Maak eens een timelapse

Met moderne elektronica wordt het steeds eenvoudiger om goeie foto’s te maken. Maar ook interessante filmpjes. Bijvoorbeeld van het type ‘timelapse’.

Dagelijks krijgen we veel mooie weerfoto’s toegestuurd. Daar zijn we de inzenders dankbaar voor. Het geeft een mooi beeld van de meest uiteenlopende weertypes die op een enkele dag in ons land kunnen voorkomen. En het maakt de weerpresentaties op televisie vaak extra kleurrijk. Veel foto’s worden tegenwoordig met de telefoon gemaakt. Iets dat we ons enkele decennia geleden nog niet konden voorstellen. Toen ik als weerpresentator begon bij RTL, werden de weerfoto’s in een envelop met de post toegestuurd. En dus kon je ’s avonds geen weerfoto’s laten zien van dezelfde dag. We legden een archief aan. Aangevuld met foto’s uit tijdschriften. Op een dag met mooie regenbogen haalden we een regenboog tevoorschijn uit de aangelegde collectie, en bij mooi onweer konden we altijd wel putten uit de verzameling van goed gelukte bliksemfoto’s. Bedenk hierbij, dat er ook nog geen internet was. Tegenwoordig kun je met een paar muisklikken foto’s en video’s van ieder denkbaar weerverschijnsel op je beeldscherm bewonderen. Daar konden we toen alleen maar van dromen.

Apps en online cursus

Met de gemiddelde telefoon is tegenwoordig veel meer mogelijk. Zo kun je speciale apps downloaden waarmee je gemakkelijk bliksems kunt fotograferen.  Ook zijn er tal van handige foto-bewerking programma’s die je kunt downloaden. Er zijn zelfs online cursus waarmee je in een serie lessen leert om meer uit de camera van je smartphone te halen. Met de telefoon kun je ook filmpjes maken. Dat is precies de reden waarom er bij een bijzonder weersverschijnsel tegenwoordig zo veel mooie video’s verschijnen in de media. Dat konden we vorige week mooi zien toen een tornado zo ongeveer over het vliegveld van Wenen trok. Binnen een uur stonden er al minstens 5 video’s van de twister op youtube.

10 foto’s per minuut

Op de Iphone staan ook de optie’s ‘timelapse’ en ‘slow-motion’ in het keuzemenu van de camera. Dat kan interessante video’s opleveren bij uiteenlopende weertypen. Een slowmotion video kan mooi zijn bij een flinke bui. En zeker bij een sneeuwbui. Dan kun je de sneeuwvlokken ongetwijfeld heel mooi zien vallen. De timelapse is ideaal om de veranderingen in wolkenpatronen te bestuderen. De camera maakt om de paar seconde (bij de Iphone standaard 6 seconden) een foto. Dus 10 foto’s per minuut. Als je de camera 20 minuten laat lopen heb je een video die is opgebouwd uit 200 afzonderlijke foto’s. Dat geeft een mooi beeld van wat er allemaal verandert in die tijd. Vaak zie je ontwikkelingen en bewegingen die je in een gewone video of met je eigen ogen niet direct opvallen. Mocht u geen timelapse optie op de telefoon hebben, dan kan een speciale timelapse-app uitkomst bieden.

Windschering

Een van de dingen die in een timelapse heel duidelijk worden, is de trekrichting van verschillende wolkensoorten. Op een enkel moment kun je ontdekken dat lage bewolking (zoals bijvoorbeeld stapelwolkjes) uit een hele andere richting komen dan hogere bewolking (zoals bijvoorbeeld sluierwolken). Ook vanochtend konden we dit duidelijk zien.

 

De hoge bewolking komt uit het noorden tot noordwesten en de lage bewolking uit het westen. Anders gezegd, op het niveau van de stapelwolkjes staat een westenwind en op de hoogte van de sluierwolken een noorden wind. We kunnen concluderen dat de wind ruimt met toenemende hoogte. We kunnen de windschering zien in de timelapse.

Warmtefront

Ruimende wind met toenemende hoogte gaat in de meteorologie een op een samen met warmte advectie. Aanvoer van warmere lucht tussen de betreffende luchtlagen. Natuurlijk kunnen we de ruimende wind ook afleiden als we een dwarsdoorsnede van de atmosfeer maken. Ook dan zien we de ruimende wind met toenemende hoogte. De aanvoer van warmere lucht heeft alles te maken met de passage van een warmtefront. Het front brengt de rest van de zaterdag vrij veel bewolking al blijft het overwegend droog. Morgen volgt vanuit het noordwesten het (eveneens zwakke) koufront. Achter een koufront stroomt koudere lucht binnen. Dat verraadt zich in een dwarsdoorsnede van de atmosfeer door krimpende wind met toenemende hoogte. Of we dat morgenavond kunnen zien of kunnen vastleggen is de vraag, want als er veel laaghangende bewolking is kun je de bewolking op grotere hoogte dus niet zien.

Thema video’s

We houden ons trouwens aanbevolen voor mooie timelapsen. Mocht u een mooie video hebben gemaakt, en die bijvoorbeeld ook uploaden naar YouTube, dan mag u ons altijd even een mailtje sturen. Dat kan via waarnemingen@weer.nl. Voeg in dit mailtje graag ook een stilstaand beeld toe (screendump of thumbnail) van de video als bijlage. De video’s kunnen enorm van pas komen in de dagelijkse thema-video die we maken. Die filmpjes zijn dan weer terug te vinden op youtube bij het kanaal van MeteoGroup Nederland.