Hatsjoe

Droog en warm weer! Heerlijk… maar niet voor iedereen! Mensen met hooikoorts hebben juist op dit soort dagen vaak veel klachten.

Na een korte ‘temperatuursdip’ gisteren, stroomt er vanaf vandaag – zaterdag – weer warmere lucht onze omgeving in en we zien dan ook een sterk stijgende temperatuurcurve de komende dagen. Vooral zondag en maandag verlopen zomers tot maandag op grote schaal zelfs tropisch warm, met op beide dagen ook veel zon en nauwelijks wind. Heerlijk zomerweer dus, maar niet iedereen is er even blij mee. De hooikoortspatiënt blijft met dit weer liever binnen.

Het is o.a. de tijd van de bloeiende grassen en het pollen van sommige soorten is zeer sterk allergeen. Met het groeizame weer van de afgelopen tijd staat het gras op veel plaatsen vrij hoog en dat is goed te merken. Gelukkig heeft de maaimachine al veel grasvelden en bermen langs de weg kort gewiekt, waardoor de pollendruk daar wat afneemt, maar de trend voor het binnenland is de komende dagen zeer ongunstig. Een reisje richting de kuststrook kan verlichting bieden, maar ook daar zijn met het rustige hogedrukweer redelijk veel pollen aanwezig, alleen direct aan zee is de lucht vaak ‘schoner’.

Aan zee minder pollen
Normaalgesproken overheersen in onze omgeving de westen- en noordwestenwinden, waarmee de lucht vanaf zee wordt aangevoerd, daar waar geen pollen voorhanden zijn. Direct aan zee is dan ook de meest gunstige plek om als hooikoortspatiënt te vertoeven. Kom je wat verder het land op, dan wordt er door de wind al wat meer stuifmeel opgepikt en dieper landinwaarts is duidelijk het meeste pollen aanwezig. Op het platteland zitten zelfs 3 tot 5 keer zoveel pollen in de lucht als in stedelijke gebieden, omdat de wind in een open gebied minder wrijving van het aardoppervlak ondervindt. Het kan er dus harder waaien, waardoor meer pollen in beweging komen en opgepikt worden.

Zeewindje
Met de komende dagen een hogedrukgebied boven ons land is de bovenstaande verdeling minder duidelijk. Omdat er bijna geen wind staat, is er geen duidelijke windrichting en zal het pollen deels ook de kust weten te bereiken. Maar op zo’n bijna windstille dag steekt er aan de kust juist vaak een zeewindje op. Dit gebeurt doordat de lucht boven land door de hoge temperatuur gaat stijgen en er daar feitelijk een lagedrukgebiedje ontstaat. Boven het wat koelere zeewater daalt de lucht juist, waardoor daar een hogedrukgebiedje ontstaat. De lucht stroomt altijd van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied en in dit geval dus vanaf zee naar het land. De aanvoer van ‘schonere’ zeelucht is vanaf dat moment een feit. Een verademing voor de hooikoortspatiënt, maar de strandganger is hier vaak weer wat minder blij mee. De temperatuur kan door zo’n zeewindje namelijk in korte tijd snel dalen en met een beetje pech scheelt dat zomaar een graad of 5.

Regen
Wat hooikoortsklachten ook kan verlichten is regen, maar dit lijkt er voorlopig niet te vallen. Pas in de loop van volgende week laten de weermodellen weer wat neerslagsignalen zien, maar echt zeker is dat nog niet. In vochtige lucht komt stuifmeel minder snel los en door regenval worden de pollen mee omlaag getrokken, waardoor de lucht als het ware gezuiverd wordt.

De vroege ochtend
Is een dagje zee geen optie, kun je de klachten beperken door buitenactiviteiten bij voorkeur in de vroege ochtend voor 10 uur te laten plaatsvinden. De hoeveelheid pollen is in de dan nog rustige atmosfeer nog redelijk beperkt. Zodra het vervolgens gaat opwarmen, neemt het aantal pollen toe. De vroege ochtend is tevens het beste moment om het huis even door te luchten. Houdt daarna de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.