het wordt opnieuw vrij warm: 20 tot 22 graden op de stranden tot plaatselijk 25 graden in het noorden van Limburg.

Dus ondanks het uitblijven van stabiel zomerweer, zijn er de komende dagen toch plekken in ons land waar het bij tijden prima weekendweer is.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: John Dalhuijsen zag vanochtend bij Zandvoort aan Zee al de eerste lichtpuntjes.