Regen je rijk

Zeker in het westen is het nog steeds erg droog. Het kost boeren tijd en geld om de droogte de baas te blijven. Maar er komt regen aan….

De lente was al erg droog in ons land, en tot dusver gaat de zomer op dezelfde voet voort. Het neerslagtekort kon gedurende het aangename weekend nog verder toenemen. Zeker gisteren toen de zon weer overuren maakte. In Zeeuws Vlaanderen en de zuidwesthoek van Zuid Holland zijn gebieden waar het tekort is opgelopen tot meer dan 240 millimeter, gerekend vanaf het begin van het officiële groeiseizoen (1 april). Ook in Noord Holland, Brabant en zeker ook Limburg is regen welkom. Landelijk bezien is de situatie overigens niet extreem te noemen. Het tekort is duidelijk kleiner dan de 5% droogste jaren en is vergeleken met het recordjaar 1976 al helemaal geen hoogvlieger. En vergeleken met de situatie in het westen van Canada gaat het helemaal nergens over. Daar veroorzaken hitte en droogte op grote schaal bos- en natuurbranden. In Canada telt men momenteel circa 180 vuurhaarden. Ook uit Amerika (Californië) komen alarmerende berichten van recordhitte en branden.

Opgewarmde zee

Maar het tij lijkt wat te gaan keren. Deze week krijgt een zich ontwikkelende westcirculatie meer speelruimte. Zeker omdat het zomerseizoen al wat verder is gevorderd, zijn dit situaties die op een grootschaligere manier regen van betekenis kunnen brengen. Ook in de droogste gebieden in het zuidwesten en westen van het land. Een positieve factor voor wat betreft de regenhoeveelheden is simpelweg de zeewatertemperatuur. Die is inmiddels beduidend hoger dan een maand geleden. Veel locaties geven watertemperaturen rond de 19 graden. De binnenwateren rond de Zeeuwse Eilanden is nog warmer met 22 tot zelf 23 graden. Het effect daarvan is dat er meer water(damp) beschikbar komt voor passerende fronten en er dus meer regen kan vallen.

Vlak lagedrukgebied

Een eerste serieuze regenbrenger staat voor woensdag op het programma. Maar eerst zitten we nog aan de flank van een vlak en vrij omvangrijk lagedrukgebied boven Duitsland. Het is gevuld met vochtige en onstabiele lucht. Gisteren en afgelopen nacht vielen er vooral in Frankrijk, Duitsland en de Alpen zware regen- en onweersbuien. Lokaal kwam het tot neerslagsommen van meer dan 50 millimeter in 12 uur. Vanmiddag krijgt ons land er ook nog een aantal buien van mee maar grote hoeveelheden worden eigenlijk niet verwacht. Ook morgen bevinden we ons nog in vergelijkbare lucht en zijn er vooral in de middag enkele buien te verwachten. Lokaal van betekenis maar landelijk blijven de hoeveelheden beperkt.

Depressie in aantocht

Dinsdagavond krijgen de buien wellicht al een meer aanhoudend karakter door het naderbij komen van de fronten van een vrij actieve depressie. De kern van dit systeem trekt in de nacht van dinsdag op woensdag zo ongeveer langs de Engelse zuidkust in oostelijke richting. In de nacht gaat het op uitgebreide schaal regenen. Interessant is dat de weermodellen de impact van het warme water op de activiteit van het neerslagebied oppikken. Zo berekent het ECMWF juist aan de oostzijde van het warme IJsselmeer (in het westen van Friesland dus) een neerslagmaximum. Een tweede en groter neerslagmaximum trekt met de kern van het laag mee en wordt voorzien over het zuiden van Nederland en verder aangrenzend België. Hoeveelheden van 15 tot 25 millimeter in een etmaal zijn waarschijnlijk. Tel daarbij op dat er ook al 5 tot 10 mm kan vallen in met name de westelijke provincies gedurende de dinsdagavond en we pakken dankzij dit lagedrukgebied ook in de momenteel droogste gebieden van Nederland hoeveelheden van 20 tot 30 millimeter.

Vrijdag opnieuw gevulde regenmeters

Donderdag brengt een passerend hogedrukgebiedje even een korte adempauze. De zon schijnt weer vaker en het blijft droog. Het is dit keer een eendagsvlieg want vrijdag brengt een volgend lagedrukgebied neerslag van betekenis. Volgens de huidige berekeningen maakt de zuidelijke helft van het land kans op 10 tot 15 millimeter maar op deze termijn kan in die inschatting nog van alles veranderen. Alles bij elkaar wordt dit beslist een week waarin het opgebouwde neerslagtekort wat serieuzer wordt aangepakt. Ook komend weekend blijft het waarschijnlijk nogal wisselvallig. Goed nieuws voor veel boeren, minder aangenaam voor alle vakantiegangers in Nederland, de Benelux en Duitsland. Ook de Alpen krijgt deze week geregeld flinke buien te verwerken.