Woensdag heetste dag van de Vierdaagse

De 101ste editie van de Vierdaagse begint met 'mooi' wandelweer, maar de 2de wandeldag staat in het teken van hitte. Een (eerste) weersverwachting voor de 4daagse.

De 101ste editie van de Nijmeegse vierdaagse begint met 'mooi' wandelweer, maar de tweede wandeldag staat in het teken van zonneschijn en hitte. Een (eerste) weersverwachting voor de 4daagse.

De aanloop naar de 4daagse
Deze zondag is het overwegend bewolkt weer met bij tijden gemiezer of een 'gewone' bui. Het lijkt qua weerbeeld meer op een dag in oktober, hoewel het (vochtig) warm is; maximaal 20 tot 24 graden. We zitten overdag tussen warmte- en koufront in, in de zogeheten warme sector. Vanuit het westen volgt vanavond het koufront en meteen daarna een 'mooi' hogedrukgebied en dat zal uiteindelijk over de Noordzee oostwaarts bewegen, op dinsdag. Morgen (maandag) merken we al de invloed van het hogedrukgebied. In een groot deel van het land komt de zon goed voor de dag. Vanuit het Waddengebied breiden brede opklaringen zich vannacht al uit, maar in het zuiden van Limburg komen de opklaringen pas morgenmiddag. Het koufront treuzelt hier. Dit betekent uiteindelijk 14 uren zonneschijn aan de noordwestkust, tegen 4 uren zonneschijn in Zuid Limburg. Het blijft warm: opnieuw wordt het maximaal 20 tot 24 graden en op de Wadden rond 19 graden. De wind komt uit richtingen tussen noordoost en west-noordwest en zal zwak tot matig zijn.

Vroege, frisse start 4daagse
Dinsdag, wandeldag 1, heeft het hogedrukgebied alle touwtjes in handen. In alle vroegte zal het vrij fris zijn, zo rond 11 of 12 graden in Nijmegen. Met nauwelijks wind, droog weer en een 'zacht zomerzonnetje' kan het wandelevenement niet beter beginnen. De gehele dag blijft er veel ruimte voor de zon. De temperatuur gaat in de loop van de ochtend wel vrij snel omhoog. Het wordt in de middag maximaal rond 26 graden in het 'Vierdaagsegebied'. Er steekt een matige oostnoordoostenwind op, kracht 3 en in open veld wordt dit bij vlagen windkracht 4. Overigens zal de aangevoerde lucht droog zijn, met een te verwachten relatieve luchtvochtigheid van rond de 50 procent in de middaguren...Geen benauwde atmosfeer kortom.

Tropische woensdagmiddag...
Maar dan komt de heetste dag van de Vierdaagse, woensdag 19 juli, met op de te verwachten weerkaart het eerdervermelde hogedrukgebied met zijn kern boven Roemenië, en als tegenhanger van dit systeem zien we een groot lagedrukgebied ten westen van ons, met drie kernen, waarvan er 1 boven Zuid-Engeland wordt berekend die middag. Dit brengt de, zwakke tot matige, wind in de zuidoosthoek en hiermee wordt zeer warme lucht aangevoerd, via Frankrijk.

Bij zonsopkomst is het in Nijmegen en omgeving 16 tot 17 graden, uiteindelijk wordt het in de loop van de middag omstreeks tot iets boven de tropische 30 graden. Midden in het centrum van Nijmegen zal dit ongetwijfeld nog wat heter zijn.

Waarschijnlijk voelt dit niet meteen (super)benauwd aan, met ook dan een te verwachten relatieve luchtvochtigheid van 50 à 60%. Die vochtigheidsgraad zal echter eind middag en in de avond wel oplopen, met de komst van onweer, bij een koufront, zie kaart. Het front trekt uiteindelijk verder over het land oostwaarts. We zien in de computermodellen dat er risico is op gevaarlijk weer met kans op hagel, stortregen en (felle) windstoten. Hier komen we ongetwijfeld op terug. Maar de grootste uitdaging en beproeving voor de wandelaars zal woensdag de te verwachten hitte in de middaguren zijn.

Donderdag en vrijdag minder warm
In de nacht naar donderdag vallen nog (enkele) onweersbuien en hierbij zal het zwoel zijn, met naar verwachting bij zonsopkomst 18 graden in het buitengebied en rond de 20 graden in het centrum van Nijmegen. De Zevenheuvelenweg in Groesbeek staat donderdag op het wandelprogramma, de 'dag van Groesbeek'. Tegen die tijd is minder warme lucht het land binnengestroomd. De maximumtemperatuur zal in Nijmegen en omgeving terugvallen naar rond 23 graden. Het weerbeeld ziet er vooralsnog wisselvallig uit met wegtrekkende ochtendbuien gevolgd door (wat) zonneschijn, maar later in de middag opnieuw kans op een regen- of onweersbui. Verder waait er een zwakke tot matige zuidwestenwind. Vooralsnog lijkt de laatste dag van de 4daagse, vrijdag, meest droog te verlopen met meer ruimte voor de zon dan op donderdag en ook dan maximaal 23 of 24 graden. Afwachten maar. Wat voor weer het ook wordt, wij wensen alle deelnemers veel succes én plezier!

Bronnen: MeteoGroup, KNMI