Normaal Hollands zomerweer

Voorlopig is het normaal, Hollands zomerweer: vrij wisselvallig, zonder extremiteiten. Extreem weer was het donderdag wel in Berlijn...

Voorlopig is het normaal Hollands zomerweer: wisselvallig zonder extremiteiten. Extreem weer was het gisteren (donderdag) wel in Berlijn..

Berlijnse zondvloed: zwaarste regenval in minstens 60 jaar
Gisteren kreeg de regio Berlijn en Brandenburg te maken met noodweer. Zware regenval met onweer, lokaal hagel en forse windstoten teisterde de Duitse hoofdstad. In 7 uur tijd viel in Wilmersdorf  maarliefst 100 millimeter ofwel 100 liter water per vierkante meter, en in Oranienburg werd zelfs een 24-uur som van bijna 250 liter water per vierkante meter gemeten! Bizar, en een Duits regenrecord. Zo nat is het in minstens 60 jaar tijd nog niet eerder geweest. Volgens collega Frank Abel van MeteoGroup Duitsland - zie ook www.wetter24.de - viel vanochtend om 7 uur in Berlijn Tegel 151 mm en Bestensee 150,7 mm. In heel Berlijn valt jaarlijks normaal zo'n 580 liter water per vierkante meter. De brandweer in Berlijn riep begin van donderdagmiddag de noodtoestand uit. Het water stond hoog in de straten, veel kelders kwamen onder water te staan, de metrostations kwamen onder water te staan. De autoweg A100 moest gedeeltelijk worden afgesloten, en vliegtuigen moesten worden omgeleid. Tot half tien moest de brandweer meer dan 2200 keer uitrukken. De noodtoestand bleef zeker tot vanochtend van kracht.  

De oorzaak van het noodweer was de aanwezigheid van warme, vochtige en zeer onstabiele lucht bij een lagedrukgebied dat zowel aan de grond als in de bovenlucht boven dit deel van Duitsland aanwezig was. Een storing pepte de buiigheid (flink) op, bovendien hingen de hoosbuien vrijwel stil en konden dus ter plekke helemaal uitregenen...

De Duitse storing is langgerekt en ligt eerst tot over het noordoosten van ons land maar is daar wel veel minder actief. In Groningen regent het (vrijwel) onophoudelijk licht, druilerig weer. 

Zaterdag: eerst regen, daarna zonneschijn
Het front komt echter van zijn plaats. Het draait in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend over het gehele land, en vandaaruit schuift het terug naar Duitsland. Eerst is het bewolkt met regen, in de middag klaart het van boven zee flink op. Maar voordat het uiterste oosten en Limburg zonneschijn en droog weer hebben, is het pas namiddag. Verder steekt er een matige, aan zee vrij krachtige tot krachtige westnoordwestenwind op en met aanvoer van relatief koele lucht wordt het 17 tot 19 graden. Duidelijk onder de norm van 21 graden. Kortom, geen echt zomers begin van de tweede zomermaand.

Zondag: (wat) zon en een bui
Vervolgens passeert een zwakke uitloper van hoge luchtdruk, maar zondag overdag zien we alweer een front passeren met wolkenvelden en (wat) regen of een bui. Zware buien worden niet verwacht. En opnieuw is het geen zonloze dag. De meeste zonneschijn is voor de westkust en Waddeneilanden bestemd, naar verwachting maximaal 6 of 7 uren zon. In het zuiden en langs de oostgrens gaat het om 1 tot 3 uren zonneschijn. De wind is meestal matig uit westelijke tot zuidwestelijke richting en voert iets minder koele lucht aan. De maximumtemperaturen komen op 18 tot 21 graden uit, met die 21 in Zuidoost-Brabant en Limburg.

Maandag tot en met donderdag: weinig neerslag
In de eerste werkweek van juli blijft het normaal Hollands zomerweer. Licht wisselvallig, zo lijkt het. Soms valt een bui, maar het droge weer lijkt te overheersen en bovendien krijgt de zon overal wat meer ruimte dan dit weekend. Hierbij gaat de maximumtemperatuur een tikje omhoog, met in het zuiden 24 of 25 graden op dinsdag, woensdag en donderdag. Overigens blijven de nachten vrij mild verlopen met minimumtemperaturen boven de 10 graden, aan zee wordt het vaak niet koeler dan 14 of 15 graden. Vrijdag of pas zaterdag 8 juli lijkt het overdag weer iets koeler en wisselvalliger te worden. Maar in de pluim is er wel enige spreiding, afwachten maar.

Bron: MeteoGroup, RBB, andere Duitse media.