Van kurkdroog naar kletsnat

Van grootschalige droogte gingen we afgelopen etmaal ineens naar regionaal kletsnat weer.

Na een behoorlijk lange droge periode was daar gisteren – woensdag – dan eindelijk de voor de natuur en landbouw zeer nodige neerslag van betekenis. Aan de flank van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden ontwikkelde zich dinsdagavond een opzichzelfstaande randstoring en deze trok vervolgens woensdag noordwaarts over onze omgeving. Het lagedrukgebied ging gepaard met enkele actieve fronten en dat resulteerde regionaal in forse regen- en onweersbuien. Op sommige plaatsen viel bijna de gehele maandsom die gemiddeld genomen in juni valt, terwijl het in bijvoorbeeld delen van Zeeland vrijwel helemaal droog bleef. Daar blijft de huidige droogte dan ook nog aanhouden.

Normaalgesproken valt er in ons land in de hele maand juni gemiddeld 68 millimeter regen en gisteren kwam diezelfde hoeveelheid (en soms nog meer) op enkele plaatsen in vooral de noordelijke provincies binnen een etmaal omlaag. Van de officiële weerstations in Nederland kwam Heino in Overijssel als natste uit de bus, met daar bijna 44 millimeter. Buiten die stations viel echter nog veel meer, met in Opeinde, een dorp vlakbij Drachten, bijna het dubbele: 83 millimeter!

Droogte
De afgelopen weken was het kurkdroog in ons land. De (landbouw)grond begon letterlijk te scheuren en de frisse groene kleur van de natuur ging steeds meer over in bruin en geel. Vooral in het zuiden en langs de westkust lag het neerslagtekort al tussen 150 en 200 millimeter. In het binnenland was het iets minder droog, maar ook daar lag het doorlopend potentieel neerslagoverschot eerder deze week nog rond 100 millimeter. Inmiddels zijn die hoeveelheden na de regen van gisteren op grote schaal bijgesteld, maar in het zuidwesten viel nauwelijks iets en blijft het voorlopig erg droog.

Ineens kletsnat
In de rest van het land ging het roer dus binnen 24 uur ineens helemaal om, van zeer droog naar kletsnat. Vanuit het zuiden begon het in de ochtend al te regenen en vooral landinwaarts en in het noorden kwam het vervolgens met bakken uit de lucht, met tussendoor slechts enkele korte droge intermezzo’s. Wolkbreukregens resulteerden daar in relatief korte tijd in tientallen millimeters regen.

Lagedrukgebieden
Ook vandaag – donderdag – tollen er nog allerlei lagedrukgebieden rondom Nederland, maar we zitten er nu een beetje tussenin. Alleen in het zuiden viel vanochtend wat regen en vanmiddag komt het noordoosten opnieuw in hele vochtige lucht terecht, waarna er vooral daar een paar stevige regen- en onweersbuien gaan vallen. Ook vrijdag, de laatste dag van de maand, vallen lokaal enkele forse buien, en zo gaat de maand juni dit jaar dus toch als zijnde ‘nat’ de boeken in.

Ronduit fris
De maand juli begint vervolgens ook weer nat. In de loop van zaterdagochtend, 1 juli, arriveert vanuit het noordwesten namelijk opnieuw een actieve storing, waaruit vooral langs de grens met Duitsland weer zo’n 20 millimeter mogelijk is. Aan de achterzijde van dit front draait de wind naar het frissere westen tot noordwesten, trekt ook flink aan, waarna het kwik zaterdagmiddag rond 16 graden stokt.

Juni 2016
Vorig jaar kwam het in de maand juni in erg warme lucht geregeld tot zware onweersbuien, die vooral in de zuidelijke delen van het land op grote schaal voor overlast zorgden. Op meerdere dagen viel plaatselijk namelijk meer dan 50 millimeter op passage van zo’n bui en soms kwam het ook tot hagel, waarbij hagelstenen voorkwamen met een omvang van enkele centimeters. Veel boeren en fruittelers ondervonden daardoor grote problemen. Later in de zomer kwam het vorig jaar uiteindelijk toch nog goed!