Zomerse tot tropische vooruitzichten

Tropische temperaturen, zeewind en extreem hoge zonkracht

Na een frisse vrijdag wordt het komend weekeinde warmer. Zaterdag wordt het 20 tot 25 graden en kan het landinwaarts nog een beetje tegenvallen wat betreft de zon.  In de kustprovincies komt de zon prima uit de verf. Zondag schijnt de zon overal en wordt het nog warmer, in het zuiden en oosten wordt het tropisch warm met 30 graden.

Frisse vrijdag met landinwaarts vrij veel wolken

Op de weerkaart van vandaag zien een nieuwe cel van hogedruk afkomstig van de Azoren onze kant op schuiven. Vandaag ligt de hogedrukcel boven het Kanaal. Aan de noordflank wordt met een stevige westen- tot noordwestenwind, vrij krachtig tot krachtig aan zee, heldere en frisse lucht aangevoerd. Het water van de Noordzee is een graadje of 17 a 18. De luchttemperaturen boven ons land komen vanmiddag uit tussen 17 graden op de Wadden en 20 graden in Zeeland, Brabant en Limburg. We zijn vandaag gestart met zon en wolkenvelden, vanmiddag zien we de meeste zon in de kustprovincies, landinwaarts spreiden wolken zich uit tegen een inversie en is het soms tamelijk bewolkt. Lokaal kan er uit een dikkere wolk een spatje regen vallen.  Veel zal het niet zijn. In de namiddag en avond klaart het vanuit het westen ook landinwaarts even op en is overal een mooie zonsondergang te zien. Komende nacht neemt de bewolking op nadering van een zwak warmtefront vanuit het westen toe. Voor de wolken uit kan het in het oosten van het land afkoelen tot 10 graden. Langs de westkust wordt het niet kouder dan 14 of 15 graden.

Zaterdag warmer, nog niet overal zonnig

Zaterdag kruipt de hogedrukcel dichterbij en wordt er achter het zwakke warmtefront warmere lucht aangevoerd. De temperaturen gaan omhoog. Het wordt 18 graden op de Wadden en 24 of 25 graden in het zuiden van het land. Het warmtefront veroorzaakt geen neerslag, maar landinwaarts wel vrij veel bewolking. In de kustprovincies schijnt de zon wel. Met de komst van het hogedrukgebied zal de bewolking in de loop van de middag vanuit het westen ook landinwaarts wegbranden en eindigt de dag met een fraaie zonsondergang. Het hogedrukgebied zorgt er ook voor dat de westenwind minder sterk is.

Zondag tropisch in het zuidoosten, zeewind op de stranden

Zondag ligt het hogedrukgebied precies boven ons land. Onder heldere hemel bij weinig wind koelt het in de nacht naar zondag af naar 12 graden. Ook kan er her en der mist ontstaan. Zondag overdag lossen mistbanken vrij snel op en schijnt de zon overal in ons land volop. Bij weinig wind loopt het kwik op naar 23 graden op de Wadden en naar 30 graden in Brabant en Limburg.  In de loop van de dag kan er langs de kust een zeewindje opsteken. Dat kan als er weinig wind is en de zon het land sterk verwarmt. Er stijgen boven land bellen warme lucht op. Het tekort aan lucht aan de grond moet worden aangevuld. Dit gebeurt met koelere lucht boven zee. In de loop van de dag draait de wind aan zee naar een westelijke richting. Door de aanvoer van zeelucht zal het kwik na een maximum van 24 tot 26 graden op de stranden in de loop van de middag dalen naar 20 graden. 

Maandag mogelijk recordwarm

Maandag schuift het hogedrukgebied naar het oosten. In de nacht naar maandag wordt het kouder dan 14 tot 17 graden. In grote steden blijft het nog warmer. Met deze starttemperaturen, lokaal weer mist in het noordoosten en rond het IJsselmeer, stijgt het kwik maandag overdag door zon en aanvoer van hete lucht  uit Frankrijk nog hoger. Landinwaarts wordt het op veel plaatsen tropisch warm, 30 graden. In Limburg kan het lokaal 33 graden worden. Dat zijn bijna recordwaarden.  Op 19 juni 2000 werd het in Arcen 33.8 graden, in Ell 33.9 graden. Beter toeven is het aan zee als in de loop van de dag weer een verkoeld zeewindje kan opsteken.  In de nacht naar dinsdag wordt het plakken, in de warme lucht wordt het in het zuiden niet koeler dan 18 of 19 graden.

Extreem hoge zonkracht

Net zoals de afgelopen week kan de zonkracht het komend weekeinde en begin volgende week extreem hoog uitvallen, 7-8.  Nabij de langste dag staat de zon hoog en straalt veel UV licht naar de aarde. Boven ons land is de beschermende ozonlaag af en toe behoorlijk dun. De aangevoerde lucht in de onderste laag van de atmosfeer is redelijk schoon, er wordt maar weinig UV-licht teruggekaatst. Zo kan de UV-index, de zonkracht soms extreem hoog oplopen als er geen bewolking aanwezig is. Het advies blijft, dat het beter is in de middag de zon te mijden en vooral goed te blijven smeren.

Dinsdag minder warm

Op de Atlantische Oceaan zien we de ontwikkeling van een nieuwe hogedrukcel afkomstig van de Azoren. Deze schuift echter niet richting Frankrijk, maar naar de Britse eilanden. Tussen het wegtrekkende hogedrukgebied en de Britse hogedrukcel trekt dinsdag een zwak koufront van noord naar zuid over ons land met een paar wolkenvelden. Neerslag wordt niet of nauwelijks verwacht. Na passage van het koufront draait de wind op dinsdag naar noord en wordt er weer minder warme lucht aangevoerd.  Het zuidoosten blijft het langst in de warme lucht, daar kan kwik nog oplopen naar 28 graden. In de rest van het land wordt het minder warm met 19 tot 25 graden.

Woensdag Noordzeewolken

Op de langste dag het jaar en het begin van de astronomische zomer, volgende week woensdag, wordt aan de oostflank van het Britse hogedrukgebied met een noordelijke stroming frisse zeelucht aangevoerd en trekken vanaf de Noordzee mogelijk ook wolkenvelden binnen. Vooral het noorden van het land zal wat meer bewolking zien, in het zuiden is minder gevoelig voor Noordzeewolken. Na een frissere nacht met minima rond 11 of 12 graden wordt het woensdag overdag 17 tot 23 graden. 

Opnieuw warmte, aanhoudend droog

In de tweede helft van volgende week trekt het Britse hogedrukgebied over ons land naar het oosten en wordt vanaf donderdag waarschijnlijk met een zuidelijke stroming opnieuw warmere lucht aangevoerd. Donderdag en vrijdag wordt het in het zuiden van het land weer zomers warm. Opvallend is dat tijdens de hele periode, niet of nauwelijks neerslag verwacht. Het neerslagtekort, op dit moment ruim 110 mm in de Bilt zal door deze droge juni week nog verder oplopen.