Warm en droog, in het Hemelvaartsweekend tot rond 30 graden

De weerkaarten zien er (vrij) zomers uit, met de hoogste middagtemperaturen in het Hemelvaartsweekend. Zondag 28 mei kan het tropisch warm worden, minstens 30 graden.

De weerkaarten zien er de komende tijd (vrij) zomers uit, met de hoogste middagtemperaturen in het Hemelvaartsweekend. Zondagmiddag 28 mei kan het tropisch warm worden, minstens 30 graden.

Natuurbrandgevaar
Op de weerkaarten regeert zeker de eerstkomende 7 dagen hoge luchtdruk. Regenfronten proberen soms ons land te bereiken, maar die poging slaagt niet of nauwelijks. De maand mei eindigt dan ook flink droog. De combinatie van veel zonneschijn, (matige) wind en geen neerslag veroorzaakt een verhoogd gevaar voor natuurbranden en verder wordt het neerslagtekort geleidelijk groter. Momenteel is er in Zeeland en Gelderland een verhoogd risico op natuurbranden, code geel. In Overijssel is de kleurcode lichtgroen; een laag risico, aldus natuurbrandgevaar.nl

Tijdelijk wat koeler
Deze maandag wordt met een oostzuidoostenwind droge en warme lucht aangevoerd, waardoor de zon veel ruimte krijgt en de temperaturen vanmiddag op maximaal 21 tot 25 graden uitkomen, in het zuiden is regionaal 26 graden mogelijk. Morgen, dinsdag, is de stroming dus wind naar het westen tot noordwesten gedraaid en passeert een verzwakt koufront behorende tot een lagedrukgebied bij IJsland. Het front is zo zwak, dat er alleen iets meer bewolking te zien zal zijn dan vandaag en alleen in het noordoosten en oosten zou een verspreid druppelbuitje kunnen vallen. Dit zet voor de droogte natuurlijk geen zoden aan de dijk. De wind blaast minder warme lucht/iets koelere lucht het land binnen. In de middag wordt het maximaal een graad of 17 op het strand, tot 24 of 25 graden in Limburg. Voor woensdag wordt weinig verandering verwacht. Op de weerkaart dient zich een volgend hogedrukgebied aan. Het trekt via de Golf van Biscaje naar Engeland. Hierdoor blijft de wind bij ons vanaf zee waaien.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdagochtend
Bij Hemelvaart hoort traditioneel dauwtrappen in de vroege ochtenduren. De kans is groot dat er dan vocht op de grassprieten zit, met vlak voor zonsopkomst minimumtemperaturen tussen 10 en 14 graden. Het hogedrukgebied trekt langzaam de Noordzee op. De wind draait iets bij naar noordwest tot noord en is zwak tot matig. Met droog weer en (flinke) zonnige perioden wordt ook Hemelvaartsdag een goede dag voor buitenactiviteiten. De temperatuur boekt in de middag een lichte winst, met naar verwachting maximaal 20 graden aan zee tot rond 25 graden in het zuiden van het land.

Daarna warmer, tropische zondag...
De verwachting is nu dat het hogedrukgebied via ons land oostwaarts trekt en uiteindelijk zondag 28 mei in Polen of Oekraïne arriveert. De wind draait vrijdag naar het noordoosten en dan stroomt al wat warmere lucht binnen. Met veel ruimte voor de zon wordt het maximaal een graad of 20 aan de Noord-Hollandse kust tot rond 26 graden in Zeeuws-Vlaanderen en Brabant. In het weekend draait de wind naar het oosten tot zuidoosten of zuiden, en komt de aanvoer van nog warmere lucht op gang. Op zaterdag wordt het vermoedelijk op grote schaal zomers warm, minstens 25,0 graden, en voor zondag staan momenteel regionaal tropische maximumtemperaturen van minstens 30,0 graden uit.

Volgens de nieuwste hoofdberekening van afgelopen nacht, verschijnt a.s. zondag boven de Golf van Biscaje een lagedrukgebied met warme, vochtige lucht. Een onweersdepressie. Vooralsnog blijft in ons land 'het gedonder' op afstand en wordt momenteel voor het gehele weekend volop zonneschijn verwacht. Kortom, het is (ook dan) o.a. barbecueweer, strandweer en/of cabrioweer ;-)

Zonkracht gaat omhoog
Deze zomerse vooruitzichten met de vele zonneschijn in deze tijd van het jaar leiden tot een hogere kans op zonverbranding. De eerstkomende weken gaat de zonkracht nog wat verder omhoog, gaat in juni op weg naar zijn maximum, en kan de huid sneller verbranden. Alles over verstandig zonnen lees je op de website van KWF.

De eerstkomende dagen is de zonkracht rond 6, ofwel 'matig' (tegen sterk aan). Dit betekent dat roodkleuring van de onbeschermde huid na 15-25 minuten optreedt. In Nederland wordt de hoogste zonkracht vier tot vijf dagen na midzomer verwacht. Op zo'n 4 dagen per jaar komt de zonkracht boven de 7. De afgelopen 11 jaar is slechts op twee dagen een waarde boven 8 gemeten. In de midwinter is de zonkracht in ons land kleiner dan 0,5. De zonkracht varieert over het jaar omdat de zonshoogte afhankelijk is van het seizoen en omdat de ozonlaagdikte een jaarlijkse cyclus vertoont.

Bron: MeteoGroup, RIVM.