'Proberende' windhozen

Potentieel snel ontwikkelende buien en bizarre hitte vandaag. Plus een reeks foto's van de indrukwekkende wolkenluchten die vanochtend te zien waren.

Zware buien trokken vandaag over het land, er werden rolwolken gezien, draaiingen in de bewolking en ook probeerden een paar windhozen te ontstaan (maar dat lukte niet). De tropisch warme lucht waar we inzitten is erg onstabiel vandaag. Het is een extreme situatie voor Nederland, gezien de tijd van het jaar. Dit soort hitte in mei komt vrijwel nooit voor.

Terugblik meimaand
De meimaand was sowieso een interessante maand, die koud startte. De eerste vijf dagen verliepen vrij grijs met af en toe regen en overdag slechts 9 tot 11 graden op de thermometer. Daarna kwam de zon wat vaker te voorschijn, al bleef het fris. De dag voor de IJsheiligen was er zelfs nog sprake van vorst op waarnemingshoogte in De Bilt! IJsheiligen, half mei, was dan wel weer zo’n omslagmoment. Daarna werd het warmer en later ook zonniger. Zo begonnen we koud en eindigen we gewoonweg heet. Vandaag kan het lokaal zelfs 34 graden worden.

Wapperende vleugels
De zeer warme lucht had wel goede timing. Precies vanaf donderdag, Hemelvaartsdag, werd de warmte opgebouwd en verliepen de dagen vrij zonnig. Het was juist een reeks dagen waarop een groot deel van Nederland vrij was. De stranden liepen dan ook snel vol. Toch is het niet niks, zo’n vroege hitte. Net uitgekomen zaadjes hebben nog amper een wortelstelsel. Zo kunnen ze geen vocht vasthouden in een toch al uitgedroogde grond. Ook de vogels hebben het moeilijk. Ofwel ze hebben kleintjes, die een constante aanvoer verwachten van voedsel. Dat is hard werken in 30 graden. Ofwel ze hebben eieren. Probeer die maar eens te beschermen tegen deze temperaturen. In nestkasten wordt het bloedheet. Met wapperende vleugels proberen ze de temperaturen nog iets terug te brengen, maar veel kunnen de vogels er niet veel tegen doen. En ook vogels hebben dorst met dit weer. Ondiepe schaaltjes water in tuinen zijn zeer welkom.

‘Proberende windhozen
Toch is het lang niet overal even droog. Een paar pittige buien in de nacht naar zondag hebben verkoeling gebracht. Ook vanochtend hadden we te maken met een pittig buiencomplex dat via de kust van Zeeland over delen van Zuid-Holland, Noord-Holland en de noordkust trok. Er werden shelfclouds in gezien en ook draaiende structuren. In delen van Zuid-Holland probeerden zelfs windhozen tot ontwikkeling te komen, kleine hoosjes vormden zich aan de basis van de wolk, maar losten daarna weer op. Dit soort ‘probeersels’ worden tuba’s of ookwel funnels genoemd.

Potentieel snel ontwikkelende buien
Het geeft aan dat het zeer onstabiel weer is. Met het oplopen van de temperaturen kan er ook vanmiddag en vanavond een zware bui oppoppen. Daar kunnen onweer, hagel en windstoten bij voorkomen. Het is zelfs niet uit te sluiten dat zich een pittige buienlijn vormt. Toch zullen veel regio’s vandaag als een hete zomerdag omschrijven, met veel zon en veel hitte. De buien komen lang niet overal voor. En de temperaturen zijn extreem.

Bizarre hitte
Voor negen uur vanochtend was het al afgerond 25 graden in delen van Limburg. Voor 12 uur vanmiddag wordt de eerste tropische waarde al verwacht. Verder wordt het uiteindelijk zelfs lokaal 34 graden. De hoogste temperatuur ergens in Nederland, gemeten in mei, is 34,9 graden in Vlissingen. Dat is al bijna 100 jaar geleden in 1922. Daar komen we vandaag dus dicht bij in de buurt. Het is zelfs niet eens uit te sluiten dat we er overeen gaan.

Deze maandag is de laatste tropische dag van deze meimaand. Nu is de maand ook al bijna weer afgelopen, maar ook de eerste dagen van juni lijken geen forse hitte met zich mee te brengen. Komende nacht trekt namelijk een koufront over, met buien en onweer. Morgenochtend trekt het koufront geleidelijk naar het noordoosten weg. In de middag wordt het droog en klaart het wat op. Het wordt dan circa 18 graden op Texel tot 24 graden nog in Limburg.

Aangenaam lenteweer
Woensdag tot en met vrijdag lijkt het flink zonnig te zijn. De temperaturen lopen dan geleidelijk weer wat op. Woensdag wordt het circa 20 graden, donderdag 22 graden en vrijdag rond 24 graden. Dat zijn de gemiddelde temperaturen voor De Bilt. Op de Waddeneilanden is het een paar graden frisser en landinwaarts juist warmer. Zo komen we op de zonnige en rustige vrijdag in Limburg alweer op 27 graden uit.

 

Bron: MeteoGroup