Veel regen op woensdag?

Vandaag geven wij een uitgebreide verwachting voor de rest van deze week, met woensdag vermoedelijk de meeste regen. Wordt het heel nat, of...?

Vandaag kijken we uitgebreid naar de weersverwachting voor de rest van deze week, met woensdag naar verwachting de meeste regen. Wordt het heel nat, of...?

Nog steeds geldt voor Zeeland en Brabant code rood als het gaat om een zeer hoog risico op (snelle uitbreiding van) een natuurbrand. Maar het is nog altijd op grote schaal in Nederland te droog. De droogste regio is Zeeland. Het neerslagtekort is in Zeeland inmiddels opgelopen tot meer dan 180 millimeter. Het langjarig gemiddelde, dus de norm, voor Zeeland qua neerslagtekort bedraagt nu 60-90 mm. Met andere woorden, er is zo'n 120-90 millimeter ofwel liter per vierkante meter nodig om het tekort op te heffen. Deze week wordt hier een begin mee gemaakt, met naar verwachting de meeste neerslag op woensdag. Maar zicht op een snelle verlichting van de situatie is hiermee niet aan de orde. Ook aangezien de nieuwste computerberekeningen voor woensdag juist voor Zeeland en Brabant minder nat zijn dan voor het oosten en noordoosten van het land.

Dinsdag: later enkele buien
Maar we kijken eerst naar de dag van dinsdag 27 juni. Op de weerkaart van 14 uur (12 UTC in de afbeelding) ligt er een hogedrukgebied bij de Hebriden en bevinden een paar depressiekernen zich ten westen en zuiden van ons land, met onder meer een kern boven Parijs. Het gaat om 1 groot lagedrukgebied dat uit meer kernen bestaat. Het warmtefront van het Parijse laag ligt boven het zuidelijk deel van Nederland, een occlusiefront loopt het zuiden van België en Luxemburg binnen. Beide systemen leveren wolkenvelden en buien op. De eerste bui valt eind ochtend, begin middag op het warmtefront. In het noorden blijft het nog het langst droog met bovendien de meeste ruimte voor de zon. In Groningen is maximaal 8 of 9 uren zonneschijn mogelijk. Het zuiden heeft de meeste zonneschijn in de ochtend, met daar naar verwachting in totaal 2 tot 5 uren zonneschijn. De matige wind is naar oostelijke richtingen gedraaid en voert warme lucht aan: de maximumtemperatuur varieert van een graad of 19 op de Waddeneilanden tot lokaal 24 of 25 graden in het zuiden en oosten van het land. In de loop van de middag en vooral in de avond volgen meer (donder)buien vanuit het zuiden. Het occlusiefront trekt dan ons land binnen.

Woensdag: lokaal 20 mm
Volgens de nieuwste inzichten blijven woensdag een aantal buien actief met daarbij eerst veel wolken en vochtigere lucht. Het zal benauwd aan gaan voelen. Op voorhand weten we al dat er (flinke) regionale verschillen in neerslag zullen optreden. Vooralsnog worden de felste exemplaren - met onweer - in het oosten en noordoosten verwacht, mede geholpen door het iets warmere weer ten opzichte van andere landsdelen. Er kan lokaal rond de 20 millimeter regen vallen. In de 'code roodgebieden' Zeeland en Brabant maar ook in de westelijke provincies wordt (veel) minder neerslag berekend. Op sommige plaatsen is hooguit 1 tot 5 mm regen te verwachten. We zien de eerdergenoemde 'Franse' depressie van zuid naar noord bewegen. Rondom het systeem draait de zwakke tot matige wind van oost naar zuidwest. In Zeeland gaat de wind het snelst om naar het zuidwesten. Het wordt maximaal 21 graden aan zee tot 24 graden langs de oostgrens. Woensdagavond klaart het vanuit het zuiden op. De depressie trekt dan waarschijnlijk de Noordzee op. Dit is niet het begin van een droge, stabiele periode.

Wisselvallig slot van de maand
De laatste dagen van deze eerste zomermaand juni blijft het namelijk wisselvallig onder invloed van het grote lagedrukgebied. De hoofdkern bevindt zich uiteindelijk vrijdag en ook zaterdag boven het zuiden van Zweden. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolkenvelden, af en toe zon en regelmatig een bui. Verregende dagen worden niet verwacht en de regenhoeveelheden zijn vrij beperkt, met nog geen 10 mm regen per dag. Er zit beweging in de enkele buien, met en door een matige en later aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind. Met aanvoer van relatief koele lucht komt de maximumtemperatuur donderdag en vrijdag op 20 graden uit; dichtbij de norm van 21 à 22 graden (in De Bilt). Op zaterdag 1 juli passeert naar verwachting eerst een front met regen, in de middag en/of avond klaart het van boven zee op. Een volgend oceaanfront met regen komt op zondagochtend, in de middag stijgt de luchtdruk en klaart het van boven zee weer op. De temperaturen veranderen weinig.

Later hoogzomers weer?
Deze ontwikkeling zorgt natuurlijk niet voor een snelle verlichting van de droogte dus een snel einde van het neerslagtekort. In de grafiek van de collega's van het KNMI is een verlichting van slechts 12 millimeter in de 15-daagse verwachting te zien (berekening van gisternamiddag...). Het gat tussen 2017 en recordjaar 1976 wordt in ieder geval groter. Toen ging het snel met het neerslagtekort, met eind juni en begin juli 1976 het steilste stuk van de gehele lijn. En wat ook niet helpt tegen de droogte is de lange termijn verwachting.

Voor later volgende week is de kans op warmer en droger weer met meer zonneschijn namelijk vrij groot. Op basis van de nieuwste hoofdberekening van het ECMWF-model krijgen we vooral na maandag 3 juli met de invloed van 'het' Azorenhogedrukgebied te maken. Het trekt op den duur over Frankrijk oostwaarts. Als dit uitkomt, draait de wind naar het zuidoosten tot zuiden en begint een (snelle en flinke) opwarming. In de maximumtemperatuurpluim voor De Bilt zijn er nu nog geen uitschieters tot rond de tropische 30 graden, maar dat kan de eerstkomende dagen nog wel komen... Afwachten maar.